Jsem velký milovník polévek a musím říct, že tuto jsem si obzvlášť zamilovala. Je pikantní, krémová a přitom zasytí. Beru ji jako obměnu své milované rajčatové, kterou bych mohla jíst téměř denně.
Pokud jste ještě nikdy neměli tu čest s pečenými paprikami, je na čase tuhle delikatesu vyzkoušet. Opečené papriky stáhnuté ze slupky tvoří úžasný základ pro mnoho receptů. Kromě polévky z nich můžete vytvořit třeba pomazánku nebo jimi jen tak obložit opečenou brusketu. A kdy jindy jsou papriky červenější a sladší než teď, ke konci léta? Papriky jsou navíc plné vitamínu a minerálů.
Víte, že taková červená paprika má v sobě mnohem více vitamínu C než pomeranče nebo citróny? A to zhruba 4 násobně větší množství. Dále obsahuje vitamíny C, A, a K. Obsahuje také velké množství flavonoidů, což jsou silné protizánětlivé antioxidanty, které chrání naší oběhovou soustavu. Je prospěšná při poruchách trávení, jelikož podporuje tvorbu trávicích šťáv. Funguje jako mírné projímadlo a působí proti plynatosti. Díky malému obsahu kalorií je oblíbená při redukci váhy. Pro svůj velký obsah antioxidačních látek přispívá i k prevenci rakoviny.
Teď už víte, proč se vyplatí papriky konzumovat, tak jdeme na recept!
(pro 4 osoby)
Pro sytější verzi polévky:
Rozpalíme troubu na 200 stupňů a vložíme do ní celé papriky. Pečeme asi 20-30 minut. Papriky by měly být až lehce spálené a mít na sobě místy hnědé „puchýřky“. Zase to ale nepřežeňte. Takto opečené papriky vyndáme a dáme zapařit do mísy, kterou přikryjeme pokličkou nebo talířem. Necháme pár minut ležet a pak z nich stáhneme slupku a odstraníme zrníčka. Mělo by to jít krásně a téměř samo.
Cibuli nakrájíme nadrobno a opečeme dozlatova na oleji. Přidáme najemno nasekaný česnek a opět krátce opečeme. Přihodíme oloupané papriky, osolíme, opepříme, přisypeme sladkou papriku, trochu tymiánu a rozmarýnu a všechno koření krátce zarestujeme. Přidáme i protlak a lžíci až dvě cukru a lehce zkaramelizujeme. Pak hned podlijeme vývarem nebo vodou, zahřejeme k bodu varu a krátkou chvíli (stačí 5 minut) lehce povaříme.
Nakonec polévku rozmixujeme dohladka ponorným mixérem a přilijeme smetanu. Pokud jsme nepoužili zakysanou smetanu, přidáme pár kapek limetkové šťávy a podle chuti můžeme ještě dosladit třtinovým cukrem, dosolit, dopepřit, přidat chilli nebo více rozmarýnu či tymiánu. Polévka by měla mít vyváženou sladko-kyselou a mírně pálivou chuť.
Pokud chcete polévku opravdu sytou, přidejte ještě uvařené fazole a chlebové krutony. S fazolemi a krutony polévka opravdu zasytí a zastoupí i hlavní jídlo. Před podáváním dozdobte čerstvou petrželkou. Dobrou chuť 😉
Se sluncem je to stejně jako s ohněm – je hodný sluha, ale zlý pán.…
V dnešní době je povědomí o negativních účincích cukru na naše zdraví stále větší. Jeho…
Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…
Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…
Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…
Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…