kuchyně · recepty

Recept na zamilované valentýnské brownies

Čokoláda a Valentýn k sobě neodmyslitelně patří. Co takhle letos svému protějšku nedat jen kupovanou čokoládu, ale raději připravit domácí, rychlé a efektní brownies, které se rozplývají na jazyku?

Tento recept mám ve svém repertoáru už dlouho a tak za něj dám ruku do ohně. Brownies je velmi jednoduché takže ho zvládne hravě pro svou drahou polovičku připravit i když jste muž, který nemá s pečením téměř žádné zkušenosti. Další výhodou je, že na něj nepotřebujete žádné speciální náčiní a dokonce ani mixér. Vystačíte si jen s vařečkou a větší mísou.

Když navíc brownies ozdobíte něčím červeným (já zvolila jahody, ale můžete hotové brownies posypat například cukrářskými srdíčky), zamilovaná atmosféra je na stole. Tak jdeme na něj!

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 250 g třtinového cukru
  • 85 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 350 g kvalitní (nejlépe 75%) čokolády
  • 1/2 lžičky vanilkových drcených lusků
  • špetka soli

na ozdobu:

  • čerstvé jahody
  • strouhaný kokos nebo kakao
  • popřípadě cukrářské zdobící cukrové srdíčka

Postup:

  1. Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.
  2. Čokoládu nalámeme na kousky, máslo nakrájíme na kostičky a společně rozpustíme ve vodní lázni (vodní lázeň připravíme tak že do většího kastrůlku nalijeme vodu, do něj vložíme menší kastrůlek nebo kovovou mísu a vodu zahřejeme). Občas mícháme ať se nám oboje hezky spojí. Přisypeme ještě cukr a necháme ho rozpustit.
  3. Necháme trochu vychladnout (cca 5 minut) a vmícháme postupně vanilku a vejce – hezky jedno po druhém. Můžete použít i mixér ale zrovna tohle brownies jde bez problému vymíchat i v ruce.
  4. Nakonec přimícháme mouku, špetku soli a promícháme vařečkou jen do doby než se vše spojí.
  5. Formu si vytřeme máslem, vysypeme moukou a nalijeme do ní těsto.
  6. Pečeme 20–25 minut, podle výkonu vaší trouby. Raději méně než více – jak jistě víte, brownies má být vlhké a jakoby nedopečené. Hotové je ve chvíli, kdy na špejli zapíchnuté doprostřed zůstává těsto vlhké.
  7. Brownies je třeba nechat vychladnout nejméně hodinu.
  8. Nakonec posypte strouhaným kokosem nebo kakaem a dozdobte jahodami nebo cukrářskými srdíčky tak jako na poslední fotce.

Zdroj: Freepik

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.