domov

Jak konečně vyhrát boj s otravnými potravinovými moly

Potravinoví moli – jsou ještě častější než ti šatní a o tolik zákeřnější. Nadobro se jich zbavit není jen tak. V zamořené kuchyni dokáží nadělat pěknou paseku. Nejraději se zabydlují v potravinách, které moc často neobměňujeme. Takové zásoby mouky, cukru, strouhanky, kakaa nebo oříšků, jsou pro ně hotový ráj. Larvy potravinových molů si přitom domů nejčastěji přineseme přímo z obchodu. Další cestu si najdou také od sousedů. Dokážou prolétnout větracími šachtami a usadit se co nejblíž ke zdroji potravy.

Potravinový mol neboli zavíječ moučný. Larva je špinavě bílá s tmavší hlavou. Ročně vyplodí tito škůdci podle teploty dvě až pět generací. Není proto divu, že nadobro se jich zbavit bývá někdy tak obtížné.

Kde všude je najdeme:

  • v oříšcích
  • v mouce
  • v cukru
  • v kakau
  • ve strouhance
  • v koření
  • v sušených houbách
  • v luštěninách
  • v těstovinách
  • v instantních polévkách
  • v rýži
  • v müsli

Potravinový mol je v skutečnosti motýl – zavíječ moučný. Jde o běžného potravinového škůdce rozšířeného po celém světě. Podstatné pro pochopení jeho výskytu v našich domácnostech je uvědomit si, jak se vlastně množí.

Jedna samička může naklást až 700 vajíček, vývoj jedné generace pak trvá asi 95 dní. Proto se může zdát, že se u nás doma objevují ve vlnách.

Nemají rádi příliš velké teplo ani zimu a létají po celý rok kromě zimního období. K životu jim nejlépe vyhovuje teplota okolo 18°C , což splňuje většina domácnosti. V dospělém stádiu vypadají jako malé můry s šedočernými křídly. Tyto můry už sice nic nesežerou, ale nakladou vajíčka. A pak to teprve začíná. Z vajíček se vyklube malý červík, který se pustí do všeho, co mu přijde pod fousy. Plán bitvy tedy povolejte už při jejich prvotním výskytu. Čím dříve je podchytíte, tím snadněji se jich zbavíte.

Potravinové moly si domů nejčastěji přinesete přímo z obchodu. Nejčastěji se schovávají v oříšcích, mouce, obilovinách a cukru.

Plán bitvy

1. Proveďte generální špionáž

Prvním, ne příliš oblíbeným, ale dozajista nutným krokem, je generální úklid spíže a všech kuchyňských skříněk. Pokud se počet molů neúměrně zvyšuje, vyplatí se zkontrolovat kus po kusu každý pytlík. Pokud v něm vidíte jen náznak „pavučinek“, nekompromisně celý obsah vyhoďte. Pozor, potraviny nestačí vyhodit do koše, je potřeba odnést je okamžitě mimo domov.

Pak vyndejte jednotlivé police a vše vytřete octem. Kdekoliv mohou být drobky nebo zbytky potravin, které larvám poskytnou další zdroj potravy. Dejte si pozor i na pytle se žrádlem pro své domácí mazlíčky. I v těch se rádi usazují.

2. Nastražte pasti

Potravinoví moli mají mlsný jazýček. Nalákat je proto můžete na jablečný ocet, víno nebo pivo, které jim nejvíce chutná. Nalijte tekutinu do misek a ty rozmístěte jako pasti. Zaměřte se hlavně na tmavé kouty, kde se nejčastěji zdržují. Postavte plnou sklenici, hrdlo potáhněte obvazem a upevněte gumičkou. Motýlci se dostanou dovnitř, ale už ne ven, a tak se utopí.

3. Povolejte protivníky

Jestli něco moli opravdu nesnáší, je to silné aroma. Neefektivnější je použití sáčků s bobkovým listem. Ty rozmístěte různě po kuchyni. Jednotlivé bobkové listy můžete strčit také do sáčků nebo nádob s rizikovými potravinami. Dalším tradičním prostředkem je chmel. Jeho šišky se rozhází po spíži a měly by moly vypudit. Moli by měla zapudit také levandule, pepř, pelyněk a citrónová nebo pomerančová kůra. Zkuste zkrátka použít to, co je zrovna po ruce. Existují rovněž speciální lepicí pásky proti potravinovým molům. Ty vydávají vůni, která láká samce. Ti se přilepí na pásku a tím se přeruší jejich reprodukční proces.

4. Vsaďte na prevenci

Základem eliminace rizika opětovného výskytu molů u vás doma je správné skladování potravin. Snažte se v prvé řadě potraviny doma příliš nehromadit. Kupujte jen to, co opravdu spotřebujete a nedělejte velké zásoby. Pro uchování všech rizikových potravin použijte uzavíratelné nádoby. Nejlepší jsou skleněné dózy s pevným uzávěrem a gumovým těsněním, do kterých se škůdci nedostanou. Koření zase po příchodu z obchodu přesypte do kořenek se šroubovacím uzávěrem. Skvělým pomocníkem vám může být také ruční svářečka folií a plastových obalů.

Další tipem, je každou takovou rizikovou potravinu po přinesení z obchodu přemrazit v mrazáku. Prevencí je i pečení. Stačí dát potraviny do trouby na 80°C asi na hodinu. Využít můžete i pomalu nastupující mrazíky. Jakmile klesne teplota venku pod -10°C, vystrčte krabici se všemi rizikovými potravinami na pár hodin na mráz.

Nejdůležitější je prevence v podobě správného uchování potravin. Ze vzduchotěsných skleněných dóz se moli nemají šanci dostat. Pokud je tedy ve sklenici po nějaké době od příchodu z obchodu objevíte, stačí vyhodit pouze obsah jedné napadené sklenice.
Radka Vaňková

Holka z lesa, co má ráda jednoduchost, hezké a praktické bydlení, zdravé a zároveň chuťově vychytané recepty. Cvičí jógu, zajímá se o Ajurvédu a najdete ji na jejím blogu www.holkazlesa.com

Sdílejte
Napsal
Radka Vaňková
Tagy: Kuchyně

Doporučené články

Rychlá zahřívací miso polévka pro střeva i duši

Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…

4 dny zpět

Vyzdobte si domov, odpočívejte, relaxujte

Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…

2 týdny zpět

5 tipů, které vám usnadní jarní práce na zahradě

Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…

3 týdny zpět

Na venkovním osvětlení se dá ušetřit

Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…

4 týdny zpět

Mrkvové karbanátky s jarními bylinkami

Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…

1 měsíc zpět

Oslavy Velikonoc ve světě – šéfující zajíček, detektivky i vajíčkové bitvy

Zdroj: Freepik Jiný kraj, jiný mrav. A o velikonočních svátcích to platí dvojnásob. Způsoby, jakými…

1 měsíc zpět