recepty

Voňavý, křehký, nezapomenutelný: 4 triky pro nejlepší jablečný závin

Je málo vůní, které dovedou domov na podzim zaplnit takovým teplem jako čerstvě upečený jablečný závin. Kombinace křehkého těsta, skořice a sladkých jablek je prostě nepřekonatelná. A přestože se může zdát, že na závinu není co zkazit, pár malých detailů rozhoduje o tom, zda bude jen dobrý — nebo naprosto neopakovatelný.

Upečte si rychlý a jednoduchý závin a vytvořte si dokonalou podzimní pohodu s šálkem dobrého čaje či kávy. Níže navíc najdete 4 mé tajné tipy, které promění klasický jablečný závin ve voňavý zázrak, a hned poté i osvědčený recept, který se vždy povede.

Mé 4 tajné triky, které udělají jablečný závin nezapomenutelný

  1. Používám zásadně listové těsto (klidně kupované). Klasické štrúdlové těsto, ze kterého se často pečou záviny je tvrdší, hůř se zavinuje a tak dobře nenasaje náplň.
  2. Zavinuju závin opravdu jako „zavinovačku.“ Ve výsledném štrůdlu se tedy vrstvy jablek a těsta střídají. Díky tomu je štrůdl krásně šťavnatý. Často se jablka dávají jen doprosřed těsta a udělá se taková „kapsička“. Jenže tím se ošizujeme o chuť.
  3. Nešetřím máslem. Máslo je hlavním nositelem chuti dobrého štrůdlu. Ano, není to žádná „dietka“, ale tu asi u štrůdlu ani nikdo nečeká. Rozpušteným máslem nejen štědře mažu zavinuté rolky před vložením do trouby, ale trochu ho nakapu i na nastrouhané jablka při zavinování.
  4. Tvořím si „skořicový cukr“. Když sypu skořici zvlášť, často se mi stane, že jí někam nasypu příliš a ono místo je pak nepříjemně hořké. Když si smíchám cukr se skořicí dohromady (asi 3 lžíce cukr moučky na 1 lžíci skořice), tohle nebezpečí nehrozí.

Recept:

Na těsto:

  • 1 balení kvalitního listového těsta

Na náplň:

  • 5–6 větších jablek

  • 50 g rozinek (nejlépe máčených v rumu)

  • 50 g nasekaných vlašských ořechů

  • 1 lžička skořice

  • 3 lžíce moučkového cukru

  • 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů

  • 100 g rozpuštěného másla

  • moučkový cukr na závěrečné posypání

 

Postup:

  1. Těsto: Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále na co nejtenčí obdélníky a opatrně vytahujte od středu ke krajům, dokud nebude téměř průsvitné.

  2. Náplň: Oloupejte jablka, nakrájejte je na malé kostičky nebo ještě lépe nastrouhejte jablka nahrubo na struhadle. Pokud jsou příliš vodnatá, vymačkejte z nich přebytečnou šťávu. Promíchejte jablka s nasekanými ořechy a rozinkami.

  3. Zavinování: Jablečnou směs rozprostřete po celé délce těsta, jen zespodu a seshora nechejte asi 5 cm těsta volného tak, aby šel závin dobře uzavřít. Posypte rovnoměrně skořicovým cukrem (cukr smíchaný se skořicí tak jak je uvedeno v tipu číslo 4). Před zavinováním ještě svrchu pokapejte trochou rozpuštěného másla, tak je uvedeno v tipu číslo 3. Srolujte pomocí utěrky, silikonové podložky nebo rukama a uhlaďte a uzavřete konce tak, aby závin dobře držel tvar. Rolujte závin opravdu „jako zavinovačku“ tak, jak je uvedeno v tipu číslo 2. Konec těsta by měl být ideálně zespodu. Díky tomu se závin během pečení neotevře.

  4. Pečení: Přeneste na plech s pečicím papírem, potřete dalším rozpuštěným máslem a pečte 35–40 minut při 180 °C do zlatova.

  5. Dokončení: Po upečení nechejte závin lehce vychladnout, klidně ještě jednou potřete rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem. Pokud chcete závin ještě vylepšit, podávejte ho s čerstvě ušlehanou šlehačkou.

Hledáte nové krásné talíře? Ty z našeho e-shopu z kvalitní kameniny s glazovaným povrchem možná budou ty pravé.
Hledáte nové krásné talíře? Ty z našeho e-shopu z kvalitní kameniny s glazovaným povrchem možná budou ty pravé.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.