Už se Vám někdy stalo, že jste si díky nějaké chuti nebo vůni vybavili vzpomínku například na své dětství? Určitě se tak stalo minimálně několikrát a Vy jste se rozhodli, že si nějaký takový „vzpomínkový“ pokrm uděláte příště k obědu nebo večeři. Možná ve Vás vyvolají nějaké příjemné vzpomínky i domácí smažené koblížky, které dělávaly snad všechny babičky a maminky. Ať už byly koblížky plněné něčím sladkým nebo se jedly jen tak, třeba posypané cukrem, rozhodně se dlouho na talířích dětí neohřály. A určitě se neohřejí ani tentokrát.
Smažené koblížky
Pochopitelně si koblihy můžete koupit vlastně každý den ve Vaší pekárně, ale rozhodně nebudou chutnat jako ty domácí. Domácí koblížky si zamilujete Vy i všichni členové Vaší rodiny. Jsou krásně nadýchané a chuťově naprosto výjimečné.
Budete potřebovat:
Vašim prvním úkolem bude kvásek, musíte ho nechat vzejít a teprve potom se můžete pustit do přípravy kynutého těsta. Máte hotový kvásek? Pak se můžete rovnou pustit do přípravy zbytku těsta – máslo utřete společně s cukrem vařečkou, přidejte oba dva žloutky, rum, špetku soli a nakonec i citronovou kůru, která těsto příjemně provoní. Ke vzniklému kvásku přidejte utřené máslo se všemi již přimíchanými ingrediencemi, hladkou mouku a pomalu přidávejte i vlažné mléko. Těsto je potřeba stále zpracovávat, aby bylo krásně hladké, vláčné a ne příliš lepivé. Těsto přikryjte čistou a suchou utěrkou a dejte na teplé místo odpočívat, aby se obsah mísy během jedné hodinky zdvojnásobil.
Jakmile budete mít těsto vykynuté, musíte se pustit do vykrajování menších koblížků a zároveň si dejte rozehřát olej v hrnci. Než se pustíte do smažení, dobře se ujistěte, že je olej v hrnci skutečně dostatečně rozehřátý – stačí menší útržek těsta, který se musí po vhození do oleje začít okamžitě smažit. Hotový koblížek poznáte na první pohled, je totiž krásně zlatavý z obou stran a nafoukne se do nádherně kulatého tvaru. Hotové koblížky lze pojídat jen tak nebo si je můžete naplnit domácí marmeládou – bohatě Vám k plnění postačí cukrářská plnička. Uvidíte, že domácí koblížky budou hned pryč a příště budete muset zdvojnásobit dávku těsta.
Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…
Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…
Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…
Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…
Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…
Zdroj: Freepik Jiný kraj, jiný mrav. A o velikonočních svátcích to platí dvojnásob. Způsoby, jakými…