Léto má obrovské množství výhod a jedním z nich je právě grilování. Kdo by taky nemiloval letní grilovačky s přáteli nebo rodinou? Jestli se Vám sbíhají sliny už jen při pouhé představě dokonale opečené klobásky, šťavnatého steaku nebo rozpečeného sýra, pak jste tady naprosto správně. Přinášíme Vám několik zajímavých, ale velmi jednoduchých receptů na gril, které nastartují Vaše chuťové pohárky.
Grilování ale samozřejmě není jen o šťavnatém steaku nebo sladkovodní rybě. Populární se stává grilovaný losos, kořenová i salátová zelenina nebo marinovaná kuřecí křidélka. Více méně můžete na gril hodit vše, na co si jen vzpomenete. Stačí se jen zamyslet nad správnou úpravou a recept je na světě. A pokud byste snad neměli nápad, stačí se inspirovat i nás. Nějaký ten zajímavý recept totiž bude určitě k mání. Tak rozpalte gril a můžete se do toho rovnou pustit!
Grilovaný hermelín s levandulí
Grilování hermelínu není opravdu žádná věda. Grilování sýrů je u nás poměrně oblíbené a to ať už se jedná právě o hermelín nebo jiný plísňový sýr, který se po zahřátí roztéká.
Budete potřebovat:
Hermelín je vhodné naložit do čerstvé levandule i několik hodin předem, aby se krásně zaležel a natáhl vůni levandule. Než se pak pustíte do grilování, sýr vytáhněte z ledničky alespoň půl hodinku předem, aby trošku chytil pokojovou teplotu. Teď už ale k samotnému naložení. Připravte si kousek alobalu, do kterého budete hermelín balit. Na spodek alobalu kápněte trošku rostlinného oleje, dejte na něj levanduli, sůl, pepř a hermelín. To stejné udělejte z druhé strany hermelínu. Sýr zabalte do alobalu a nechejte odpočinout v ledničce. Následné grilování probíhá asi deset minut, dokud sýr zcela nezměkne.
Grilované kotlety s fenyklem a cibulí
V Česku se stalo tak nějak raritou, že se griluje hlavně krkovice, po které máte často pocit, že jste se pěkně přecpali a přitom jste toho snědli minimum. Co takhle letos trošku odlehčit grilování a zaměřit se i na jiné kusy masa?
Budete potřebovat:
Kotlety naklepejte a po stranách lehce nařízněte nožem, aby se během grilování maso nekroutilo. Připravte si misku, ve které smícháte marinádu z hořčice, uzené červené papriky, oleje, soli, pepře a tymiánu. Alespoň na několik hodin předem maso naložte – pokud chystáte grilování na poslední chvíli, maso by se mělo vždy marinovat alespoň dvě hodinky minimálně. Pokud jde o zeleninu, tam jen stačí očistit a grilovat – cibuli i fenykl je dobré rozpůlit, aby byla zelenina dřív hotová. Na talíři už jen stačí zakápnout balsamikovým octem, osolit a dle chuti posypat čerstvým tymiánem.
Tipy, jak připravovat různé druhy zeleniny na grilu:
Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…
Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…
Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…
Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…
Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…
Zdroj: Freepik Jiný kraj, jiný mrav. A o velikonočních svátcích to platí dvojnásob. Způsoby, jakými…