recepty

Bezlepkový pohankovo-banánový chleba za pár minut

Když teď venku pořád prší, opět zapaluju krb, na který jsem si myslela, že už letos nedojde. A u toho mívám hroznou chuť něco upéct. Naposledy mi ležely doma 4 přezrálé banány a já si řekla, že už je na čase vymyslet ten recept na nějaký zdravější banánový chlebíček.

Pokud se snažíte žít zdravěji a omezujete cukr a bílou mouku, můj dnešní recept je přesně pro vás. Pokud ne, můžete přirozeně bezlepkovou pohankovou mouku nahradit tou klasickou (nebo třeba špaldovou) a místo kokosového cukru, který jsem použila já, sáhnout po tom obyčejném. Také rostlinné mléko není podmínkou.

Banánový chlebíček je zkrátka buchta, která snese mnoho obměn a přitom je hotová za pár minut. Ideální dezert, ale taky třeba snídaně do upršených (nejen) květnových rán. Já už se těším, až ho zítra u zapáleného krbu posnídám.  I když pokud by se zítra počasí konečně umoudřilo, asi bych se úplně nezlobila.

Přirozeně bezlepková pohanková mouka

Pohankovou mouku jsem si poslední dobou velmi oblíbila. Chutná skvěle (určitě se nemusíte bát žádné pachuti) a přestože je přirozeně bezlepková, pečivo z ní je krásně nadýchané. Hodí se na lívance, buchty i slané koláče. Navíc je velmi zdravá.

Pohanka obsahuje rutin, neboli vitamín P. Rutin je důležitý pro prevenci a léčbu žilních chorob, protože je schopen zvyšovat pružnost cév. V pohance jsou zastoupeny i minerální látky jako železo, fosfor, draslík, měď, zinek, mangan či selen, dále vláknina a řada vitaminů. Říkalo se jí sice „potrava chudých“, ale pro své blahodárné účinky je odjakživa vysoce ceněná. Ani nízká cena není v dnešní době již pravidlem. Pohanková mouka je sice dražší než ta klasická, nicméně její hodnota tomu odpovídá. Tak jdeme na recept.

Recept

  • 4 přezrálé banány
  • 60 ml olivového oleje z pokrutin Pomace (nebo třeba řepkového)
  • 70 g kokosového cukru (nebo třtinového)
  • 2 vejce
  • 50 rostlinného mléka (ovesného)
  • 250 g pohankové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • půl lžičky skořice
  • půl lžičky vanilky (extraktu nebo drcených vanilkových lusků)
  • 50 g ořechů (vlašských, lískových, pekanových…)
  • 50 g hořké čokolády

Postup

Rozpálíme si troubu na 170 stupňů.

Banány rozmixujeme nebo rozmačkáme vidličkou na kaši. Přilijeme olej, celá vejce, mléko, cukr a lehce prošleháme metličkou.

Přisypeme suché ingredience – mouku s práškem do pečiva, sodou, sůl a koření.

Nakonec si nasekáme nožem ořechy i čokoládu na menší kousky a přisypeme do těsta. Těsto vlijeme do podlouhlé formy na chlebíček vyložené pečícím papírem. Pečeme 50 minut až hodinu. Necháme hodinu vychladnout.

Přeju dobrou chuť!

 

Radka Vaňková

Holka z lesa, co má ráda jednoduchost, hezké a praktické bydlení, zdravé a zároveň chuťově vychytané recepty. Cvičí jógu, zajímá se o Ajurvédu a najdete ji na jejím blogu www.holkazlesa.com

Sdílejte
Napsal
Radka Vaňková

Doporučené články

Rychlá zahřívací miso polévka pro střeva i duši

Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…

5 dny zpět

Vyzdobte si domov, odpočívejte, relaxujte

Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…

2 týdny zpět

5 tipů, které vám usnadní jarní práce na zahradě

Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…

3 týdny zpět

Na venkovním osvětlení se dá ušetřit

Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…

4 týdny zpět

Mrkvové karbanátky s jarními bylinkami

Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…

1 měsíc zpět

Oslavy Velikonoc ve světě – šéfující zajíček, detektivky i vajíčkové bitvy

Zdroj: Freepik Jiný kraj, jiný mrav. A o velikonočních svátcích to platí dvojnásob. Způsoby, jakými…

1 měsíc zpět