Velikonoce jsou sice ryze křesťanským svátkem, ale už léta je jasné, že je slaví každý, bez ohledu na víru. Hlavně děti, pro které jsou zvlášť zajímavé. Rodiče a prarodiče tak čekají nejen velké radosti, ale i starosti spojené s přípravami, výzdobou a hlavně vařením či pečením. Bez dobrého jídla a sladkých dobrot se totiž neobejde žádný slavnostně prostřený stůl.
Tentokrát Vám trošku usnadníme práci s vymýšlením jídla slavnostního oběda. Jen těžko byste během velikonočních svátků hledali lepší maso, než je jehněčí. Jehněčí maso se dá připravit na miliony způsobů, většina z nás ale stejně nakonec sáhne po osvědčeném receptu. Nechcete letos hodit zaryté zvyky za hlavu? Pusťte se společně s námi do přípravy velikonočních minimazanců s drobenkou a pečené jehněčí plece s bylinkami.
Minimazance s drobenkou
Velikonoce se bez mazance v žádném případě neobejdou. Někomu nechutnají, protože jsou prý příliš suché. To ale rozhodně neplatí i těchto minimazancích, na kterých si mohou pochutnávat celý den i ti, kdo se za normálních okolností na Velikonoce po sladkém ani nepodívají. Uvidíte, že sklidíte jen samou chválu.
Budete potřebovat:
Na drobenku:
Jako první si připravte do jednoho hrnce mléko, které budete pomalu zahřívat – jen aby bylo vlažné, do druhého hrnce pak máslo, které rázem necháte postupně chladnout, jakmile bude rozehřáté. Z připraveného množství cukru odeberte jednu lžíci cukru, zbytek cukru smíchejte společně s moukou, špetkou soli, vanilkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. Uprostřed mouky si zadělejte kvásek – v důlku smíchejte rozdrobené droždí, lžíci cukru a asi čtyři lžíce vlažného mléka. Přikryjte utěrkou a nechejte vzejít kvásek, nejlépe na teplejším místě.
Jakmile budete mít připravený kvásek, přidejte následující ingredience:rozpuštěné máslo, dva žloutky a mléko. Ze všeho vypracujte hladké těsto, které necháte zhruba půl hodinky kynout. Vykynuté těsto teď rozválejte na placku silnou zhruba jeden centimetr, rázem ji nakrájejte na čtverce. Do každého čtverce dejte nějakou vhodnou náplň, marmeládu, tvaroh s rozinkami, džem, apod. Přehněte rohy a tvarujte menší bochánky, které skládejte na plech. Všechny bochánky nechejte na plechu ještě asi deset minut odpočinout, mezitím se můžete pustit do přípravy drobenky – smícháte všechny ingredience na drobenku. Bochánky pak nejprve potřete rozšlehaným žloutkem a následně posypte drobenkou. Mazance jsou hotové asi za 25 minut, troubu je nutné předehřát na 180 stupňů.
Pečená jehněčí plec na bylinkách
Budete potřebovat:
Maso omyjte, odblaňte a připravte si prolisovaný česnek s olejem. Maso zachovejte v celku, osolte a opepřete, přidejte prolisovaný česnek s olejem a nechejte alespoň hodinu odpočívat. Po hodince klidu si začněte předehřívat troubu na 170 stupňů, kde budete maso péct hodinku a půl. Během této doby je vhodné maso přelévat výpekem, ale pokud ho necháte v klidu péct, chybu taky neuděláte. Mezitím se pusťte do přípravy čerstvých bylinek. Je totiž třeba připravit bylinkovou pastu – všechny bylinky pořádně nasekejte, přidejte tři lžíce olivového oleje, hořčici, citronovou kůru, sůl, pepř a pořádně promíchejte. Po hodině a půl pečení můžete bylinkovou pastu přidat na maso a nechat ještě hodinku péct. Po hodince pečení maso vyjměte, do vzniklého výpeku nalijte portské víno – pokud nemáte rádi víno, stačí ho jen zaměnit za vývar. Promíchejte, nechejte několik minut provařit a jakmile začne šťáva lehce houstnout, odstavte. Dle chuti přisolte, maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou a vařeným bramborem sypaným čerstvou pažitkou.
Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…
Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…
Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…
Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…
Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…
Zdroj: Freepik Jiný kraj, jiný mrav. A o velikonočních svátcích to platí dvojnásob. Způsoby, jakými…