recepty

Salát z kuskusu aneb rychlý oběd za 15 minut

Sezóna salátu je pomalu tady. A s teplejšími dny se nám bude chtít trávit méně a méně času doma v kuchyni. Rychlé a jednoduché recepty proto přijdou rozhodně vhod. Jedním z takových rychloreceptů je i můj oblíbený salát z kuskusu. Kuskusový salát jsem ladila poměrně dlouho, než jsem našla ten správný poměr ingrediencí. Dnes si troufám říci, že se s vámi můžu podělit o jednoduchý, ale vyladěný recept, který můžete využít jako rychlý oběd, večeři nebo ho připravit jako přílohu k letním grilovacím steakům a dalším masovým pochoutkám. 

Hledáte ty pravé krásné a dostatečně velké misky na pořádnou porci salátu? Máme je!

Ingredience:

(na jednu větší mísu salátu)

  • 1 menší hrnek kuskusu
  • 1 lžíce přepuštěného másla (nebo olivového oleje)
  • 1 červená cibule
  • 1 malá sklenice černých oliv
  • 5 plátků sušených rajčat naložených v oleji
  • 1 balení baby špenátu
  • 1 plechovka malých bílých fazolí
  • 100 g balkánského sýru (nebo sýru feta)  na posypání
  • pár kapek limetkové šťávy
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Neuvařený kuskus nejdřív nasucho opražte na pánvi. Pak přidejte olej či jiný tuk a promíchejte. Každé zrnko kuskusu by se mělo krásně obalit. Tento postup zaručí, že kuskus bude krásně nadýchaný.
  2. Následně kuskus zalijte horkou vodou (v poměru 1:1,6). Na jeden hrnek kuskusu je to jeden a větší půl hrnku vody. Kuskus je lepší zalívat v širší míse a pěkně ho rozprostřít aby se zbytečně nemačkal a byl kyprý.
  3. Zakryjte talířem nebo fólií a nechte 10 minut odpočívat.
  4. Hotový kuskus osolte asi lžičkou soli a lehce opepřete. Dejte ven vychladnout.
  5. Mezitím si nakrájejte veškerou zeleninu na malé kousky a fazole sceďte od nálevu.
  6. Vychladlý kuskus nakonec promíchejte se zeleninou a fazolemi, přikápněte pár kapkami limetky a dosolte a dopepřete podle chuti. Ideálně dejte ještě vychladit celé dílo do lednice.
  7. Podávejte posypané balkánským sýrem (nebo sýrem feta).

Tento kuskusový salát můžete samozřejmě obměňovat podle toho, co dům dá. Přidejte bylinky ze zahrádky (petrželku, mátu nebo různé druhy listových salátů), dochuťte kořením (chilli, kurkuma, koriand, to všechno bude fungovat). Díky kuskusu, olivám a fazolím je to opravdu plnohodnotné jídlo, které vás zasytí. Skvělý je však i jako příloha k letním grilovaným pochoutkám.

 

Radka Vaňková

Holka z lesa, co má ráda jednoduchost, hezké a praktické bydlení, zdravé a zároveň chuťově vychytané recepty. Cvičí jógu, zajímá se o Ajurvédu a najdete ji na jejím blogu www.holkazlesa.com

Sdílejte
Napsal
Radka Vaňková

Doporučené články

Rychlá zahřívací miso polévka pro střeva i duši

Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…

10 hodinami zpět

Vyzdobte si domov, odpočívejte, relaxujte

Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…

1 týdnem zpět

5 tipů, které vám usnadní jarní práce na zahradě

Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…

2 týdny zpět

Na venkovním osvětlení se dá ušetřit

Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…

3 týdny zpět

Mrkvové karbanátky s jarními bylinkami

Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…

4 týdny zpět

Oslavy Velikonoc ve světě – šéfující zajíček, detektivky i vajíčkové bitvy

Zdroj: Freepik Jiný kraj, jiný mrav. A o velikonočních svátcích to platí dvojnásob. Způsoby, jakými…

1 měsíc zpět