recepty

Vůně Vánoc v jednom závinu: Recept na dokonalé sváteční cukroví

Vánoce jsou svátky plné tradic, rodinného setkávání a samozřejmě vůní, které navodí tu pravou sváteční atmosféru. Toto cukroví v podobě závinu, které trochu připomíná biskupský chlebíček, v sobě spojuje všechny chutě a vůně Vánoc – lahodné ořechy, sladké rozinky marinované v rumu a hřejivé perníkové koření. Je to cukroví, které si zamilujete nejen pro jeho bohatou chuť, ale i jednoduchou přípravu.

Navíc je tento recept univerzální a snadno ho přizpůsobíte i veganské variantě, takže si na něm mohou pochutnat všichni u vánočního stolu.

Recept obsahuje třtinovou panelu neboli jaggery, kterou ne každý zná. Jaggery je přírodní sladidlo, které se vyrábí z třtinové šťávy. Má charakteristickou zlatohnědou až tmavě hnědou barvu a výraznou karamelovou chuť s tóny melasy. V receptu najdete i varianty avšak doporučuji použít opravdu jaggery protože cukroví dodá typickou karamelovou chuť. Jaggery koupíte v prodejnách se zdravou výživou nebo na internetu.

INGREDIENCE:

  • 150 g špaldové celozrnné mouky
  • 150 g špaldové hladké mouky
  • 70 g třtinové panely (můžete nahradit cukr krupicí)
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 90 g másla (pro vegan verzi nahradíme rostlinným tukem Alsan)
  • 70 g medu
  • 1 lžička psyllia
  • 70 g mléka (pro vegan verzi zvolíme rostlinné mléko)

Na náplň:

  • 80 g rozinek (namočených v rumu nejlépe 24 hodin předem)
  • 300 g povidel
  • 100 g vlašských ořechů

Na polevu:

  • 50 g třtinové panely (můžeme nahradit rozpuštěným medem)
  • 30 g rumu

POSTUP:

  1. Smícháme suché ingredience.
  2. Psyllium smícháme s mlékem a necháme pár minut nabobtnat.
  3. V hrnci rozehřejeme med a máslo (tuk). Necháme lehce vychladnout.
  4. Vše spojíme dohromady a vytvoříme těsto, které necháme alesoň hodinu odpočívat v lednici.
  5. Mezitím smícháme rum s panelou a připravíme si tak polevu.
  6. Nasekáme si nadrobno vlašské ořechy.
  7. Předehřejeme troubu na 170 stupňů.
  8. Odleželé těsto vyválíme na obdélník hrubý asi 3 mm.
  9. Potřeme povidly a naskládáme na něj rozinky a posypeme oříšky.
  10. Zavineme jako klasický závin. Konce dobře utěsníme a přesvědčíme se že nikde nemáme praskliny, aby nám náplň nevytekla.
  11. Pečeme 20 minut. Po vytažení z trouby ihned potřeme polevou a necháme vychladnout.
  12. Nakrájíme na tenké plátky asi 1/2 cm široké.
  13. Cukroví skladujeme v chladu v uzavřené nádobě na balkóně nebo v lednici aby zůstalo dlouho vláčné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..