kuchyně · recepty

Velikonoční dobroty na Váš stůl

Velikonoce jsou tady za necelý měsíc a Vy se už jistě připravujete na svátky, které, jak pevně doufáme, strávíte v klidu, pohodě a v kruhu svých nejbližších. Možná jste se ale v tom spěchu nezamysleli nad tím, co budete letos servírovat na svátečním stole. Maso bude jehněčí nebo snad králičí? A už máte doma formu na tradičního velikonočního beránka?

Když se řeknou Velikonoce, snad každý si hned vybaví malovaná vajíčka. V minulosti se tradičně před Velikonocemi držel půst dlouhých čtyřicet dní. Dokážete si jen na chvíli představit, že se na tak dlouhou dobu sami postíte a na déle než měsíc vyřadíte ze svého běžného jídelníčku třeba veškeré pochutiny a z větší části dokonce i maso? Po tak dlouhé době půstu se každý musí dobře a hlavně dosyta najíst. Po uplynutí doby půstu se tak zpravidla podávala jídla velmi vydatná, tato tradice zůstala zachována až do současnosti. A mnozí to jistě ocení. Kdo si taky během roku jen tak upeče šťavnaté jehněčí žebírko nebo skvělého králíka doplněné o špenát a lahodné bramborové nočky?

Velikonoce jsou, stejně jako třeba Vánoce, hodně i o jídle a tradicích. Jídlo je ale vždy takovou spojkou. Právě u jídla, u prostřeného stolu, se ve slavnostní den v poledne schází rodina, která zpravidla obědvá jídlo, které není přes rok tak běžné. V některých rodinách se nedá dopustit na velikonoční kaldoun, tradiční velikonoční polévku, nad kterou některé děti i dospělí sice mnohdy ohrnují nos, ale její chuť i síla jsou naprosto nezaměnitelné. Stěžejní je samozřejmě hlavní chod. My se podíváme na tradiční jehněčí se špenátem a bramborovými noky.

Velikonoční kaldoun

Budete potřebovat:

  • vnitřnosti ze dvou kuřat
  • 2 králičí hlavy
  • 4 kusy drůbežích skelet
  • 1 celer
  • 3 mrkve
  • 1 petržel
  • 2 cibule
  • máslo, mléko, olej
  • smetanu, hladkou mouku
  • sůl, pepř, muškátový květ, nové koření

Připravte si větší hrnec, ve kterém budete vařit králičí hlavy, vnitřnosti i skelety dohromady. K nim přidejte očištěnou kořenovou zeleninu, jednu cibuli, pepř, sůl a nové koření. Jakmile bude zelenina měkká, nechejte ji vychladnout a nakrájejte na kousky – kousky zeleniny pak přidáte do polévky, krájejte proto na tak velké kousky, jaké máte v polévkách rádi. Hotový vývar přeceďte do nádoby bokem a nakrájejte si jednu větší cibuli. Cibuli orestujte, aby byla krásně zlatavá, zaprašte hladkou moukou, zalijte připraveným vývarem a nechejte několik minut provařit. Mezitím si oberte maso, které jste předem vyndali z vývaru, přidejte společně s nakrájenou zeleninou do polévky a ještě chvíli nechejte vařit. Nakonec přidejte petrželovou nať a muškátový květ.

Dokážete si představit Velikonoce bez vajíček? Máme pro Vás tip na jednoduché a velmi rychlé jednohubky. Pokud Vám z polévky zbude maso, které už nevyužijete, co takhle ho smíchat se sýrem nebo zeleninou a směsí pak naplnit vaječné bílky? Směs je okamžitě hotová a do práce jistě hned zapojíte i děti, které takovým vařením určitě nadchnete.

Jehněčí kotletka se špenátem a bramborovými noky

Jehněčího masa se není důvod bát, pokud jde o úpravu. Je poměrně rychle hotové, zvlášť když připravujete jehněčí hřbet, který je velmi šťavnatý. U tohoto receptu je důležité správné načasování a i když vypadá na první pohled trošku náročně, celý pokrm je možné mít hotový už během hodinky.

Budete potřebovat:

  • 400g jehněčího hřbetu – cca 10 žeber
  • 1 kg brambor
  • 1 vejce
  • 100-200g hrubé mouky
  • sůl, pepř
  • čerstvý špenát
  • česnek, šalotka

Brambory je vhodné uvařit den dopředu, ale pokud to nestihnete, nic se neděje – těsto možná nebude tak dobře držet pohromadě, ale i tak se Vám dostane dobrých výsledků. Brambory oloupejte, nastrouhejte, dochuťte solí, pepřem, přidejte vejce a nakonec i mouku. Bramborové těsto zpracovávejte ručně, jednotlivé noky pak můžete zpracovávat polévkovou lžící. Hned vhazujte do vroucí vody a po vytažení lehce potřete sádlem – není však nutné. Špenát properte, nakrájejte na drobno šalotku a na másle lehce orestujte společně s nasekaným česnekem – využití v tomto receptu najde i česnek medvědí. Přidejte špenát, nechejte ho lehce spařit a párkrát promíchejte. Celý hřebínek masa pořádně prosolte, opepřete a ze všech stran orestujte zprudka na oleji. Maso se rychle zatáhne a pak už ho stačí v troubě nechat péct zhruba jen 15-20 minut na 150 stupňů – po této době by mělo být jehněčí připraveno v úpravě medium. Po upečení hřbet nakrájejte ostrým nožem na jednotlivé kotlety, které díky kostem můžete na talíři opřít o sebe a ušetříte si tak starosti se servírováním – kotlety o sebe opřené vypadají na talíři prostě skvěle.

Beránek je bezpochyby jedním z hlavních symbolů Velikonoc a společně s mazancem by se na ně nemělo zapomínat. Pečete beránka každý rok nebo se letos budete pouštět do pečení poprvé? Pokud ano, nezapomeňte, že klíčem k úspěchu je i vhodná forma, ze které musí jít hotový beránek snadno vyklopit. Ta naše je dvoudílná a disponuje nepřilnavým povrchem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..