recepty

Recept: Skořicoví šneci Kanelbullar jako ze Švédska

Nejspíš už jste je někdy ochutnali. Skořicoví šneci jsou pekařská klasika, která k nám přišla ze severských zemí, kde je umí skutečně nejlépe. A asi nemusím dodávat, že domácí se s těmi kupovanými nedají srovnat. Jestli jste je ještě nezkoušeli, možná nadešel ten správný čas. I když se jedná o kynuté těsto, není na tom nic těžkého. Šneky můžete navíc zamrazit a pohostit jimi nenadálé návštěvy.


Skořicové šneky konzumuje celý sever Evropy. Nejvíce je milují asi ve Švédsku, kde podle statistik sní přes 300 skořicových šneků na osobu za rok. Jejich obliba ve Švédsku sahá do 20. let 20. století, kdy o kanelbullar nacházíme první zmínku a kdy patřili na stůl majetnejších vrstev obyvatelstva. Dnes je kanelbullar fenoménen tak rozšířeným, že ho najdete všude: ve školních bufetech, kavárnách či potravinách. Ve Švédsku provází často akce určené dětem dovětek Saft och bullar till barnen! (Šťáva a šneci pro děti!). Vůně domácích skořicových šneků podle Švédů navozuje tu správnou domáckou atmosféru, pocit pohody a domova. Tak pojďme společně na ně!

Ingredience:

(na cca 40 šneků)

Na těsto:

  • 800 g hladké mouky
  • 50 g čerstvých kvasnic
  • 500 ml mléka
  • 150 g rozpuštěného a částečně vychladlého másla
  • 100 g cukru krystal
  • 2 lžičky mletého kardamomu
  • špetka soli

Na náplň:

  • 150 g másla
  • 100 g cukru krystal
  • 2 lžíce skořice
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • 1 rozšlehané vejce

Postup:

  1. Nejdříve ohřejeme mléko asi na 40 % stupňů (tak aby bylo vlažné).
  2. Droždí rozdrobíme, zalijeme teplým mlékem a promícháme.
  3. Ve velké míse smícháme rozpuštěné máslo, cukr, sůl a kardamom.
  4. Nyní spojíme kvásek (mléko s kvasnicemi) se směsí másla. Dejme pozor na to, aby rozpuštěné máslo nebylo příliš horké a nezabilo kvásek!
  5. Po částech přisypeme mouku a zpracujte do mírně lepivého těsta. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout 45 – 60 minut.
  6. Mezitím v hrnci připravíme náplň. Rozpustíme máslo a přisypeme skořici, cukr a kardamom.
  7. Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři stejně velké díly.
  8. Ze všech 4 kousků těsta postupně vyválíme tenké pláty a rozetřeme na ně náplň.  Necháme chvíli zatuhnout, je-li náplň příliš tekutá.
  9. Každý plát potřený náplní následně srolujeme. Rolky nakrájíme na cca 10 menších kousků a položíme je řezem nahoru na plech. Můžeme použít i papírové formičky aby se šnečci neroztekli.
  10. Na plechu necháme šnečky kynout ještě dalších 30 minut.
  11. Troubu předehřejeme na 200 °C. Potřeme šnečky vajíčkem a posypeme cukrem. Pečeme 5-10 minut.

Radka Vaňková

Holka z lesa, co má ráda jednoduchost, hezké a praktické bydlení, zdravé a zároveň chuťově vychytané recepty. Cvičí jógu, zajímá se o Ajurvédu a najdete ji na jejím blogu www.holkazlesa.com

Sdílejte
Napsal
Radka Vaňková
Tagy: Recepty

Doporučené články

Rychlá zahřívací miso polévka pro střeva i duši

Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…

5 dny zpět

Vyzdobte si domov, odpočívejte, relaxujte

Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…

2 týdny zpět

5 tipů, které vám usnadní jarní práce na zahradě

Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…

3 týdny zpět

Na venkovním osvětlení se dá ušetřit

Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…

4 týdny zpět

Mrkvové karbanátky s jarními bylinkami

Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…

1 měsíc zpět

Oslavy Velikonoc ve světě – šéfující zajíček, detektivky i vajíčkové bitvy

Zdroj: Freepik Jiný kraj, jiný mrav. A o velikonočních svátcích to platí dvojnásob. Způsoby, jakými…

1 měsíc zpět