Není lepšího zakončení nedělního oběda, než sladkou tečkou. Jablek je doma vždycky dost a jablečný závin je sice klasika, která sice neomrzí, ale kdo by ho chtěl jíst pořád dokola? Americký i francouzský koláč jsou světoznámé dobroty, do jejich přípravy se ale ne každý chce hned pustit. Důvod? Ve společnosti panuje obava, že jsou příliš náročné na přípravu. To ale není pravda ani zdaleka a my Vám to dokážeme. Připravili jsme si pro Vás dva recepty na již zmiňované koláče, které Vás utvrdí v tom, že jste se do pečení měli vlastně pustit už dávno. Tak s chutí do toho!
Americký jablkový koláč
Budete potřebovat:
Na těsto:
Na náplň:
Ze všeho nejdřív si připravte těsto, které bude zhruba půl hodinky odpočívat v chladu, jakmile bude hotové. Připravte si misku, ve které prošleháte cukr s máslem, postupně přidejte vejce a jeden žloutek navíc, až Vám vznikne směs, která bude svou konzistencí připomínat míchaná vajíčka. Postupně přidávejte mouku, těsto rukama řádně propracujte. V chladu ho nechejte odpočinout zabalené v potravinářské folii. Mezitím, co bude těsto odpočívat, připravte si jablka, kterými budete koláč plnit. Jablka oloupejte, nakrájejte na měsíčky, dejte do většího hrnce, zalijte zhruba deseti lžícemi vody a začněte pomalu vařit. Postupně k jablkům přidejte citronovou šťávu, skořici, cukr, muškátový oříšek a nakonec i amaretto – pokud nemáte k dispozici amaretto, můžete ho nahradit dobrou brandy. Jablkovou směs povařte asi pět minut, přidejte máslo a stáhněte z ohně. Těsto vyválejte a vložte do formy (průměr 23 mm), předehřejte troubu na 210 stupňů a nezapomeňte z těsta odříznout přesahující okraje, které je nutné ještě vyválet a nakrájet na krátké proužky. Přímo do formy pak dejte jablkovou směs, tenkými proužky ozdobte koláč a vršek koláče lehce potřete mlékem. Dejte péct zhruba na 25 minut.
Francouzský jablkový koláč
Budete potřebovat:
Na těsto:
Na náplň:
Připravte si větší misku, kde s pomocí všech ingrediencí na přípravu těsta vypracujte hladkou hmotu, kterou následně odložte do chladničky. Hotové těsto je potřeba nechat chvíli odpočinout, čas jeho odpočinku pak můžete věnovat přípravě náplně do koláče. Jablka oloupejte, zbavte je jádřinců a každé jablko nakrájejte na osm silnějších plátků. Plátky jablek zakápněte citronovou šťávou, tak zabráníte jejich hnědnutí a jablka dejte odpočinout do ledničky. Mezitím, co jablka i těsto odpočívají, začněte šlehat vejce se žloutkem a cukrem, do směsi později přidejte smetanu a lžičku skořice. Vzniklou směs opatrně promíchejte a při pokojové teplotě nechejte krátce odpočinout. Studené těsto rozválejte na dva až tři milimetry silný kruh, který je potřeba opatrně přesunout do kulaté koláčové formy – vymazané tukem. Těsto musí přilnout ke dnu formy, aby se dobře propeklo společně s jablky. Jablka položte rovnoměrně na těsto a vše zalijte jablkovou směsí. Koláč by se měl péct při dvě stě stupních zhruba hodinku, je ale nutné respektovat zkušenosti s vlastní troubou. Ihned po vytažení z trouby pocukrujte moučkovým cukrem a chladné podávejte.
Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…
Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…
Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…
Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…
Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…
Zdroj: Freepik Jiný kraj, jiný mrav. A o velikonočních svátcích to platí dvojnásob. Způsoby, jakými…