recepty

Recept na cuketové placky z trouby po kterých se jenom zapráší

Přemnožila se vám letos cuketa nebo vás cuketami stejně jako mě neustále někdo obdarovává? Mám pocit, že konec léta je obdobím, kdy se každý těchto tykví snaží spíše zbavit. Přitom je cuketa jedna z nejvděčnějších zelenin, která se dá využít na mnoho způsobů. Jeden z mých nejoblíbenějších jsou cuketové placky. Dělám je už roky, ale až letos jsem objevila recept na skutečně křupavé, výtečné a zdravé cuketové placky z trouby. Nejsou nasáklé tukem jako ty usmažené na pánvi a přitom jsou daleko křupavější a chutnější!

Tyto placky můžete samozřejmě smažit i na pánvi. U nás doma jsme testovali obě varianty, ale ty z trouby nám zkrátka všem chutnaly víc! Jelikož je těsta poměrně hodně, můžete samozřejmě stejně jako my část placiček upéct v troubě a mezitím co se budou péct, zbylou část dosmažit na pánvi a otestovat rozdíl:)

Ještě než se dostaneme k receptu, pojďme si však povědět něco málo o cuketě.

Cuketa je jedním z nejzdravějších druhů zeleniny vůbec.

Obsahuje karoteny, vitamíny A, B a C a minerály jako hořčík, vápník, železo, draslík a fosfor. Také spoustu vlákniny a samozřejmě vody. Proto je vhodná i při zavodnění organismu a proti dehydrataci. Pomáhá při zácpě a ochablosti střev a zbavuje střeva jedovatých látek. Vytváří příznivé trávící prostředí, střeva posiluje a chrání takže se velmi doporučuje při zažívacích obtížích.

Obecně je velmi prospěšná při očistách těla, protože působí na vylučování odpadních látek a kyselin. Z toho důvodu je vhodná i při redukčních dietách. Obsahuje naprosté minimum kalorií. Dobře působí také na mozek – zvyšuje schopnost se soustředit a uklidňujícím způsobem působí na nervy. 

Ingredience

  • 2 středně velké cukety
  • 1 vejce
  • 5 lžic mouky (zvolila jsem bezlepkovou variantu v podobě jáhlové a pohankové mouky, ale můžete dát i klasickou hladkou)
  • 3 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička majoránky
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 5 stroužků česneku
  • 1/2 najemno nakrájené cibule
  • hrst nasekaných čerstvých bylinek (petrželka, kopr, tymián, rozmarýn…)
  • olej na smažení

Na dip:

  • 1 kelímek zakysané smetany
  • malá hrst čerstvých bylinek (pažitka, petrželka)
  • pár snítků máty
  • najemno nastrouhaná kůra z 1 citrónu
  • pepř, sůl

Recept

  1. Předehřejte si troubu na 220 stupňů.
  2. Cuketu oloupejte a nastrouhejte nahrubo (!) na struhadle. Posolte, zamíchejte a nechte 15 minut odstát a „vypotit“. Potom vymačkejte přebytečnou vodu z nastrouhané cukety přes jemné kuchyňské síto nebo přes utěrku. Tento krok je důležitý proto, aby byly placky křupavé a držely pohromadě, proto ho určitě nevynechejte!
  3. K cuketě přimíchejte vejce, mouku, najemno nakrájenou cibulku, prolisované stroužky česneku, nasekané čerstvé bylinky a všechno koření. Dobře promíchejte.
  4. Na plech rozložte pečící papír, kápněte trochu (opravdu asi jen 1/2 lžíce až lžíci ) oleje a rozetřete po celé ploše pečícího papíru.
  5. Pomocí lžíce vytvořte malé placičky o velikosti asi 10 cm a tloušťce 1/2 cm.
  6. Vložte do trouby a smažte do lehkého zezlátnutí asi 30 minut. Poté placičky vyndejte jednu podruhé na talíř, na papír znovu nalijte trochu oleje, rozetřete metličkou a položte placky druhou stranou zpátky. Smažte dalších 10-15 minut dokud nezezlátnou placky i z druhé strany.
  7. Než se placky dosmaží, připravte si jednoduchý dip ze zakysané smetany, do které jen nasekáte najemno bylinky, nastrouháte citrónovou kůru a osolíte a opepříte podle chuti.

Placičky budu krásně křupavé a ultra svěží dip ze zakysané smetany, čerstvé máty a citrónové kůry vyšvihne placičky až do nebeských výšin! Tak dobrou chuť!

Radka Vaňková

Holka z lesa, co má ráda jednoduchost, hezké a praktické bydlení, zdravé a zároveň chuťově vychytané recepty. Cvičí jógu, zajímá se o Ajurvédu a najdete ji na jejím blogu www.holkazlesa.com

Sdílejte
Napsal
Radka Vaňková
Tagy: Recepty

Doporučené články

Vyzrajte na slunce vhodnou stínicí technikou

Se sluncem je to stejně jako s ohněm – je hodný sluha, ale zlý pán.…

5 dny zpět

Proč, čím a jak nahradit bílý cukr?

V dnešní době je povědomí o negativních účincích cukru na naše zdraví stále větší. Jeho…

2 týdny zpět

Rychlá zahřívací miso polévka pro střeva i duši

Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…

4 týdny zpět

Vyzdobte si domov, odpočívejte, relaxujte

Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…

1 měsíc zpět

5 tipů, které vám usnadní jarní práce na zahradě

Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…

1 měsíc zpět

Na venkovním osvětlení se dá ušetřit

Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…

2 měsíce zpět