I když tak na první pohled rozhodně nevypadá, chřest je zeleninou blízkou hlavně cibuli a česneku. A stejně jako cibuli i česneku se chřestu přisuzují skvělé zdravotní účinky a všeobecně se ví o jeho neodolatelné chuti. Pěstování chřestu má v České republice velkou oblibu a chřest se tak začíná pomalu dostávat i do běžných domácností, do kuchyní kam ještě před nedávnem zavítal jen velmi těžko. Máte-li chřest přímo sklizený z pole nebo zahrádky, o jeho čerstvosti se nedá ani na vteřinu pochybovat a Vy tak máte eso v rukávu. Je-li ale chřest zakoupený v obchodě, jsou zde jisté pochybnosti, ale zda je čerstvý nebo už na pultech nějakou chvíli leží. Jeho čerstvost však poznáte opravdu velmi snadno. Jeho konce nesmí být oschlé, stejně tak když chřest přelomíte. Šťavnatost je na první pohled vidět téměř u každé zeleniny a u chřestu to platí dvojnásobek. Horní část chřestu, tedy jeho tyče, musí být pořádně tvrdé a nesmí se ohýbat jako guma. Horní část chřestu nesmí být ani nahnědlá, ani popraskaná. Chřest musí mít zkrátka a dobře krásnou zdravou barvu.
Tepelná úprava chřestu je víc než jen jednoduchá. Vašim prvním úkolem je zbavit se vláken, která mohou po uvaření způsobovat hořkost a nepříjemnosti v zubech. Chřest tak snadno oškrábejte škrabkou a máte hotovo. Pak se dostáváte k samotnému vaření, po uvaření je nejdůležitější, abyste chřest co nejrychleji zchladili. Jinak by mohl zešedivět a nebyl by tak křupavý, jak má být.
Budete potřebovat:
Očistěte filety lososa, zabalte je do alobalu a vložte do předehřáté trouby (190 stupňů) asi za třicet minut. Jakmile bude losos hotový, odstraňte z něj kůži a maso natrhejte na trošku větší kousky – aby se Vám losos dobře jedl. Mezitím, co připravujete lososa, začněte vařit těstoviny a vodu na chřest, který po několika minutách vaření vložte ihned do studené vodní lázně. Ve větší pánvi si rozmíchejte citronovou šťávu, philadelphii, créme fraiche a začněte pomalu zahřívat. Postupně přidávejte těstoviny, chřest i kousky lososa. Až na talíři lehce opepřete a ozdobte rukolou.
Budete potřebovat:
Rozpalte si troubu na 220 stupňů a připravte plech, na kterém budete chřest péct. Chřest očistěte a odřízněte z něj asi dvoucentimetrové konce. Plech vyložte papírem na pečení, pokapejte papír citronovou šťávou, posypejte citronovou kůrou, solí, pepřem a všechen chřest ve směsi obalte. Chřest pečte asi patnáct minut, dokud nebude měkký, ale krásně křupavý. Zhruba v polovině pečení nezapomeňte chřest promíchat a jakmile bude chřest hotový, vložte ho okamžitě na talíř. Na talíři už jen lehce osolte a ozdobte hoblinkami parmazánu.
Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…
Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…
Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…
Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…
Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…
Zdroj: Freepik Jiný kraj, jiný mrav. A o velikonočních svátcích to platí dvojnásob. Způsoby, jakými…