recepty

Voňavé léto ve sklenici: Bezový sirup za studena plný vitamínů

„Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“

Toto staré české přísloví vyjadřuje úctu k léčivým bylinám – heřmánek je považován za velmi užitečný, ale bez má v lidovém léčitelství ještě větší sílu. Je to uznání jeho širokého využití a léčivých účinků – od květů až po plody i kůru. Voní omamně, chutná jemně nasládle a jeho sezóna je bohužel velmi krátká. Pokud si chcete uchovat kousek jara i do dalších měsíců, domácí bezový sirup je ideální volba. Na bez můžete vyrazit teď, kdy právě kvete v plném proudu!

A proč zvolit přípravu za studena? Na rozdíl od vařených variant si sirup uchová více cenných látek, jako jsou vitamín C, antioxidanty a enzymy, které se vysokou teplotou jinak ničí. Výsledná chuť je navíc přirozenější, svěží a květinově výrazná – přesně taková, jakou bez v přírodě nabízí. Sirupem můžete ochutit vodu, domácí limonády, dezerty nebo si ho přidat do čaje.

Vyzkoušejte tento jednoduchý a osvědčený postup, jak si vyrobit poctivý sirup bez vaření – jen z květů, vody, citronu a trpělivosti.

Domácí bezový sirup krok za krokem

Na sirup (cca 3 litry):

  • asi 40 květů černého bezu
  • 3 kg třtinového cukru
  • 5 lžic kyseliny citrónové
  • šťáva ze 3 citrónů

Postup:

  1. Připravte si květy a vodu
    Nejdříve převařte 3 litry vody a nechte ji zcela vychladnout. Mezitím jemně opláchněte bezové květy pod studenou vodou – jen krátce, abyste je příliš nezbavili pylu, který dodává sirupu chuť.

  2. Louhování květů
    Květy vložte do větší nádoby (například hrnce nebo skleněné mísy) a zalijte je vychladlou převařenou vodou. Zakryjte čistou utěrkou a nechte odležet na chladném místě po dobu 12 až 24 hodin, aby voda nasákla chuť a vůni bezu.

  3. Cezení a dochucení
    Po vylouhování směs přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko do čistého hrnce. Přidejte cukr, šťávu z citronu a kyselinu citronovou. Míchejte tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí – může to chvíli trvat.

  4. Plnění do lahví
    Hotový sirup nalijte do skleněných lahví, které jste předem vypláchli vroucí vodou. Pro lepší konzervaci můžete na povrch každé lahve nakapat několik kapek alkoholu (např. slivovice, vodky nebo lihu), který pomůže zlikvidovat případné mikroorganismy.

  5. Skladování
    Lahve pevně uzavřete a uložte na chladné a temné místo. Sirup vám vydrží takto skladovaný i několik měsíců.

Jak bezový sirup využít

Bezový sirup není jen lahodný základ pro letní limonády – jeho využití je velmi široké:

  • Osvěžující domácí limonáda – smíchejte sirup se sodovkou, přidejte kolečka citronu, pár lístků máty a led

  • Přírodní sladidlo – místo cukru do čaje, ovocných salátů nebo kaší

  • Ingredience do dezertů – ochuťte jím tvaroh, jogurt nebo použijte jako polevu na palačinky

  • Letní koktejly – skvěle ladí s ginem, proseccem nebo jako základ domácího „hugo“ drinku

Tipy pro uchování a balení

  • Sirup uchovávejte v chladu a temnu – ideálně v lednici nebo ve spíži.

  • Po otevření lahve spotřebujte sirup do 2–3 týdnů.

  • Skleněné lahve důkladně sterilizujte, aby sirup vydržel co nejdéle.


Co se vám bude hodit z Velkého košíku

Aby vám výroba sirupu šla hladce a stylově, doporučujeme tyto pomocníky:

Prozkoumejte naši nabídku a udělejte si z přípravy domácích dobrot příjemný rituál.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.