Jaro přináší nejenom probouzející se přírodu, ale také úrodu, která nabízí nepřebernou škálu zdravotních benefitů pro naše tělo. Mezi tyto přírodní poklady patří i jarní divoké bylinky, které jsou nejenom plné chutí a vůní, ale také bohaté na vitamíny, minerály a další prospěšné látky pro naši pohodu a zdraví. Dovolte mi vám představit recept na tyto lahodné mrkvové karbanátky s jarními bylinkami a ponořit se do světa chutí a vůní, které jaro přináší.
Tato jednoduchá, avšak osvěžující kombinace spojuje křehkost mrkve s aromatickou silou jarních bylinek, vytvářejíc tak jedinečný pokrm, který nejenom lahodí naší chuti, ale také posiluje naše zdraví a vitalitu. Při pohledu na to, jak jarní bylinky obohacují naši stravu, není divu, že se stávají nepostradatelnou součástí našich jarních kulinářských dobrodružství.
Nevíte, jaké jarní bylinky sbírat a jak je poznat? Mrkněte na náš článek Divoké bylinky. Na co na jaře vyrazit?
Do receptu můžete navíc použít nejen čerstvě nastrouhanou mrkev, ale tak jako já tu, která vám zbude při odšťavňování. Spolu s divokými bylinkami tak vytvoříte jídlo opravdu za pár korun.
Ingredience:
(na cca 15 karbanátků)
- 5 velkých mrkví
- hrst až dvě jarních bylinek (já použila kopřivu, mladé lístky pampelišky, řebříček a svízel)
- 3 vejce
- 5 lžic mouky
- 4 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- olej na smažení
Postup:
- Mrkev nastrouháme (nebo použijeme tu z odšťavňování).
- Jarní bylinky nasekáme nadrobno. Na kopřivu bude lepší vzít si rukavice. Její síla je zkraje jara opravdu překvapivá:)
- Přidáme vejce, přisypeme mouku, přidáme prolisovaný česnek a dosolíme a dopepříme podle chuti.
- Z těsta vytvoříme karbanátky a smažíme na silnějším plameni z každé strany asi 3 minuty.
- Podáváme ještě teplé nejlépe s brambory, která také můžeme zasypat nasekanými jarními bylinkami.