Muffiny jsou menší jednoporcové pečené buchtičky, které mají svůj původ v Americe. Velmi rychle se dostaly do celého světa a i u nás si bleskově našly své místo. Dnes je můžete zakoupit už přímo hotové, upečené přímo v pekařstvích i supermarketech, snadno si je ale připravíte i doma. Děti je připravují nesmírně rády a ještě radši je konzumují.
Celozrnné muffiny s rybízem
Rybízové muffiny jsme pro Vás vybrali z jednoho prostého důvodu. Díky rybízu totiž získají tolik potřebnou a žádanou šťavnatost. A kdybyste snad nebyli příznivci rybízu, stačí ho jen zaměnit za jiné libovolné typicky letní ovoce. Z uvedené směsi připravíte zhruba šest středně velkých muffinů a doba přípravy Vám zabere asi půl hodinky.
Budete potřebovat:
Začněte tím, že si oddělíte žloutky od bílků. Žloutky smíchejte v jedné misce společně s medem, přidejte špetku soli a společně vyšlehejte do světlé pěny. Naopak bílky hned vyšlehejte do pevného sněhu. Žloutkovou směs smíchejte s celozrnnou moukou, olejem, kokosovým mlékem, citronovou kůrou a práškem do pečiva. Směs opatrně promíchejte a pomalu začněte přidávat vyšlehaný sníh. Vše společně promíchejte, sníh zapracujte a pomalu si připravte košíčky, které budete plnit hotovým těstem – případně si připravte formu na muffiny. Do každého košíčku ještě před nalitím těsta vhoďte několik kuliček rybízu – asi polovinu hrsti, nalijte těsto a vložte do předehřáté trouby (160°C) asi na 25 minut.
Nádivkové muffiny
Dokážete si představit pečené kuře bez dobré nádivky? Plníte nádivkou vnitřek kuřete a během oběda se po ní jen zapráší? Vyzkoušejte nádivku v podobě křehkých muffinů. Skvěle se hodí nejen k pečenému kuřeti, jinému masu, ale i jako obyčejný slaný muffin jen tak na chuť. Nádivkové muffiny jsou bleskově hotové a na stole se po nich jen zapráší.
Budete potřebovat:
Ze všeho nejdřív si nakrájejte rohlíky a přihřejte mléko. Rohlíky dejte do větší misky a zvlhčete je vlažným mlékem. Teď si oddělte žloutky od bílků, žloutky hned vyšlehejte společně s máslem, které jste nechali dopředu změknout. Do máslové směsi přidejte muškátový oříšek a bílky vyšlehejte do pevného sněhu. Vše společně promíchejte a dejte chvíli odpočinout. Teď totiž přišel ten pravý čas, abyste začali připravovat formičky na muffiny. Do každé formičky dejte plátek slaniny a na ni pak dávejte připravenou směs na nádivku. Každá formička by měla být naplněna těsně po okraj, nádivka totiž tolik nenabude. Pečte v troubě při 180°C asi dvacet minut.
Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…
Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…
Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…
Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…
Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…
Zdroj: Freepik Jiný kraj, jiný mrav. A o velikonočních svátcích to platí dvojnásob. Způsoby, jakými…