recepty

Salát z čerstvé kapusty s makovou zálivkou

Hledáte salát, který vás nadchne i když nejste vyloženě „salátoví“? Pak určitě nepropásněte dnešní recept. Já se zamilovala na první vidličku. A že jste doteď také jedli jenom tepelně upravenou kapustu? Tak odteď už nebudete!

Nikdy by mě nenapadlo, jak skvěle chutná syrová kapusta v kombinaci s hroznovým vínem a mákem. Je to zkrátka geniální kombinace! A to, jak je čerstvá kapusta zdravá a jak málo ji v kuchyni běžně používáme, asi nemusím ani zmiňovat.

Kapustu jste možná jako děti nesnášeli. A není se čemu divit když ji máme z dětství v hlavě zafixovanou jako prapodivnou dušenou směs připomínající „koupací čepici“. Dlouhým dušením se přitom znehodnotí valná většina tělu prospěšných látek a z kapusty zbude opravdu jen nevzhledná hmota nevalné chuti. Zkuste to proto odteď jinak. Čerstvěji.

Kapusta jako malý zázrak přírody

Kapusta je zázrak přírody. Existuje jen málo zeleniny, která je takto zdraví prospěšná. Kapusta je bohatý zdroj vlákniny, proto udržuje v příznivém stavu náš trávicí systém. Obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín E a K. Najdete v ní také draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor, selen a kyselinu listovou a antioxidanty. Zejména kadeřavá kapusta obsahuje hodně karotenů. Koho trápí potíže s žaludkem, játry nebo střevní potíže, měl by pojídat právě kapustu. Navíc  příznivě působí i při snižování cholesterolu. V neposlední řadě také zvyšuje naši celkovou imunitu a dokonce pomáhá při hojení kožních potíží včetně ekzému.

Ingredience:

(na 1 plnou mísu zdraví)

  • 1/2 hlávky kapusty
  • 2 jarní cibulky
  • 2 hrsti hroznového vína
  • 2 hrsti slunečnicových semínek
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • špetka soli
  • 1 avokádo (nemusí být)

Na zálivku:

  • 50 ml olivového oleje
  • 2 lžičky UME octa (nebo jablečného)
  • 2 lžíce mletého máku
  • 1 lžíce javorového sirupu nebo tekutého medu

Postup:

  1. Kapustu rozkrojíme napůl, zbavíme tvrdého středu a nakrájíme na tenké nudličky.
  2. Jarní cibulku nakrájíme nadrobno. Kuličky hroznového vína rozkrojíme napůl, odstraníme pecky a nakrájíme na malé kousky.
  3. Nadrobno nakrájíme i avokádo (můžeme ho však klidně úplně vynechat).
  4. Přidáme větší špetku soli, citrónovou šťávu a všechno důkladně promícháme a promneme prsty. Přisypeme slunečnicové semínka a připravíme si zálivku.
  5. Na zálivku smícháme všechny ingredience (pokud máme tuhý med tak nejdřív rozpustíme), lehce prošleháme v šejkru nebo metličkou a vlijeme do mísy se salátem. Opět pořádně promícháme. A máme hotovo. Je skvělý jako přílohový salát, ale bude z něj i lehká a díky avokádu a semínkům i sytá večeře!

Radka Vaňková

Holka z lesa, co má ráda jednoduchost, hezké a praktické bydlení, zdravé a zároveň chuťově vychytané recepty. Cvičí jógu, zajímá se o Ajurvédu a najdete ji na jejím blogu www.holkazlesa.com

Sdílejte
Napsal
Radka Vaňková
Tagy: Recepty

Doporučené články

Rychlá zahřívací miso polévka pro střeva i duši

Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…

6 dny zpět

Vyzdobte si domov, odpočívejte, relaxujte

Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…

2 týdny zpět

5 tipů, které vám usnadní jarní práce na zahradě

Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…

3 týdny zpět

Na venkovním osvětlení se dá ušetřit

Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…

4 týdny zpět

Mrkvové karbanátky s jarními bylinkami

Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…

1 měsíc zpět

Oslavy Velikonoc ve světě – šéfující zajíček, detektivky i vajíčkové bitvy

Zdroj: Freepik Jiný kraj, jiný mrav. A o velikonočních svátcích to platí dvojnásob. Způsoby, jakými…

1 měsíc zpět