kuchyně · recepty

Recept: indická Tikka Masala

Tikka Masala je jedním z nejpopulárnějších indických pokrmů, který si získal srdce milovníků kuchyně po celém světě. Tato lahodná kombinace marinovaného kuřecího masa a bohaté, krémové omáčky je perfektním spojením chutí a vůní, které vás přenesou na indický subkontinent. Ať už ji podáváte s rýží nebo čerstvým naanem, Tikka Masala je skvělou volbou pro každou příležitost. V tomto článku vám přináším osvědčený recept, který vás naučí, jak si tuto delikatesu připravit doma. A pokud máte možnost tak rovnou na ohni stejně jako my! Pojďme se společně ponořit do tajů indické kuchyně a objevit kouzlo Tikka Masaly.

Tikka Masala je zajímavé díky svému jedinečnému spojení chutí a textur. Tento pokrm kombinuje šťavnaté kousky kuřecího masa, které jsou předem marinované v jogurtu a kořeních, s bohatou, krémovou rajčatovou omáčkou, která je plná aromatických koření jako je garam masala, kurkuma a koriandr. Výsledkem je pokrm, který je současně jemný i intenzivně chutný, s vyvážeností sladkých, pikantních a lehce kouřových tónů. Tikka Masala je nejen chuťovým zážitkem, ale také vizuálně přitažlivým jídlem, které okouzlí svou sytou barvou a lákavou vůní.

Tikka Masala je náročná na počet koření, kterého obsahuje opravdu hodně, jinak jde ovšem o jednoduchý recept. A výsledná směs všech vůní a chutí, které se promísí v rajčatovo smetanové omáčce vás určitě nenechá chladnými!

Ingredience:

(na 4 porce)

Marináda na maso:

  • 500 g kuřecího masa
  • 1 bílý jogurt
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce koření tandoori masala
  • 1 lžička římského kmínu
  • sůl

Na omáčku:

  • 2 lžíce přepuštěného másla (ghí)
  • 2 cibule
  • 4 čerstvá rajčata
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • 1-2 čerstvé chilli papričky
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • 2 hvězdičky badiánu
  • 3 bobkové listy
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • 1 hrst čerstvého nasekaného koriandru

Postup:

  1. Nejdříve si ideálně den předem naložíme maso. Bílý jogurt smícháme s kořením a vložíme do něj na nudličky nakrájené kuřecí maso. Maso marinujeme minimálně 2 hodiny ale nejlépe přes noc.
  2. Na ghí osmažíme cibuli dozlatova. Přidáme naložené maso a opečeme.
  3. Pak přisypeme všechno koření a 1 až 2 minutky orestujeme. Přidáme na malé kostičky nakrájená čerstvá rajčata, plechovku rajčat a vše zamícháme. Nakonec zalijeme smetanou a necháme povařit minimálně půl hodiny, ale klidně i déle. Čím déle budeme omáčku vařit, tím lahodnější Tikka Masala bude. My vařili Masalu v kotlíku na ohni asi 2 hodiny a byla výborná!
  4. Podáváme s chlebem naan nebo s basmati či jasmínovou rýží a posypané čerstvým koriandrem. Tak dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..