Dýně jsou bezpochyby největším podzimním hitem a právě teď je období, kdy mají v kuchyni největší zastoupení. Kdo si je nevypěstuje na vlastní zahrádce, určitě neodolá koupi dýní na farmářských trzích nebo supermarketech, kde mají své zasloužené místo. Dýně byly v minulých letech považovány za chalupářské dekorace, hlavně ku příležitosti Halloweenu, v současnosti jsou dýně považovány hlavně za lahůdku, kterou je možné připravovat na nespočet způsobů. My si povíme nejen něco o dýních a jejich rozdělení, ale podíváme se i na recepty, které si jednoznačně zamilujete.
Který druh dýně vybrat?
Muškátová, máslová nebo dýně hokaido. Existuje nespočet druhů dýní, ale tyto tři základní jsou v českých kuchyních nejpoužívanější, dostupné je i největší množství receptů, které se řadí právě k těmto slavným odrůdám.
Dýňové pyré jako základ
Pokud se nějak víc ponoříte do různých receptů z dýně, mnohokrát narazíte na recepty, kde je základem pokrmu dýňové pyré. Recepty z dýně se totiž obecně rozlišují na dva základní druhy – v prvním případě je základem ono zmíněné pyré, ve druhém případě se dýně v pokrmu přímo rozvaří a tedy se počítá s tím, že během přípravy tepelnou úpravou změkne. Vůbec nejlepší je pro přípravu pyré použít dýni máslovou, která je svou chutí nejvýraznější, má pro pyré ideální konzistenci a hotový produkt lze dlouhodobě skladovat, například zavařený.
Dýňové lívanečky
Budete potřebovat:
Připravte si tři misky a v té největší smíchejte prášek do pečiva, špetku soli a sůl. Ve druhé menší misce si pomalu prošlehejte mléko společně se žloutky, dýňovým pyré a máslem. Třetí misku použijte na bílky s cukrem, ze kterých je nutné vyšlehat pevný sníh. K moučné směsi přidejte směs mlékovou, vše promíchejte, aby se jednotlivé ingredience propojily a nakonec zapracujte jemný sníh. Pánev lehce potřete olejem a opékejte menší dýňové lívanečky z obou dvou stran. Doporučujeme ozdobit například borůvkami nebo variací lesních plodů se zakysanou smetanou či tvarohem.
Dýňové noky
Budete potřebovat:
Vařené brambory a dýni – obojí by mělo být uvařené a chladné, klidně je možné vše uvařit předchozí den, prolisujte do větší misky lisem na brambory nebo nastrouhejte na struhadle. Jakmile budete mít hotovo, přidejte všechny ostatní suroviny, promíchejte a snažte se, aby vzniklo jemné nelepivé těsto, ze kterého bude možné tvarovat noky. S těstem je vhodné pracovat co možná nejrychleji, protože jinak se samo o sobě začne lepit a začne ztrácet na své struktuře. Dejte si proto klidně dopředu vařit vodu, do které začnete vhazovat již vytvarované noky. Jakmile noky vyplavou na hladinu, povařte je zhruba minutku a začněte je postupně vyndávat. Během doby, kdy se budou noky vařit, nakrájejte na plátky slaninu, kterou necháte na pánvi zprudka osmahnout. Pak už stačí jen smíchat slaninu s noky, posypat parmezánem nebo jiným výrazným sýrem a můžete podávat.
Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…
Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…
Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…
Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…
Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…
Zdroj: Freepik Jiný kraj, jiný mrav. A o velikonočních svátcích to platí dvojnásob. Způsoby, jakými…