Tento závin jsem dělala poprvé a hned mě nadchnul. Pokud už trochu znáte mé recepty, víte že dávám přednost zdravým a výživným jídlům. A tenhle závin, ač je to dezert, v sobě skrývá obojí. Dopřát si ho tak můžete naprosto bez výčitek. Nahradí i snídani nebo výživnou svačinku během dne.
Dalším plusem je, že k jeho výrobě nepotřebujete nic speciálního a potřebovat tentokrát nebudete ani troubu. Postačí výkonnější mixér (ale prozradím vám i tipy, jak se obejít úplně bez mixéru) a kousek potravinářské fólie nebo pečícího papíru, pomocí kterého dezert zavinete. Pokud jste stejně jako já velkými milovníky máku, tenhle dezert si zamilujete. A proč si dopřávat pravidelně mák? Jeho nutriční vlastnosti jsou vskutku mimořádné. V tepelně neupravené podobě navíc získáte z máku ještě více minerálů, vitamínů a dalších benefitů pro své zdraví.
Na těsto:
Na náplň:
Nejprve v mixéru umixujeme kokos s ořechy a chia semínky. Přesypeme vzniklou směs do mísy. Přisypeme všechny ostatní ingredience a zamícháme. Přidáme med nebo sladidlo, asi 2 dcl vody a vytvoříme vláčné těsto. Podle potřeby ještě přiléváme další vodu. Těsto by však nemělo být příliš řídké, aby šlo dobře rozválet.
Z těsta vytvarujeme kouli. Přendáme na vál nebo plochu, kde budeme těsto válet a kterou předtím podložíme fólií nebo pečícím papírem. Těsto pak válečkem rozválíme na tenkou placku. Velikost a tvar je zcela na nás a na tom, jak chceme aby byla výsledná roláda dlouhá a široká. Válení jde trochu hůř než u běžného těsta z mouky, ale s trochou trpělivosti budete mít brzy pěknou placku. Pokud se váleček na těsto lepí, můžete zhora na těsto položit opět fólii.
Na náplň je třeba nejprve rozmixovat mák (pokud máme nemletý) i datle. Nejprve rozmixujte mák opět pomocí vysokorychlostního mixéru. Můžete ho rovněž pomlít v mlýnku. Následně přidejte do mixéru datle a s pár lžícemi vody rozmixujte na co nejjemnější pastu. Mák i dalte (popřípadě vybrané sladidlo) smíchejte. Podle konzistence můžete ještě přidat vodu, náplň tak bude vláčnější.
Makovou nádivku rozetřeme rovnoměrně na těsto. Podél horního okraje však necháme asi 5 centimetru bez náplně kvůli zavinutí. Pak uchopíme na dlouhém spodním okraji rolády igelit a začneme motat do rolády. Až se dostaneme na druhý konec, přitiskneme přečnívající těsto prsty přes roládu a celé dílo pečlivě uhladíme.
Roládu můžete podávat ihned nebo ještě nechat odležet a vytuhnout v lednici.
Pokud nemáte doma dostatečně výkonný mixér, roládu si můžete vytvořit i tak. Stačí koupit již namleté ořechy a mák, kokosovou mouku místo strouhaného kokosu a datle v náplni nahradit vybraným sladidlem. Pohankovou, kokosovou mouku i chia semínka koupíte v obchodě se zdravou výživou.
Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…
Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…
Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…
Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…
Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…
Zdroj: Freepik Jiný kraj, jiný mrav. A o velikonočních svátcích to platí dvojnásob. Způsoby, jakými…