
Nejlepší koření je to čerstvě namleté. Celé koření je navíc obvykle levnější, proto se vám investice do mlýnku na koření brzy vrátí. Pokud si chcete doma vytvořit zásobu koření, doporučujeme využít pomocníka z našeho e-shopu a to stojan s kořenkami, který je praktický a zároveň vkusný
Anýz
Je v dnešní době trochu opomíjeným kořením, ale to je velká chyba! Je to vůbec jedním z mála koření, které tlumí bolest. Má sladce kořenitou chuť a trochu připomíná lékořici. A umí toho opravdu dost. Podporuje vykašlávání, pomáhá proti nadýmání a žaludeční nevolnosti. Díky svým uklidňujícím účinkům je vhodný i při nespavosti. Aktivuje činnost žláz s vnitřní sekrecí a u kojících žen pomáhá s tvorbou mateřského mléka.
Použijte ho při pečení do chleba nebo sušenek, přidejte do nakládané zeleniny nebo si z něj uvařte čaj předtím, než půjdete spát. Stačí zalít jednu čajovou lžičku horkou vodou a 10 minut louhovat.
Badyán
Další ne příliš používané koření. Jaká škoda! Badyán je pro svou sladkou chuť používán převážně do sladkých jídel, zavařenin, svařených nápojů a díky svému krásnému hvězdicovému tvaru se používá často i jako dekorace. Zkuste ho však použít i do slaných jídel. Podrcený v marinádách na maso nebo vcelku ve vývaru dodá jídlu lehce sladkou, exotickou příchuť. Badyán je skvělý na nervy. Uklidňuje mysl a zmírňuje nadýmání.
Chilli
Kapsaicin obsažený v chilli povzbuzuje krevní oběh a zahřívá. Proto je chilli v zimě tolik oblíbené. Přidávat ho můžeme téměř do všech slaných jídel, jenom pozor, abyste to s ním nepřehnali. Co si občas dopřát takovou horkou čokoládu se špetkou chilli? Stačí rozpustit 2-4 kostičky tmavé čokolády v mléce, přihodit špetku chilli a dosladit cukrem podle chuti. Horká čokoláda = tekuté štěstí!
Hřebíček
Je po anýzu další koření, které dokáže tlumit bolest. Při lokálním použití působí až anesteticky – dokáže znecitlivět danou oblast. Hřebíček je antibakteriální a posiluje imunitu. Působí dokonce i dezinfekčně (při vnitřním i vnějším použití) a léčí záněty. Žvýkáním hřebíčku můžete předejít paradentóze a osvěžíte svůj dech. Navíc je silným aforodiziakem, které povzbuzuje naše smysly. A kde ho v kuchyni použít? Podobně jako badyán. Hodí se do sladkých jídel, při pečení, do zavařenin, ale taky při úpravě masa a obzvláště si pak rozumí se zvěřinou.
Vanilka
Vanilka vnáší sladkost do pokrmů i do života. Zvyšuje pocit štěstí a životního optimismu. Používejte ji v zimě co nejčastěji nejen při pečení. Špetku podrcené vanilky přidávejte do svého oblíbeného teplého nápoje. Dodává zajímavou chuť kávě, čaji i životu.
Skořice
Skořie je přírodní antibiotikum a má silné dezinfekční účinky. Je skvělá i na podporu trávení. Zkuste ji začít přidávat do všech dlouho vařených „kotlíkových“ jídel. Uvidíte, co dokáže ½ lžičky skořice s obyčejným gulášem nebo lečem!
Kurkuma
Kurkuma neboli indický šafrán patří mezi národní poklady Indie. Je nejcennějším kořením v Ajurvédě a traduje se, že pomáhá léčit téměř vše. Od kašle až po nádorová onemocnění. Kurkumin, který je v kurkumě obsažený, se dostává krví do celého těla. Tam pak léčí záněty, ničí bakterie, snižuje cholesterol a pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním i depresím. Zkombinujte ho vždy s černým pepřem, který napomáhá vstřebávání kurkuminu až o 200%! Kurkuma je součástí koření kari a je proto vhodná do všech indických jídel. Přidat ji však můžete i do ranní obilné kaše, zamíchat do rýže nebo si uvařit tzv. „zlaté mléko“. 1 lžičku kurkumy krátce povařte v mléce, přidejte špetku pepře a doslaďte podle chuti medem nebo cukrem.
Kardamom
Že ještě nemáte doma kardamom? Tak rychle pro něj! Toto exotické koření patří mezi nejzajímavější koření světa. Po šafránu a vanilce dnes patří k vůbec těm nejdražším. Jeho léčivých účinků je celá řada! Kardamom je totiž antioxidant, který naše tělo chrání před volnými radikály. Pomáhá funkci mozku, střev, srdce, zlepšuje stav kůže, ledvin i zrak. Podobně jako kurkuma je zkrátka „na všechno“. Hodí se do sladkých jídel, ale třeba taky do špaget, omáček a špetku kardamomu můžete přidávat také do čaje nebo kávy. V dlouhodobém horizontu tím výrazně prospějete svému zdraví!
Zázvor
Zapomínat bychom neměli ani na klasiku, kterou je bezesporu zázvor. Zázvorový čaj z nastrouhaného čerstvého kořene spolu s citrónem a medem je skvělý pomocník jako prevence i lék při prvních příznacích nachlazení. Pokud jste však svou kuchyň ještě nezásobili i sušeným zázvorem, zkuste to napravit. Zázvor „nakopne“ a zvýrazní chuť všech vařených jídel. Nejvíc se hodí do krémových zeleninových polévek (dýňové, mrkvové) nebo ke kuřecímu masu. Sušený i čerstvý zázvor upotřebíte v zimě i do vašich ovocných a zeleninových smoothie či šťáv.
Rychlý zahřívací čaj (na 1 velký hrnek, cca 3 dcl)
- ½ lžičky mleté skořice
- 1/3 lžičky sušeného zázvoru
- 1/3 lžičky mletého kardamomu
- 3 ks hřebíčku
- 1 hvězdička badyánu
- citrón (pomeranč)
Smíchejte skořici, sušený zázvor a kardamom. Přihoďte 3 kousky hřebíčku a 1 hvězdičku badyánu. Zalijte horkou vodou, přidejte 2 kolečka citrónu, 1 kolečko pomeranče a nechte 5 minut louhovat. Pokud chcete, můžete přecedit. Koření se však usadí na dně a čaj se dobře pije i nescezený. Doslaďte podle chuti medem nebo sirupem a vychutnejte kouzlo zimy ♥
Dintre toate condimentele discutate aici, mie îmi plac cel mai mult scorțișoara și turmericul. Ambele produse le amestec cu miere și le adaug în lapte foarte cald. Aceasta este o versiune pentru persoanele care mănâncă de toate. Totuși, veganii pot folosi sirop de colon și lapte de soia în loc de miere. Vă mulțumesc foarte mult pentru acest articol. Cu siguranță voi încerca și alte mirodenii, deoarece primăvara nu se întrevede până acum.