Creme brulee je francouzskou klasikou. Jedná se o velmi jednoduchý, ale rafinovaný dezert, který můžete ve Francii ochutnat snad v každé kavárně. Je to vlastně taková luxusní verze klasického vanilkového pudinku. A pokud jej jednou ochutnáte, na pudink jak ho znáte, se už navždy budete dívat trochu jinak. Dopřejte si tuhle francouzskou delikatesu i vás doma. Jeho příprava je jednodušší než by se mohlo zdát a s našim receptem ho zvládne i úplný začátečník!
Sama jsem se přípravy creme brulee dlouho obávala, než jsem zjistila, že se není čeho bát. A s tímto jednoduchým receptem se obejdete i bez pekařských vymožeností jako je například kuchyňský teploměr. Jediné, co potřebujete, jsou malé ohnivzdorné zapékací misky. A taky opalovací pistole na vytvoření karamelové vrstvy. Poradíte si však i bez ní!
Troubu si předehřejte na 120 stupňů.
Smetanu nebo plnotučné mléko vlijte do rendlíku. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a pomocí nože z něj vydlabejte semínka. Semínka i celou zbylou slupku z vanilkového lusku vložte ke smetaně a pomalu zahřívejte na středním plameni k bodu varu. Pak povařte (pozor ať vám smetana z rendlíku neuteče!) asi 3 minuty. Odstavte.
V míse vyšlehejte žloutky s cukrem. Šlehejte jen do mírného prošlehání, ne doběla. Pak ze smetany odstraňte celý lusk a pomalu a postupně vlijte horkou smetanu do vyšlehané směsi.
Hotovou směs nalijte do ohnivzdorných misek. Pokud vám nahoře zůstane pěna, odstraňte ji lžící. Povrch by měl být hladký a bez bublin, aby se na něm dala dobře vytvořit karamelová krusta.
Misky vložte do pekáče s vodou (měly by být ponořené asi 1 cm). Pečte asi 1 hodinu a 20 minut. Po upečení by se creme brulee mělo stále třást (zcela ztuhne až po vychlazení). Pokud se vám zdá pudink stále řídký, pečte dalších 20-30 minut.
Vyndejte mističky z vodní lázně a nechte zcela vychladit (ideálně přes noc v lednici). Pak posypte rovnoměrně každou misku tenkou vrstvou třtinového cukru. Vezměte opalovací pistoli a povrch creme brulee zkaramelizujte. Pokud nemáte pistoli, vložte misky na pár minut pod rozpálený gril do trouby. Ovšem pozor, je to třeba opravu hlídat ať se vám creme brulee nepřipálí!
Servírujte jen tak nebo s čerstvým ovocem. A nezapomeňte si hezky po francouzsku vychutnat to křupnutí, kdy lžičkou rozbijete karamelovou krustu. To je na creme brulee totiž úplně to nejlepší! 🙂
Tip: Pokud toužíte po hutnějším krému, můžete přidat navíc 1 celé vejce.
Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…
Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…
Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…
Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…
Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…
Zdroj: Freepik Jiný kraj, jiný mrav. A o velikonočních svátcích to platí dvojnásob. Způsoby, jakými…