recepty

Recept na vánoční zdravé cukroví, po kterém se jen zapráší!

zdravé cukroví z kokosu
Pamatuju si docela živě, jak jsem si společně s mojí mamkou objednávala poprvé tzv. raw cukroví. Byl to tenkrát čerstvý hit a tak jsme si v místním podniku se zdravou výživou k Vánocům objednaly společně celou krabici. Naše nadšení však brzy opadlo, jelikož nám chutnalo všeho všudy pár kousků. Zbytek tak putoval po Vánocích nemilosrdně do koše a my od té doby na raw cukroví trochu zanevřely.  Ale jak už to tak bývá, nakonec jsme zjistily, že všechno je přece jenom spíše o dobrém receptu a správných poměrech, než o nějaké „škatulce“ a názvu.

Recept na vánoční zdravé cukroví, po kterém se jen zapráší! Nevěříte že je něco takové možné? Pak směle vyzkoušejte tento recept a sami uvidíte. Pokud slyšíte o raw cukroví poprvé, osvětlím, že se jedná o anglický výraz (raw=syrový) a znamená nejen to, že je cukroví bez tepelné úpravy, ale většinou také neobsahuje žádný lepek, živočišné produkty (máslo, vejce, mléko) ani nezdravý cukr. Zkrátka má v sobě jen samé dobré věci.

Trochu jsem experimentovala a jelikož mám moc ráda klasické „Raffaello kuličky“, zkusila jsem je vytvořit i v této raw verzi. A myslím, že se povedly. Troufám si říct, že klidně strčím ruku do ohně za to, že toto cukroví uspěje i u chronických odpůrců „zdravých verzí čehokoliv“:)

Většinu ingrediencí už dnes seženete v každém větším supermarketu, takže s jejich sháněním by taky neměl být problém. A samotné „pečení“? To je na tom všem nejlepší. Celá akce vám totiž s dobrým mixérem zabere doslova pár minut.

raffaelo kuličky

Na cca 40 kuliček:

  • 60 g kokosu
  • 60 g kokosového oleje
  • 60 g kokosového mléka
  • 300 g kešu
  • 20 g agáve sirupu (nebo medu)
  • 40 ks mandlí

S kešu oříšky se bude lépe pracovat, pokud je předem namočíme (alespoň na 1 hodinu) do vody. Jen je potom třeba upravit výslednou konzistenci těsta a v případě potřeby ještě přisypat trochu kokosu navíc.

Po nabobtnání kešu slijeme a spolu s ostatními ingrediencemi kromě mandlí vložíme do mixéru a mixujeme dokud nám nevznikne jemná a kompaktní hmota.

Z části těsta vždy utvoříme malou placku, do které vložíme mandli. Uválíme do tvaru kuličky a nakonec obalíme v kokosu. Dáme vychladit do lednice. Kuličky krásně ztvrdnou a budou držet tvar. Máme hotovo! Rychlovka, že? 🙂

bezlepkové cukroví kokos
Nepečené raw cukroví vám vydrží zhruba 3 týdny. Uchovávejte jej v lednici nebo v uzavíratelné nádobě venku na balkóně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..