Vánoce jsou svátky plné tradic, rodinného setkávání a samozřejmě vůní, které navodí tu pravou sváteční atmosféru. Toto cukroví v podobě závinu, které trochu připomíná biskupský chlebíček, v sobě spojuje všechny chutě a vůně Vánoc – lahodné ořechy, sladké rozinky marinované v rumu a hřejivé perníkové koření. Je to cukroví, které si zamilujete nejen pro jeho bohatou chuť, ale i jednoduchou přípravu.
Navíc je tento recept univerzální a snadno ho přizpůsobíte i veganské variantě, takže si na něm mohou pochutnat všichni u vánočního stolu.
Recept obsahuje třtinovou panelu neboli jaggery, kterou ne každý zná. Jaggery je přírodní sladidlo, které se vyrábí z třtinové šťávy. Má charakteristickou zlatohnědou až tmavě hnědou barvu a výraznou karamelovou chuť s tóny melasy. V receptu najdete i varianty avšak doporučuji použít opravdu jaggery protože cukroví dodá typickou karamelovou chuť. Jaggery koupíte v prodejnách se zdravou výživou nebo na internetu.
INGREDIENCE:
- 150 g špaldové celozrnné mouky
- 150 g špaldové hladké mouky
- 70 g třtinové panely (můžete nahradit cukr krupicí)
- 3 lžičky perníkového koření
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 90 g másla (pro vegan verzi nahradíme rostlinným tukem Alsan)
- 70 g medu
- 1 lžička psyllia
- 70 g mléka (pro vegan verzi zvolíme rostlinné mléko)
Na náplň:
- 80 g rozinek (namočených v rumu nejlépe 24 hodin předem)
- 300 g povidel
- 100 g vlašských ořechů
Na polevu:
- 50 g třtinové panely (můžeme nahradit rozpuštěným medem)
- 30 g rumu
POSTUP:
- Smícháme suché ingredience.
- Psyllium smícháme s mlékem a necháme pár minut nabobtnat.
- V hrnci rozehřejeme med a máslo (tuk). Necháme lehce vychladnout.
- Vše spojíme dohromady a vytvoříme těsto, které necháme alesoň hodinu odpočívat v lednici.
- Mezitím smícháme rum s panelou a připravíme si tak polevu.
- Nasekáme si nadrobno vlašské ořechy.
- Předehřejeme troubu na 170 stupňů.
- Odleželé těsto vyválíme na obdélník hrubý asi 3 mm.
- Potřeme povidly a naskládáme na něj rozinky a posypeme oříšky.
- Zavineme jako klasický závin. Konce dobře utěsníme a přesvědčíme se že nikde nemáme praskliny, aby nám náplň nevytekla.
- Pečeme 20 minut. Po vytažení z trouby ihned potřeme polevou a necháme vychladnout.
- Nakrájíme na tenké plátky asi 1/2 cm široké.
- Cukroví skladujeme v chladu v uzavřené nádobě na balkóně nebo v lednici aby zůstalo dlouho vláčné.