recepty

Nápoj do veder: Osvěžující okurková limonáda

Každé léto se na ni doma chystám a každé léto si ji nakonec vychutnám pouze v kavárnách nebo restauracích. Řeč je o okurkové limonádě. Přitom je její výroba tak jednoduchá! A pokud si ji připravíte do uzavíratelné lahve, v lednici vám bez problému vydrží i 3 dny. Daleko pravděpodobněji ji však hned vypijete. Takže abych na její pravidelnou výrobu letos opět nezapomněla, přidávám tady nejen pro sebe, ale i pro vás recept.
Okurková limonáda je nejen báječně osvěžující a chutná, ale i zdravá. Vyzkoušejte verzi s medem a kokosovou vodou a ultra super výživný drink je na světě.

Pravidelné pití okurkové limonády hydratuje celý organismus a zlepšuje proto stav vaší pleti. Pomáhá předcházet zánětu močových cest a má silné detoxikační účinky. Pročišťuje organismus a pomáhá mu lépe se zbavovat odpadních látek. Urychluje metabolismus a díky tomu pomáhá i při hubnutí.

Na její přípravu doporučuji použít spíše polní okurky a pokud narazíte na farmářské nebo máte dokonce vlastní úrodu, vaše limonáda bude zase o level výše. Okurka je nejen velmi nízkokalorická (obsahuje až 95% vody), ale zároveň v sobě ukrývá velké množství minerálů a vitamínů.

Okurka obsahuje především vitamíny B, A a D. Pod slupkou okurek se nachází také velké množství vitamínu C. Proto se o něj neochuzujte a pokud máte nechemicky vypěstovanou okurku, šoupněte ji do mixéru i se slupkou. Z minerálů je v okurce zastoupen především vápník, hořčík a draslík.

Recept

  • 1 salátová okurka
  • 1/2 citrónu
  • 1 litr vody (část vody můžeme nahradit kokosovou vodou)
  • 1-2 lžíce medu (nebo tmavého třtinového cukru)
  • hrst máty
  • špetka soli
  • led

Postup

Okurku nakrájíme na menší kousky a vložíme spolu s medem nebo cukrem, špetkou soli, pár lístky máty a asi 3 dcl vody do mixéru nebo smoothie makeru. Rozmixujeme a necháme alespoň 15 minut louhovat.

Po 15 minutách nápoj scedíme přes jemné sítko, přidáme šťávu z citrónu, zbytek vody a nalijeme do džbánu nebo uzavíratelné lahve či nádoby. Hotovou limonádu necháme v lednici vychladit nebo přelijeme do sklenic s mátou a ledem a i hned podáváme. Limonádu ve sklenicích můžeme ještě doplnit plátky nakrájené okurky.

 

Radka Vaňková

Holka z lesa, co má ráda jednoduchost, hezké a praktické bydlení, zdravé a zároveň chuťově vychytané recepty. Cvičí jógu, zajímá se o Ajurvédu a najdete ji na jejím blogu www.holkazlesa.com

Sdílejte
Napsal
Radka Vaňková
Tagy: limonáda

Doporučené články

Rychlá zahřívací miso polévka pro střeva i duši

Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…

4 dny zpět

Vyzdobte si domov, odpočívejte, relaxujte

Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…

2 týdny zpět

5 tipů, které vám usnadní jarní práce na zahradě

Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…

3 týdny zpět

Na venkovním osvětlení se dá ušetřit

Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…

4 týdny zpět

Mrkvové karbanátky s jarními bylinkami

Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…

1 měsíc zpět

Oslavy Velikonoc ve světě – šéfující zajíček, detektivky i vajíčkové bitvy

Zdroj: Freepik Jiný kraj, jiný mrav. A o velikonočních svátcích to platí dvojnásob. Způsoby, jakými…

1 měsíc zpět