Léto je jako stvořené k pečení a zdravému mlsání v podobě různých osvěžujících koláčů nebo dortíků. Kromě toho, že lze připravit velmi rychle vynikající pohoštění pro rodinu i hosty, máte tak šanci spotřebovat ovoce, které by už možná do druhého dne čerstvé nevydrželo nebo třeba vyprázdnit mrazák, abyste ho zase na konci letní sezóny mohli naplnit něčím čerstvějším. My jsme pro Vás připravili dva základní koláče, jeden pečený a jeden zase nepečený, které si prostě minimálně jednou za léto musíte připravit.
Klasický piškotový dort si prostě musíte připravit alespoň jednou za léto. Jeho největší výhodou je, že se nemusí péct, je velmi rychle hotový a hlavně během letních dní perfektně osvěží. Nejlépe chutná s čerstvým ovocem, hlavně s jahodami, ale pokud máte rádi a při ruce máte zrovna i jiné ovoce, rozhodně jeho chuti v kuchyni využijte. V zimě naopak chutná skvěle s kompotovanými broskvemi nebo ananasem.
Nakrájejte si jahody na plátky a v samostatné misce rozmíchejte všechny zakysané smetany společně s vanilkovými cukry. Nachystejte si dortovou formu a na její dno naskládejte piškoty tak, aby byly těsně vedle sebe. Na piškoty navrstvěte sladkou zakysanou smetanu, hned na ni zase na plátky nakrájené čerstvé jahody – kdo má rád, může jahodovou část prokládat i lístky čerstvé máty, ale myslete na to, že dort bude pak trošku aromatičtější. Ve stejném pořadí vrstvěte všechny suroviny tak, jak jste začali, až je všechny spotřebujete. Nezapomeňte, že poslední vrstva by měla být jahodová, aby dort dobře vypadal. Nakonec dort zalijte dortovým želé a nechejte v ledničce zatuhnout.
Tento třešňový dezert pochází z jednoho francouzského regionu a u nás se na svátečních stolech jen tak nevidí. Právě to je důvod, proč byste Vaši kuchyni měli nechat provonět čerstvými třešněmi v jemném těstíčku.
Vypeckované třešně dejte do větší misky a nechte je macerovat v cukru a pálence alespoň hodinu. Mezitím si připravte dortovou formu – vymažte ji máslem a vysypte cukrem, troubu ještě předehřejte na 180 stupňů. Těsto sice vypadá na první pohled náročně, ale jeho příprava je velmi snadná. Do větší misky dejte mouku, vejce, žloutky, cukr, špetku soli, citronovou kůru a vanilkový extrakt. Opatrně promíchejte a začněte přidávat mléko pokojové teploty, nakonec i smetanu ke šlehání a nakonec i rozpuštěné máslo. Teď do koláčové formy rozložte třešně, zalijte je těstem a pečte 30-35 minut v předehřáté troubě. Jakmile bude koláč hotový, hned ho pocukrujte a rovnou podávejte.
Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…
Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…
Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…
Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…
Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…
Zdroj: Freepik Jiný kraj, jiný mrav. A o velikonočních svátcích to platí dvojnásob. Způsoby, jakými…