Pečení vlastního domácího chleba je stále oblíbenější, ale kdo nezkusil může si klást řadu otázek. Vyplatí se s tím začínat? Není to příliš časově náročné? Není jednodušší koupit chléb do supermarketu nebo do pekařství? Ano, je to jednodušší a rychlejší, ale co na to naše zažívání a peněženka? Dnes se budeme bavit o domácím žitném chlebu, kváskovém, který představuje při každodenní konzumaci prokazatelné benefity pro naše zdraví a také báječně chutná. Najdete tu nejen postup, jak takový chléb upéct, ale také několik dobrých argumentů, proč s vlastním pečením začít:
Je jasné, že nebudete své tělo zatěžovat žádnými zbytečnými stabilizátory či barvivem, kterých je bohužel i zdravě tvářící se chléb z pekárny plný. Mluvíme-li o chlebu upečením z kvásku, vznikne nám díky fermentaci mouky a vody doslova superpotravina.
Výroba vlastního kvásku vyžaduje základní, avšak pečlivě vybrané, kvalitní suroviny, váš čas a lásku. Když si upečete svůj vlastní chléb, pomůže Vám to vážit si těchto surovin a jídla všeobecně. S tímto faktem můžete silně podpořit své zdraví i povědomí o důležitosti toho, co jíme.
Kdo si prozpěvoval tato slova moc dobře věděl, jakou moc samotné pečení chleba má. Při pečení se dá výborně meditovat, zahnat stres a chmury nejen v melancholickém a tmavém listopadu. Akt pečení vlastního chleba uvolňuje a zahání špatné myšlenky a má velmi pozitivní vliv na psychiku člověka.
Klasické kvasnice jsou na rozdíl od kvásku tvořeny pouze jedním druhem kvasinek (kvasinkou pekařskou). Zato v kvásku najdeme několik desítek různých tělu prospěšných mikroorganismů, kvasinek a přátelských bakterií, které se starají o příjemnou nakyslou chuť, dobré kynutí a chrání před nepříznivými bakteriemi a plísněmi. Dále zajišťují lepší stravitelnost a usnadňují naše trávení. Chléb z droždí má sice tu výhodu, že nám rychleji vykyne, ale oproti chlebu z kvásku je náchylnější ke zplesnivění, a také v něm neprobíhá fermentace, tudíž ani žádné „předtrávení“ živin a nerozkládají se nestravitelné látky. V důsledku toho pak dost často dochází k nadýmání, těžké stravitelnosti, problémům se střevy a alergiím na lepek.
Zvláštnost žitného kvásku: pouze kvásek umožňuje péct žitnou mouku. Jedině s kváskem si žitná mouka může vyvinout stabilní lepkovou strukturu a lze z ní upéct nadýchaný chléb. Zrno žita obsahuje cenné vitamíny a minerály, které jsou dostupné prostřednictvím kváskového kvašení a díky nim je chléb tak zdravý.
Co dělá celozrnný žitný chléb tak zdravý?
Pojďte si spolu s námi jednoho takového zdravého krasavce upéct. Musíme Vás však předem varovat, po prvním úspěšném pokusu se pečení a zdokonalování se v této činnosti stává trochu závislostí.
Potřebovat budete tyto suroviny:
15 g žitného kvásku
70 g vody
70 g žitné chlebové mouky
→ po smíchání těchto tří ingrediencí získáme po 10-12 hodinovém kvašení 150 g kvásku příjemné kyselkavé vůně.
150 g vykvašeného kvásku z bodu č. 1
150 g vody
150 g žitné chlebové mouky
1 rovnou lžičku sladěnky nebo medu
→tyto ingredience spolu nechat vykvasit 2-4 hodiny
320 g vody (možno přidat o něco více, aby nebylo těsto moc hutné)
450 g žitné chlebové mouky
2,5 lžičky soli
Kmín (celý nebo drcený, nebo oba dva druhy dle chuti)
Zdá-li se vám pečení kváskového chleba jako jedna velká alchymie a říkáte si, že vám to za tu námahu nestojí, tak si to celé jednou vyzkoušejte. V praxi to vůbec není tak složité, jak se může po přečtení receptu zdát. A že to za tu chuť opravdu stojí. Tak se nebojte začít s kváskem pracovat a podělte se s námi o vaše zkušenosti.
Dobrou chuť 😉
Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…
Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…
Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…
Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…
Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…
Zdroj: Freepik Jiný kraj, jiný mrav. A o velikonočních svátcích to platí dvojnásob. Způsoby, jakými…