recepty

Švestková galetka s mákem

Galette je francouzský tenký koláč, obvykle s ohnutými okraji a různými náplněmi (sladkými i slanými), který dá krásně vyniknout náplni. Připravila jsem dnes pro vás základní recept (i v bezlepkové verzi), který můžete různě obměňovat podle sezónnosti ovoce a vaší fantazie. Skvělá bude galetka třeba s meruňkami, jahodami nebo s jablky. Ve slané verzi pak můžete použít například řepu a kozí sýr s rukolou a vlašskými ořechy.

Jedná se o jednoduchý recept, jehož základem je křehké těsto. V bezlepkové verzi se s jeho válením možná trochu natrápíte (stejně jako já), ale pokud omezujete lepek ať už ze zdravotních nebo jiných důvodů, přidávám verzi i na něj. Já ho tentokrát pekla v bezlepkové variantě a až na trochu námahy s válením (doporučuju válet rovnou na pečícím papíře) si s klasickou verzí z hladké mouky může směle podat ruce!

Ingredience:

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky (pro bezlepkovou verzi můžete použít 100 g čirokové a 100 g pohankové mouky)
  • 150 g másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 2 žloutky

Na náplň:

  • 140 g máku
  • 1 dcl mléka
  • 50 g třtinového cukru
  • 2 lžíce povidel
  • 50 g cukru
  • 1 lžička skořice
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 800 g švestek

Postup:

  1. Nejdříve si připravíme křehké těsto. V míse smícháme mouku s cukrem, přidáme na malé kostičky nakrájené studené máslo a 2 žloutky.
  2. Lehce zpracujeme v kompaktní těsto (snažíme se zpracovávat co nejkratší dobu a těsto příliš nezahřívat) a uložíme alespoň na 1 hodinu odpočinout do lednice.
  3. Mezitím si připravíme náplň. Mák umeleme (pokud nemáme koupený již mletý) a dáme do rendlíku. Přilijeme mléko, přidáme povidla, cukr a skořici.
  4. Celou směs povaříme do mírného zhoustnutí asi 5 minut. Pak odstavíme a vlijeme citrónovou šťávu.
  5. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
  6. Vyndáme si těsto z lednice a rozválíme ho na plát o tloušťce asi 0,5 cm.
  7. Těsto potřeme makovou náplní tak aby vznikly asi 3 cm široké okraje.
  8. Na náplň navrstvíme na poloviny nebo čtvrtiny nakrájené a vypeckované švestky.
  9. Nakonec zahneme okraje těsta směrem dovnitř a koláč opatrně přeneseme na plech.
  10. Okraje těsta potřeme rozšlehaným bílkem.
  11. Pečeme na 180 stupňů asi 25 minut dozlatova. Podáváme zcela vychladlé.

Tak dobrou chuť! 😉

Radka Vaňková

Holka z lesa, co má ráda jednoduchost, hezké a praktické bydlení, zdravé a zároveň chuťově vychytané recepty. Cvičí jógu, zajímá se o Ajurvédu a najdete ji na jejím blogu www.holkazlesa.com

Sdílejte
Napsal
Radka Vaňková

Doporučené články

Proč, čím a jak nahradit bílý cukr?

V dnešní době je povědomí o negativních účincích cukru na naše zdraví stále větší. Jeho…

5 dny zpět

Rychlá zahřívací miso polévka pro střeva i duši

Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…

3 týdny zpět

Vyzdobte si domov, odpočívejte, relaxujte

Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…

4 týdny zpět

5 tipů, které vám usnadní jarní práce na zahradě

Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…

1 měsíc zpět

Na venkovním osvětlení se dá ušetřit

Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…

1 měsíc zpět

Mrkvové karbanátky s jarními bylinkami

Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…

2 měsíce zpět