Tikka Masala je jedním z nejpopulárnějších indických pokrmů, který si získal srdce milovníků kuchyně po celém světě. Tato lahodná kombinace marinovaného kuřecího masa a bohaté, krémové omáčky je perfektním spojením chutí a vůní, které vás přenesou na indický subkontinent. Ať už ji podáváte s rýží nebo čerstvým naanem, Tikka Masala je skvělou volbou pro každou příležitost. V tomto článku vám přináším osvědčený recept, který vás naučí, jak si tuto delikatesu připravit doma. A pokud máte možnost tak rovnou na ohni stejně jako my! Pojďme se společně ponořit do tajů indické kuchyně a objevit kouzlo Tikka Masaly.
Ingredience:
(na 4 porce)
Marináda na maso:
- 500 g kuřecího masa
- 1 bílý jogurt
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 lžíce koření tandoori masala
- 1 lžička římského kmínu
- sůl
Na omáčku:
- 2 lžíce přepuštěného másla (ghí)
- 2 cibule
- 4 čerstvá rajčata
- 1 plechovka krájených rajčat
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 4 stroužky česneku
- 1-2 čerstvé chilli papričky
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička římského kmínu
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky kardamomu
- 2 hvězdičky badiánu
- 3 bobkové listy
- sůl
- pepř
- cukr
- 1 hrst čerstvého nasekaného koriandru
Postup:
- Nejdříve si ideálně den předem naložíme maso. Bílý jogurt smícháme s kořením a vložíme do něj na nudličky nakrájené kuřecí maso. Maso marinujeme minimálně 2 hodiny ale nejlépe přes noc.
- Na ghí osmažíme cibuli dozlatova. Přidáme naložené maso a opečeme.
- Pak přisypeme všechno koření a 1 až 2 minutky orestujeme. Přidáme na malé kostičky nakrájená čerstvá rajčata, plechovku rajčat a vše zamícháme. Nakonec zalijeme smetanou a necháme povařit minimálně půl hodiny, ale klidně i déle. Čím déle budeme omáčku vařit, tím lahodnější Tikka Masala bude. My vařili Masalu v kotlíku na ohni asi 2 hodiny a byla výborná!
- Podáváme s chlebem naan nebo s basmati či jasmínovou rýží a posypané čerstvým koriandrem. Tak dobrou chuť!