Receptů na tradiční velikonoční nádivku můžeme nalézt celou řadu. Hodí se ideálně k výbornému obědu na zelený čtvrtek, hlavní ingrediencí jsou totiž čerstvé zelené bylinky, které najdeme začátkem jara všude okolo sebe. Kdo nemá to štěstí a nemůže si pro ně vyběhnout na zahradu, může použít i mladé jarní lupení např. v podobě baby špenátu z obchodu.
Mimo čerstvé jarní byliny jsou hlavními ingrediencemi světlé pečivo, mléko, vejce, máslo a maso. V případě vegetariánské varianty lze využít např. hub.
Často jsou do velikonoční nádivky využívány mladé kopřivy, které našemu organismu dodávají po zimě cenné látky.
Velikonoční nádivka patří mezi nákypy. Pro ty je typické poctivé tření másla se žloutky s vyšlehaným sněhem z bílků. To zaručí, že se směs při pečení nafoukne a a dodá pokrmu nevšední jemnost. Zcela určitě byste se měli vyvarovat jednoduššího způsobu v podobě použití prášku do pečiva namísto oddělení a zpracování žloutků od bílků. Vyplatí se to, věřte nám!
Velikonoční nádivka, jinými slovy hlavička, má zakořeněnou tradici v ovaru z telecí hlavy, z níž se dříve maso obralo. Masa se hodí především bílá: jehněčí, králičí či kuřecí, ale výběr je na vás. Volit můžete podle toho, jaký druh masa máte zrovna k dispozici, jen musí být před přípravou nádivky tepelně upraveno. Vývar využijeme v nádivkové směsi také.
Zde platí jediná zásada a ta zní, že by do nádivky mělo přijít pečivo bílé, ať už v podobě rohlíku, toustového chleba nebo bagetky. Pokud se vám podaří jej nakrájet den dopředu na kostičky a nechat uschnout, bude se s ním druhý den lépe pracovat.
Zelené bylinky jsou fundamentem nádivky. Zcela nepochybně nesmí chybět a platí pravidlo, čím více – tím lépe. Pro 4 porce bude potřeba alespoň 200 g mladého lupení. V některých receptech se setkáváme s informací, že nám postačí hrst čerstvých bylinek – to v žádném případě 😉
S bylinkami se bude lépe pracovat, když je krátce spaříte a následně zchladíte ledovou vodou. Takto blanšírované listy vyždímejte a nahrubo nasekejte. V tomto čase se dá v přírodě nasbírat kopřiva, medvědí česnek, pažitka, petrželka, popenec, bršlice kozí noha, fialky a sedmikrásky.
Přejeme Vám dobrou chuť a Veselé Velikonoce!
Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…
Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…
Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…
Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…
Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…
Zdroj: Freepik Jiný kraj, jiný mrav. A o velikonočních svátcích to platí dvojnásob. Způsoby, jakými…