recepty

Jahodový koláč s bazalkou

Červen se nese ve znamení jahod. Jestli jste se jich stejně jako já nemohli dočkat, možná už od zimy spřádáte plány, jak si je letos vychutnáte. Přináším vám svůj osvědčený recept na křehký jahodový koláč, který si můžete vytvořit i v bezlepkové verzi.

Mám moc ráda spojení ovoce s bylinkami a tak jsem jahody přizvala do koláče společně s bazalkou.

Bazalka podporuje trávení, uvolňuje křeče i stres a navíc si báječně rozumí s chutí jahod. Je osvěžující léčivou rostlinou, která zvyšuje vitalitu. Také posiluje náš žaludek, srdce a má prokazatelné protizánětlivé účinky.

Těsto na koláč sice vyžaduje vychlazení a předpečení korpusu, jinak se však jedná o nenáročný recept na suroviny i pekařské schopnosti. Koláč nemusíte ozdobit pouze mřížkou. Z těsta můžete vykrojit nejrůznější tvary a koláč jimi ozdobit. Zapojte do výroby i děti, fantazii se meze nekladou.

Recept

  • 300 g hladké mouky (nebo 150 g kukuřičné a 150 g pohankové mouky pro bezlepkovou verzi)
  • 200 g másla
  • 80 g třtinového cukru
  • 3 žloutky
  • 600 g jahod
  • hrst čerstvé bazalky
  • 3 lžíce jahodové marmelády

Postup

Vychlazené máslo nakrájíme na malé kousky, smícháme s moukou, cukrem, žloutky a lehce zpracujeme na těsto. Křehké těsto by se mělo zpracovávat co nejkratší dobu, jen dokud se ingredience nespojí. Do těsta můžeme přidat lžíci až dvě ledové vody. Z těsta vytvarujeme šišku a necháme ho vychladit alespoň hodinu v lednici.

Z vychlazeného těsta oddělím 2/3 a vyválíme na pomoučené ploše plát těsta, o něco větší než máme formu na koláč. Dospod koláče vystřihneme z pečícího papíru kolečko. Opatrně těsto přesuneme do formy (můžeme si pomoct namotáním těsta na váleček nebo tenkou fólií, na které těsto přeneseme). Upěchujeme, vytvarujeme stěny koláče a zbytek těsta odkrojíme. Formu i s těstem vložíme opět do lednice (alespoň na 10 minut) a předehřejeme si troubu na 180 stupňů.

Vytáhneme formu, dno propíchneme několikrát vidličkou (to slouží proti nafouknutí těsta) a dáme do trouby předpéct na 10 minut. Po 10 minutách vytáhneme a ještě horké těsto „naimpregnujeme“ bílkem nebo celým rozšlehaným vejcem. Díky tomu se těsto pod náplní tolik nepromáčí a koláč zůstane křehčí. Necháme asi 5 minut vychladnout.

Mezitím si nakrájíme jahody na menší kousky, nasekáme bazalku nadrobno a promícháme s jahodami.

Nakonec předpečený koláč potřeme jahodovou marmeládou, zasypeme nakrájenými jahodami s bazalkou a navrch koláče vytvoříme ozdobnou mřížku. Tu vytvoříme tak, že si jednoduše rozválíme zbylou 1/3 těsta, nakrájíme ji nožem na tenké proužky a střídavě vyskládáme na koláč.

Hotový koláč vložíme do trouby a pečeme zhruba 30 minut do té doby, než povrch těsta zezlátne a jahody pustí šťávu. Během pečení si užíváme vůni jahod linoucí se z trouby 🙂 Po upečení necháme vychladnout a na závěr můžeme celý koláč jemně pocukrovat.

Radka Vaňková

Holka z lesa, co má ráda jednoduchost, hezké a praktické bydlení, zdravé a zároveň chuťově vychytané recepty. Cvičí jógu, zajímá se o Ajurvédu a najdete ji na jejím blogu www.holkazlesa.com

Sdílejte
Napsal
Radka Vaňková
Tagy: jahody

Doporučené články

Rychlá zahřívací miso polévka pro střeva i duši

Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…

1 týdnem zpět

Vyzdobte si domov, odpočívejte, relaxujte

Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…

2 týdny zpět

5 tipů, které vám usnadní jarní práce na zahradě

Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…

3 týdny zpět

Na venkovním osvětlení se dá ušetřit

Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…

1 měsíc zpět

Mrkvové karbanátky s jarními bylinkami

Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…

1 měsíc zpět

Oslavy Velikonoc ve světě – šéfující zajíček, detektivky i vajíčkové bitvy

Zdroj: Freepik Jiný kraj, jiný mrav. A o velikonočních svátcích to platí dvojnásob. Způsoby, jakými…

2 měsíce zpět