recepty

Jednoduchý nepečený jablečný dort s piškoty

Tohle je dort mého dětství. Dělávala ho moje máma i babička rok co rok převážně koncem léta, kdy na zahradě dozrávala jablka. Je opravdu jednoduchý, osvěžující a nebezpečně „žravý“. Navíc je skvělým způsobem, jak chutně a elegantně zatočit s každoroční úrodou jablek. Možná ho znáte a děláte ho v obdobné verzi sami doma. A pokud ne tady je – náš rodinný poklad. Recept na rychlý jablečný dort, který musí chutnat snad úplně každému! 

Ingredience

(na 12 porcí)

  • asi 750 g oloupaných a nakrájených jablek
  • 100 g třtinového cukru (nebo kokosového)
  • 1 vanilkový cukr nebo 1/3 lžičky drcených vanilkových lusků
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 5 ks celého hřebíčku nebo 1/2 lžičky mletého
  • 2 pudinkové prášky (vanilkový, banánový…)
  • 2 balení piškotů (bezlepkových pro verzi bez lepku)

Na dozdobení:

    • 1 kelímek smetany ke šlehání
    • 1 ztužovač šlehačky
    • 1/3 tmavé čokolády nebo lžíce kakaa

Jablka oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Vsypeme do hrnce, přidáme cukr, vanilku nebo vanilkový cukr, šťávu z citrónu a hřebíček. Zalijeme 1/2 litrem vody a chvilku podusíme, asi 5-10 minut.

Teď vylovíme hřebíčky, pokud jsme použily ty vcelku. V misce nebo velkém hrnku rozmícháme 2 pudinkové prášky ve 250 ml vody. Vlijeme do jablečné směsi a za stálého míchání povaříme asi 2 minuty. Směs by měla hezky zhoustnout.

Dno dortové formy o průměru okolo 24 cm vyskládáme piškoty. Piškoty můžete naskládat i po stranách. Piškoty zalijeme zhruba 1/3 jablečného rozvaru. Nahoru na směs a do stran opět naskládáme piškoty. Opět zalijeme 1/3 rozvaru a stejně tak zopakujeme do třetice celý piškotový maraton.

Nakonec nalijeme navrch poslední zbytek jablečné směsi a lehce uhladíme. Celý dort dáme necháme zchladnout na kuchyňské lince. Už vychladlý dort přemístíme do lednice, kde ho necháme zcela ztuhnout, nejlépe přes noc (postačí však i 2-4 hodiny).

Nakonec můžeme dort dozdobit vyšlehanou šlehačkou se ztužovačem a posypat hoblinkami nastrouhané čokolády nebo posypat kakaem.

Radka Vaňková

Holka z lesa, co má ráda jednoduchost, hezké a praktické bydlení, zdravé a zároveň chuťově vychytané recepty. Cvičí jógu, zajímá se o Ajurvédu a najdete ji na jejím blogu www.holkazlesa.com

Sdílejte
Napsal
Radka Vaňková

Doporučené články

Rychlá zahřívací miso polévka pro střeva i duši

Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…

2 dny zpět

Vyzdobte si domov, odpočívejte, relaxujte

Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…

1 týdnem zpět

5 tipů, které vám usnadní jarní práce na zahradě

Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…

2 týdny zpět

Na venkovním osvětlení se dá ušetřit

Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…

3 týdny zpět

Mrkvové karbanátky s jarními bylinkami

Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…

4 týdny zpět

Oslavy Velikonoc ve světě – šéfující zajíček, detektivky i vajíčkové bitvy

Zdroj: Freepik Jiný kraj, jiný mrav. A o velikonočních svátcích to platí dvojnásob. Způsoby, jakými…

1 měsíc zpět