Hledáte salát, který vás nadchne i když nejste vyloženě „salátoví“? Pak určitě nepropásněte dnešní recept. Já se zamilovala na první vidličku. A že jste doteď také jedli jenom tepelně upravenou kapustu? Tak odteď už nebudete!
Nikdy by mě nenapadlo, jak skvěle chutná syrová kapusta v kombinaci s hroznovým vínem a mákem. Je to zkrátka geniální kombinace! A to, jak je čerstvá kapusta zdravá a jak málo ji v kuchyni běžně používáme, asi nemusím ani zmiňovat.
Kapustu jste možná jako děti nesnášeli. A není se čemu divit když ji máme z dětství v hlavě zafixovanou jako prapodivnou dušenou směs připomínající „koupací čepici“. Dlouhým dušením se přitom znehodnotí valná většina tělu prospěšných látek a z kapusty zbude opravdu jen nevzhledná hmota nevalné chuti. Zkuste to proto odteď jinak. Čerstvěji.
Kapusta je zázrak přírody. Existuje jen málo zeleniny, která je takto zdraví prospěšná. Kapusta je bohatý zdroj vlákniny, proto udržuje v příznivém stavu náš trávicí systém. Obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín E a K. Najdete v ní také draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor, selen a kyselinu listovou a antioxidanty. Zejména kadeřavá kapusta obsahuje hodně karotenů. Koho trápí potíže s žaludkem, játry nebo střevní potíže, měl by pojídat právě kapustu. Navíc příznivě působí i při snižování cholesterolu. V neposlední řadě také zvyšuje naši celkovou imunitu a dokonce pomáhá při hojení kožních potíží včetně ekzému.
(na 1 plnou mísu zdraví)
Na zálivku:
Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…
Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…
Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…
Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…
Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…
Zdroj: Freepik Jiný kraj, jiný mrav. A o velikonočních svátcích to platí dvojnásob. Způsoby, jakými…