Kategorie: kuchyněrecepty

Rychlý recept na tradiční domácí pizzu

Domácí pizzu si zamilujete.

Věděli jste, že pizza původně pochází z Egypta? Hlavními ingrediencemi tehdy byly olivy a sýr. Italové pak přidali sugo z rajčat a během dvacátého století se díky přistěhovalcům pokrm rychle rozšířil do Ameriky a pak do zbytku světa.

Dnes vám ukážeme, jak je snadné vyrobit si pizzu doma a tradičním způsobem. Žádné papírové těsto z pizzerie, ale poctivá kynutá pizza tak, jak ji kdysi udělali pro královnu Margheritu. Neuvěříte, jak je to snadné!

 

Na jeden plech těsta budete potřebovat:

300 g hladké mouky

3 lžíce olivového oleje

15 g čerstvého droždí

Sůl

Cukr

Vodu

 

Nejprve si do skleničky rozdrobte droždí a přidejte asi 3 lžíce vlažné vody a špetku cukru. To aby nám hezky vzešel kvas. Nevěříte? Dejte tomu patnáct minut a uvidíte, co se bude dít :-).

Mezitím si do misky odvažte mouku, přidejte lžičku soli, půl lžičky cukru. Až budete mít kvas, přidejte jej a také olivový olej a asi 150-200 ml vlažné vody.

Teď nadejde klíčový okamžik, kdy vám práci hodně usnadní robot. Pokud jej nemáte, musíte těsto rozmíchat a hníst ručně. Snažte se dosáhnout pevné, ale vláčné konzistence. Těsto hněťte alespoň pět minut. Dle potřeby přisypejte mouku.

Vláčná, ale pevná konzistence těsta je důležitá.

Hotový bochánek dejte zpět do misky (pozor, nechte si dostatečnou rezervu, protože objem se asi zdvojnásobí), přikryjte utěrkou a strčte na teplé místo kynout. Klidně do trouby na minimální teplotu. Počkejte asi hodinu.

Potom už nezbývá, než těsto rychle prohníst a rozválet na plech. Zde záleží na každém, jakou pizzu má nejraději, jestli tenkou, nebo silnější „Ameriku“. My nejraději něco mezi :-).

Velikost pizzy odhadněte podle svých možností.

Díky tomuto speciálnímu kameni z Velkého košíku, o průměru Ø 30 cm, se pizza stává výjimečně křupavou – jako z kamenné pece.

 

Na klasickou Margheritu budete potřebovat:

 

Sugo: Existuje mnoho receptů, ale ten nejrychlejší je následující: kupte si rajčatové pyré, které přiměřeně oslaďte, osolte, přidejte sušenou bazalku a hezky rozetřete po povrchu těsta. Pozor, nepřežeňte to, jinak se vám pizza nepropeče a rozblemcá.

Rajčata: Rozkrájejte dle chuti a naklaďte na povrch pizzy

Bazalka: Můžete použít sušenou, nebo čerstvou. Nám chutná oboje.

Sýr: Správně do Margherity patří mozzarella, která se dá dnes koupit všude a za slušnou cenu. Pokud ale máte raději eidam, nebudeme vám bránit 🙂

 

Hotovou pizzu doporučujeme nechat ještě deset minut vykynout, než ji dáte do trouby

Pečte při cca 200 °C asi 18-20 minut. Sýr na povrchu by se neměl spálit.

Nezapomeňte na vhodné servírování 😉

Dobrou chuť! A napište nám na facebook jak vám chutnalo.

Velký košík

Baví nás vyhledávat a probírat se nepřeberným množství dekorací, abychom Vám mohli nabídnout ty opravdu nejzajímavější s nadějí, že Vám poskytnou příležitost k úsměvu. Stejně tak se Vám snažíme přinášet tipy na ty nejšikovnější praktické vychytávky a pomocníky pro ještě snadnější cestu životem Vás i Vašich blízkých.

Sdílejte
Napsal
Velký košík
Tagy: itáliepizza

Doporučené články

Rychlá zahřívací miso polévka pro střeva i duši

Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…

2 dny zpět

Vyzdobte si domov, odpočívejte, relaxujte

Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…

1 týdnem zpět

5 tipů, které vám usnadní jarní práce na zahradě

Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…

2 týdny zpět

Na venkovním osvětlení se dá ušetřit

Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…

3 týdny zpět

Mrkvové karbanátky s jarními bylinkami

Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…

1 měsíc zpět

Oslavy Velikonoc ve světě – šéfující zajíček, detektivky i vajíčkové bitvy

Zdroj: Freepik Jiný kraj, jiný mrav. A o velikonočních svátcích to platí dvojnásob. Způsoby, jakými…

1 měsíc zpět