recepty

Lněné krekry – zdravá náhrada chipsů i pečiva

Pokud jste četli minulý článek o lněném semínku tak už tušíte, kolik síly a zdraví v sobě tohle malé semínko skrývá. A neměli byste si nechat ujít ani dnešní recept na lněné krekry. Jsou opravdu jednoduché na přípravu, výživné a vydrží dlouho čerstvé (skladujte je v suché krabici na temném místě). Navíc jsou perfektní na cesty a můžete mít díky nim svoji zdravou svačinku stále po ruce.

Recept

(na 1 plech)

  • 100 g lněných semínek (50 g celých a 50 g drcených)
  • 200 ml vody
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžíci sušených rajčat v oleji (můžete vynechat)
  • 1 lžičku bazalky
  • 1 lžičku oregana

Postup

Lněná semínka rozdělíme na 2 poloviny. Tu jedno vložíme do mixéru a rozmixujeme nebo rozemeleme v mlýnku. Nasypeme spolu s celými semínky do větší mísy a zalijeme vodou. Krekry se dají dělat i z celých semínek, ale rozdrcená semínka drží lépe po kupě a hlavně jejich rozmělněním uvolníme všechny výživné látky.

Přidáme sůl, koření a co nejjemněji nakrájená sušená rajčata. Necháme to vše asi 1 hodinu nabobtnat. Směs bude mít lepivou konzistenci a mezi semínky se vytvoří takový bílý „sliz“, který to vše drží pohromadě.

Troubu rozehřejeme na 160 °C (ideální je horkovzduch), směs navrstvíme v tenké vrstvě (max 0,5 cm) na plech vyložený pečicím papírem. Krekry pečeme dokřupava necelou hodinu. Pak vytáhněte a nechte na plechu vychladnout.

Vychladlý plát sundáme z pečicího papíru a nalámeme nebo nakrájíme na menší kousky. Můžeme zvolit velikost mini krekrů, která se hodí místo chipsů k uzobávání nebo namáčení do různých typů omáček. Když plát nakrajíte na plátky o velikosti chleba, můžete je zase obkládat, mazat a nahradit jimi klidně i běžné pečivo.

Můj tip:

Recept můžete různě obměňovat. Nutné je dodržet pouze základní poměr semínek a vody, aby vše drželo tak jak má. Část lněných semínek můžete nahradit například dýňovými, chia nebo sezamovými. Bazalku a oregano zase můžete vyměnit třeba za kmín, rozmarýn, tymián a skvěle chutnají krekry i se sušeným lahůdkovým droždím.

Radka Vaňková

Holka z lesa, co má ráda jednoduchost, hezké a praktické bydlení, zdravé a zároveň chuťově vychytané recepty. Cvičí jógu, zajímá se o Ajurvédu a najdete ji na jejím blogu www.holkazlesa.com

Sdílejte
Napsal
Radka Vaňková
Tagy: Vitakom

Doporučené články

Rychlá zahřívací miso polévka pro střeva i duši

Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…

1 týdnem zpět

Vyzdobte si domov, odpočívejte, relaxujte

Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…

2 týdny zpět

5 tipů, které vám usnadní jarní práce na zahradě

Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…

3 týdny zpět

Na venkovním osvětlení se dá ušetřit

Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…

4 týdny zpět

Mrkvové karbanátky s jarními bylinkami

Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…

1 měsíc zpět

Oslavy Velikonoc ve světě – šéfující zajíček, detektivky i vajíčkové bitvy

Zdroj: Freepik Jiný kraj, jiný mrav. A o velikonočních svátcích to platí dvojnásob. Způsoby, jakými…

1 měsíc zpět