K teplému počasí neodmyslitelně patří letní drinky, ať už alkoholické nebo nealkoholické, vhodné jak pro řidiče, tak pro děti, které rády ochutnávají nové chutě. Léto přímo vybízí k využití čerstvého ovoce, které je v této době snadno dostupné. Pokud máte letos nadbytek určitého druhu ovoce, určitě pro něj najdete v kuchyni mnoho využití, nejen při přípravě koktejlů. Ale dost už teorie o koktejlech a drincích, pojďme si teď společně pár z nich připravit.
Růžový koktejl z grepu a vodky
Budete potřebovat:
- 1 zralý grapefruit
- 1 lžíce sirupu grenadina
- 2cl vodky
- meduňka, led
- limetka
Ze zralého grepu odřízněte jeden měsíček na ozdobu finálního koktejlu a ze zbytku vymačkejte co možná nejvíc šťávy, to samé udělejte s limetkou. Vodku společně s vymačkanými šťávami dejte s ledem do shakeru, přidejte grenadinu a protřepejte. Nalijte do sklenic, ozdobte čerstvým ovocem a meduňkou.
Melounové mojito
Budete potřebovat:
- 4cl bílého rumu
- 1 limeta
- máta, meloun
- 3 lžíce třtinového cukru
- led, soda
Meloun rozporcujte, zbavte ho pecek a lehce rozmixujte. Ve větší sklenici rozmačkejte třtinový cukr, limetku a čerstvou mátu. Jakmile limetka pustí šťávu, přidejte rozmixovaný meloun a nadrťte si led na drobné částečky, led pak přidejte k melounovému drinku. Nakonec přilijte rum, ozdobte mátou a kouskem melounu. Pokud ve finále vynecháte rumu, máte z tohoto drinku vynikající pití pro řidiče i menší děti, které meloun za teplého počasí příjemně osvěží.
Sangria s čerstvým ovocem
Budete potřebovat:
- 500ml sody
- 2 lžíce vodky
- 1 lžíce ginu
- 750ml červeného vína
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce pomerančové šťávy
- 4 lžíce cukru
- směs ovoce
Příprava španělské sangrie je velmi rychlá a jednoduchá. Připravte si středně velký džbán, v něm smíchejte cukr se šťávou z pomeranče a citronu. Vše zalijte sodou, červeným vínem, přidejte vodku a nakonec i gin. Společně promíchejte a přidejte čerstvé ovoce – nejlepší je pevnější ovoce a citrusy, ideální jsou i nektarinky nebo hroznové víno. Podávejte s ledem.
Koktejl z melounu a zázvoru
Budete potřebovat:
- 1,5kg bezpeckového melounu
- 100g loupaného zázvoru
- 2 citrony
- 2 limetky
- 100g třtinového cukru
- pomeranč na ozdobu, mátu na ozdobu
Hned v úvodu je nutné říct, že pro přípravu tohoto koktejlu je zapotřebí odšťavňovače, protože s jeho pomocí je nutné získat šťávu ze zázvoru. Připravte si proto šťávu ze zázvoru, vymačkejte šťávu z obou citronů i limetek a společně s cukrem zahřejte v hrnci. Jakmile se cukr začne rozpouštět, přidejte na varu, až začne tekutina probublávat. Odstavte, vychlaďte a přidejte rozmixovaný meloun. Ozdobte mátou, plátkem pomeranče a podávejte vychlazené s ledem.
Nealko limonáda s jahodami
Budete potřebovat:
- 500g čerstvých jahod
- 2 limetky
- 1/3 hrnku cukru
- 4 hrnky vody
- led
Jahody omyjte, pokrájejte a rozmixujte společně s cukrem, vodou a limetkovou šťávou. Nalijte do většího džbánku a z vrchní části odstraňte pěnu, pokud se Vám na povrchu vytvořila. Nakonec dejte do ledničky vychladit a podávejte s ledem.
Okurkový koktejl s ginem
Budete potřebovat:
- 2 větší salátové okurky
- 2 citrony
- 4 lžíce cukru
- gin, tonic
Jako první si svařte cukr se stejným množstvím vody a vzniklou tekutinu zakapejte šťávou ze dvou větších citronů. Okurky oloupejte, rozřízněte a odstraňte vnitřní dužinu se semínky. Okurky nakrájejte na menší kousky, přidejte gin podle chuti a vše společně rozmixujte. Přidejte citronový sirup, zalijte tonicem podle chuti a nalijte do menších sklenic.