Kategorie: recepty

Recept na vánoční zdravé cukroví, po kterém se jen zapráší!

Pamatuju si docela živě, jak jsem si společně s mojí mamkou objednávala poprvé tzv. raw cukroví. Byl to tenkrát čerstvý hit a tak jsme si v místním podniku se zdravou výživou k Vánocům objednaly společně celou krabici. Naše nadšení však brzy opadlo, jelikož nám chutnalo všeho všudy pár kousků. Zbytek tak putoval po Vánocích nemilosrdně do koše a my od té doby na raw cukroví trochu zanevřely.  Ale jak už to tak bývá, nakonec jsme zjistily, že všechno je přece jenom spíše o dobrém receptu a správných poměrech, než o nějaké „škatulce“ a názvu.

Recept na vánoční zdravé cukroví, po kterém se jen zapráší! Nevěříte že je něco takové možné? Pak směle vyzkoušejte tento recept a sami uvidíte. Pokud slyšíte o raw cukroví poprvé, osvětlím, že se jedná o anglický výraz (raw=syrový) a znamená nejen to, že je cukroví bez tepelné úpravy, ale většinou také neobsahuje žádný lepek, živočišné produkty (máslo, vejce, mléko) ani nezdravý cukr. Zkrátka má v sobě jen samé dobré věci.

Trochu jsem experimentovala a jelikož mám moc ráda klasické „Raffaello kuličky“, zkusila jsem je vytvořit i v této raw verzi. A myslím, že se povedly. Troufám si říct, že klidně strčím ruku do ohně za to, že toto cukroví uspěje i u chronických odpůrců „zdravých verzí čehokoliv“:)

Většinu ingrediencí už dnes seženete v každém větším supermarketu, takže s jejich sháněním by taky neměl být problém. A samotné „pečení“? To je na tom všem nejlepší. Celá akce vám totiž s dobrým mixérem zabere doslova pár minut.

Na cca 40 kuliček:

  • 60 g kokosu
  • 60 g kokosového oleje
  • 60 g kokosového mléka
  • 300 g kešu
  • 20 g agáve sirupu (nebo medu)
  • 40 ks mandlí

S kešu oříšky se bude lépe pracovat, pokud je předem namočíme (alespoň na 1 hodinu) do vody. Jen je potom třeba upravit výslednou konzistenci těsta a v případě potřeby ještě přisypat trochu kokosu navíc.

Po nabobtnání kešu slijeme a spolu s ostatními ingrediencemi kromě mandlí vložíme do mixéru a mixujeme dokud nám nevznikne jemná a kompaktní hmota.

Z části těsta vždy utvoříme malou placku, do které vložíme mandli. Uválíme do tvaru kuličky a nakonec obalíme v kokosu. Dáme vychladit do lednice. Kuličky krásně ztvrdnou a budou držet tvar. Máme hotovo! Rychlovka, že? 🙂

Nepečené raw cukroví vám vydrží zhruba 3 týdny. Uchovávejte jej v lednici nebo v uzavíratelné nádobě venku na balkóně.
Radka Vaňková

Holka z lesa, co má ráda jednoduchost, hezké a praktické bydlení, zdravé a zároveň chuťově vychytané recepty. Cvičí jógu, zajímá se o Ajurvédu a najdete ji na jejím blogu www.holkazlesa.com

Sdílejte
Napsal
Radka Vaňková

Doporučené články

Rychlá zahřívací miso polévka pro střeva i duši

Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…

1 týdnem zpět

Vyzdobte si domov, odpočívejte, relaxujte

Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…

2 týdny zpět

5 tipů, které vám usnadní jarní práce na zahradě

Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…

3 týdny zpět

Na venkovním osvětlení se dá ušetřit

Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…

4 týdny zpět

Mrkvové karbanátky s jarními bylinkami

Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…

1 měsíc zpět

Oslavy Velikonoc ve světě – šéfující zajíček, detektivky i vajíčkové bitvy

Zdroj: Freepik Jiný kraj, jiný mrav. A o velikonočních svátcích to platí dvojnásob. Způsoby, jakými…

1 měsíc zpět