Dopřáváte si pravidelně rajčata, nebo ještě lépe: rajčata domácí? Pro své zdraví můžete sotva udělat něco lepšího. Nejen že mají pozitivní vliv na naši figuru, vlasy, nehty i pleť, jejich konzumace zdraví zkrátka velice prospívá. Když si porci vychutnáme každý den, budou se s tělem dít následující pozitivní změny:
Nejlepší svačina, nebo zeleninová příloha na hubnutí? Jednoznačně rajčata. Jejich rudé plody obsahují 19 kalorií na 100 gramů. Výjimečné je ale nečiní pouze nízký obsah kalorií, ale i vysoký obsah draslíku, který má příznivé hubnoucí účinky. Draslík tedy pomáhá vyplavovat z těla škodlivé toxiny a v rajčatech obsažená vláknina navíc blahodárně stimuluje naše trávení.
Není třeba nakupovat přadražené kosmetické produkty, aby byly nehty pevné, vlasy lesklé a pleť zářivá a bez vrásek. Pomůže k tomu porce syrových rajčat každý den. Dochází k tomu díky obsaženému biotinu, který významným způsobem posiluje pokožku, nehty i vlasy. Plody mimo jiné obsahují i pro své antioxidační účinky známý lykopen. Ten nás chrání před poškozením buněk, což obvykle vede právě k lámání nehtů, padání vlasů a zvýšené tvorbě vrásek.
Vysoký obsah draslíku a vody v rajčatech pozitivně působí nejen na štíhlou linii, ale také na správnou funkci močových cest. Pokud tímto neduhem často trpíte, jedno rajče denně dokáže zázraky. Minerály a vitamíny se velkou měrou podílí na vyplavení přebytečné vody, solí, toxinů a především kyseliny močové z organismu.
Mezi nejčastější onemocnění se řadí problémy spojené s kardiovaskulárním systémem. Můžeme tomu však účinně čelit, právě pokud si dopřejeme denní porci rajčat. Opět zmiňujeme draslík, který snižuje krevní tlak a tím pádem snižuje riziko infarktu, lykopen prozměnu reguluje hladinu cholesterolu a tím chrání naše srdce.
K posílení očí nezbytně potřebujeme vitamin A, který je důležitou živinou, co se zdravého vidění týče. K dlouhodobějšímu zlepšení zraku nám stačí 100 gramů rajčat každý den. Důležitými prvky pro ochranu naší sítnice před škodlivým zářením jsou zeaxanthin a lutein, které si neumí naše tělo samo vyrobit.
Existují studie, které tvrdí, že rajčata předchází rakovině. Především bylo prokázáno předcházení rakoviny prostaty u mužů a prevence rakoviny prsu u žen. To vše díky lykopenu.
Ať už jako svačinka v syrovém stavu, v salátech, na pánvičce jako rychlý letní obědu s těstovinami, kde se chutě snoubí s cuketou, nebo jako rajská omáčka či tomatová polévka. Rajčata najdou uplatnění v jídlech všech druhů.
Letošní léto se zdá nadmíru bohaté na rajčata všeho druhu. Sluníčko hřeje a plody jsou na vrcholu svého zrání. Nikomu se v posledních prázninových dnech nechce stát dlouho u plotny a dělat složitá těžká jídla. Máme pro vás tip na lehký letní oběd. Jde tomatovou polévku s fazolkami a kukuřicí. Díky luštěninám můžeme polévku považovat za hlavní chod, který nás na delší dobu zasytí a přitom se nebudeme cítit přecpaní.
Ve větším hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme nasekaný česnek spolu s tymiánem a pár minut opékáme. Vhodíme rozpůlená rajčata, případně na kostičky nakrájenou cuketu dle libosti. Zalijeme vývarem, přidáme protlak, cukr, sůl, pepř, kdo chce mít polévku pikantní, přidá i chilli koření. Přivedeme k varu a zhruba deset minut polévku povaříme. Vše důkladně rozmixujeme a nakonec vsypeme plechovku bílých fazolek a kukuřice. Servírujeme s čerstvou bazalkou, případně zakysanou smetanou. Dobrou chuť 😉
Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…
Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…
Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…
Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…
Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…
Zdroj: Freepik Jiný kraj, jiný mrav. A o velikonočních svátcích to platí dvojnásob. Způsoby, jakými…