Miso polévku moc ráda snídám. Po ránu mě zahřeje, zasytí a navíc je údajně japonským receptem na dlouhověkost. A to hlavně díky miso pastě – fermentované pastě ze sojových bobů. Ta podporuje zažívání, stará se o náš střevní mikrobiom a látkovou výměnu. Pro celiaky, jako jsem já, po ránu nejlepší volba. Její příprava je jednoduchá, a pokud si předem uvaříte nudle, ráno vám nezabere o nic víc času než výroba například ovesné kaše.
INGREDIENCE
(na 2 porce)
- voda (pokud však máte zeleninový vývar, můžete použít ten)
- 2 větší lžička miso pasty
- 2 pláty sušené wakame řasy
- 2 lžičky rybí omáčky 2
- chilli omáčka
Náplň (volitelná)
- rýžové nudle (množství záleží na vás, ale cca hrst nudlí na porci)
- 1/2 tofu
- 1 mrkev
- 1 jarní cibulka
- 1 šalotka nebo cibule
- koriandr
POSTUP
- Pokud zvolíte do polévky nudle, uvařte si nejprve ty. Taky si osmahněte tofu na pánvičce (mám ráda uzené a pěkně do křupava). Mrkev nakrájejte na tenké plátky, jarní cibulku a cibuli na tenká kolečka. Řasu nakrájejte nožem na cca 1 cm široké proužky.
- Do každé misky, ve které budete polévku servírovat dejte 1 větší lžíci miso pasty (množství berte jako orientační, hodně záleží na druhu a kvalitě miso pasty, takže si časem ověříte, jaký poměr pasty/vody chutná vám). Zalijte horkou vodou (ale ne vařící abyste nezničili živé enzymy v miso pastě).
- Vezměte malou lžičku a trochu miso pastě pomozte, aby se ve vodě rozpustila. Tento krok můžete samozřejmě uskutečnit i v rendlíku a miso pastu (pomalu a ne až do bodu varu!) uvařit a rozmíchat tam. Ale komu by se chtělo špinit kastrůlek když to jde rovnou v misce?:)
- No a pak už jenom přidejte všechnu vámi zvolenou náplň do polévky. Dochuťte cca 1 lžičkou rybí omáčky a kapkou chilli na porci. Nahoru můžete ještě zasypat koriandrem.
Kde koupit miso pastu?
Miso pastu kupuju v obchodech se zdravou výživou, v japonských speciálkách nebo na internetu. Seženete ji i ve větších supermarketech, ale její cena je tam poněkud (dost!) vyšší. Nebojte se velkého balení. Zajištěná gumičkou nebo klipsem vám vydrží v lednici i několik měsíců.