Dnes se s vámi podělím o další recept, který už roky patří mezi stálice a peču jej stále dokola a dokola. Pokud čtete tento blog už déle možná víte, že mám ráda zdravé a přitom chuťově vychytané recepty. Což je kombinace, která se může někdy zdát jako oříšek. Tato buchta je však velmi jednoduchá a rychlá, takže si možná najde stále místo i ve vašem jídelníčku.
Díky velkém podílu máku, pohankové mouce a dalších zdravých ingrediencí je navíc velmi výživná. Pokud k ní přidáte i přeliv ve formě rozpuštěných borůvek, můžeme ji pasovat rovnou na „super food“:) A to se teď na jaře, kdy tělo volá po odlehčení a jarní únava číhá na každém rohu, může obzvlášť hodit.
Máku je v této buchtě opravdu požehnaně. A možná víte, že mák je mimo jiné velmi dobrý uklidňující prostředek. Tato buchta vám tak může přinést také kvalitnější spánek a pohladit pocuchané nervy. O figuru se přitom bát nemusíte.
Dále je mák nadstandardně kvalitním zdrojem vápníku. Zřejmě nenajdeme potravinu, která by byla na vápník bohatší než mák. Obsahuje ho dokonce 12x více než kravské mléko.Dodává našemu tělu také kvalitní bílkoviny, esenciální nenasycené mastné kyseliny a má skvělou schopnost nás zasytit.
Z minerálních látek je velmi vysoké zastoupení manganu, hořčíku a fosforu. Z vitaminů se mák pyšní vysokým obsahem antioxidačně působícího vitaminu E. Zajímavý je i obsah vitaminů skupiny B. Tato buchta je velmi vláčná, takže i bez borůvkového přelivu bude skvělým zdrojem výživy na snídani nebo na svačinu.
Na krém:
1. Suché ingredience na těsto smícháme dohromady. V druhé míse prošleháme vejce s cukrem (vegani vejce vynechají a přidají trochu více mléka a oleje). Přidáme olej, mléko, citrón, vanilku a citrónovou kůru.
2. Vsypeme suché ingredience a smícháme dohromady.
3. Nalijeme do pekáče nebo vyšší vymazané formy (vysypáváme opět ideálně mákem) a pečeme na 170 stupňů asi 30 minut.
4. Borůvky rozpustíme v malém kastrůlku (příliš nezahříváme ať nepřijdeme o cenné vitamíny) a zalijeme jimi vychladlou buchtu. Kdo chce, může borůvky při vaření lehce dosladit. Na talíři můžeme dozdobit lžičkou jogurtu a čerstvou mátou.
TIP: Pokud se do buchty pustíte, velmi doporučuju sáhnout po celém máku (nejlépe v BIO kvalitě) a umlít si ho sami doma. Nemusíte k tomu mít mlýnek, vystačíte si i z vysokorychlostním mixérem. Rozdíl oproti klasickému mletému máku je opravdu nesrovnatelný nejen v množství výživných látek, ale také chuti. Celý mák můžete navíc doma skladovat velmi dlouho, nezkazí se vám.
Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…
Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…
Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…
Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…
Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…
Zdroj: Freepik Jiný kraj, jiný mrav. A o velikonočních svátcích to platí dvojnásob. Způsoby, jakými…