Kategorie: domovkuchyně

Oslaďte si život domácími koblížky

Domácí koblížky se doma často připravovaly jen ve sváteční čas a možná proto se na ně všechny děti tak moc těšily, byly na stole totiž jen zcela výjimečně. Co takhle udělat radost dětem nebo vnoučatům a naservírovat jim něco, co už na stole dlouho nebylo?

Už se Vám někdy stalo, že jste si díky nějaké chuti nebo vůni vybavili vzpomínku například na své dětství? Určitě se tak stalo minimálně několikrát a Vy jste se rozhodli, že si nějaký takový „vzpomínkový“ pokrm uděláte příště k obědu nebo večeři. Možná ve Vás vyvolají nějaké příjemné vzpomínky i domácí smažené koblížky, které dělávaly snad všechny babičky a maminky. Ať už byly koblížky plněné něčím sladkým nebo se jedly jen tak, třeba posypané cukrem, rozhodně se dlouho na talířích dětí neohřály. A určitě se neohřejí ani tentokrát.

Smažené koblížky

Pochopitelně si koblihy můžete koupit vlastně každý den ve Vaší pekárně, ale rozhodně nebudou chutnat jako ty domácí. Domácí koblížky si zamilujete Vy i všichni členové Vaší rodiny. Jsou krásně nadýchané a chuťově naprosto výjimečné.

Budete potřebovat:

  • 500g hladké mouky
  • 35g droždí
  • 3 žloutky
  • 250ml vlažného mléka
  • 50g másla
  • 50g cukru krupice
  • 3 lžíce rumu
  • Špetka soli
  • Olej na smažení
  • Špetka citronové kůry

Vašim prvním úkolem bude kvásek, musíte ho nechat vzejít a teprve potom se můžete pustit do přípravy kynutého těsta. Máte hotový kvásek? Pak se můžete rovnou pustit do přípravy zbytku těsta – máslo utřete společně s cukrem vařečkou, přidejte oba dva žloutky, rum, špetku soli a nakonec i citronovou kůru, která těsto příjemně provoní. Ke vzniklému kvásku přidejte utřené máslo se všemi již přimíchanými ingrediencemi, hladkou mouku a pomalu přidávejte i vlažné mléko. Těsto je potřeba stále zpracovávat, aby bylo krásně hladké, vláčné a ne příliš lepivé. Těsto přikryjte čistou a suchou utěrkou a dejte na teplé místo odpočívat, aby se obsah mísy během jedné hodinky zdvojnásobil.

Bez zápachu ze smažení a věru nemalé spotřeby oleje? Výborné domácí, ale také vaše osobité a nápadité koblížky, pro až 8 nedočkavých mlsných jazýčků, zvládnete hravě s pečícím plechem z Velkého košíku.

Jakmile budete mít těsto vykynuté, musíte se pustit do vykrajování menších koblížků a zároveň si dejte rozehřát olej v hrnci. Než se pustíte do smažení, dobře se ujistěte, že je olej v hrnci skutečně dostatečně rozehřátý – stačí menší útržek těsta, který se musí po vhození do oleje začít okamžitě smažit. Hotový koblížek poznáte na první pohled, je totiž krásně zlatavý z obou stran a nafoukne se do nádherně kulatého tvaru. Hotové koblížky lze pojídat jen tak nebo si je můžete naplnit domácí marmeládou – bohatě Vám k plnění postačí cukrářská plnička. Uvidíte, že domácí koblížky budou hned pryč a příště budete muset zdvojnásobit dávku těsta.

Velký košík

Baví nás vyhledávat a probírat se nepřeberným množství dekorací, abychom Vám mohli nabídnout ty opravdu nejzajímavější s nadějí, že Vám poskytnou příležitost k úsměvu. Stejně tak se Vám snažíme přinášet tipy na ty nejšikovnější praktické vychytávky a pomocníky pro ještě snadnější cestu životem Vás i Vašich blízkých.

Sdílejte
Napsal
Velký košík

Doporučené články

Rychlá zahřívací miso polévka pro střeva i duši

Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským…

4 dny zpět

Vyzdobte si domov, odpočívejte, relaxujte

Říká se: Můj dům, můj hrad. Doma se cítíme bezpečně a v pohodě. A pokud…

2 týdny zpět

5 tipů, které vám usnadní jarní práce na zahradě

Jaro přináší do našich zahrad nejen nový život a kvetoucí barevnost, ale také náročné úkoly,…

3 týdny zpět

Na venkovním osvětlení se dá ušetřit

Noční osvětlení pro venkovní posezení může proměnit vaši zahradu v oázu pohody a příjemného setkávání…

4 týdny zpět

Mrkvové karbanátky s jarními bylinkami

Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů…

1 měsíc zpět

Oslavy Velikonoc ve světě – šéfující zajíček, detektivky i vajíčkové bitvy

Zdroj: Freepik Jiný kraj, jiný mrav. A o velikonočních svátcích to platí dvojnásob. Způsoby, jakými…

1 měsíc zpět