Galette je francouzský tenký koláč, obvykle s ohnutými okraji a různými náplněmi (sladkými i slanými), který dá krásně vyniknout náplni. Připravila jsem dnes pro vás základní recept (i v bezlepkové verzi), který můžete různě obměňovat podle sezónnosti ovoce a vaší fantazie. Skvělá bude galetka třeba s meruňkami, jahodami nebo s jablky. Ve slané verzi pak můžete použít například řepu a kozí sýr s rukolou a vlašskými ořechy.
Jedná se o jednoduchý recept, jehož základem je křehké těsto. V bezlepkové verzi se s jeho válením možná trochu natrápíte (stejně jako já), ale pokud omezujete lepek ať už ze zdravotních nebo jiných důvodů, přidávám verzi i na něj. Já ho tentokrát pekla v bezlepkové variantě a až na trochu námahy s válením (doporučuju válet rovnou na pečícím papíře) si s klasickou verzí z hladké mouky může směle podat ruce!
Na těsto:
Na náplň:
Tak dobrou chuť! 😉
V dnešní době je povědomí o negativních účincích cukru na naše zdraví stále větší. Jeho…
Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…
Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…
Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…
Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…
Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…