recepty

Upečte si pohankový chléb – lahodný, nadýchaný a bez lepku

Tohle je chleba, který upečete bez droždí i bez nutnosti vést kvásek. Je velmi jednoduchý na přípravu a jeho jedinou nevýhodou je delší doba kynutí. Za to však získáte lahodný a nadýchaný chleba, který ocení nejen bezlepkáři, ale všichni kdo mají rádi zdravou stravu.

chleba bez lepku recept

Jedná se o tzv. neprůstřelný recept a zvládne ho opravdu každý. Jediné co k němu potřebujete, je mouka. Kvalitní. A taky trpělivost. Zamíchaný je sice raz dva, ale kyne 24 hodin. I přesto je to nejjednodušší a zároveň nejchutnější (a snad i nejzdravější) bezlepkový chleba, jaký jsem kdy jedla! Kde seženete kvalitní pohankovou mouku? Nejlépe ji objednejte online přímo z mlýna nebo si můžete namlít doma vlastní (z pohanky lámanky ve vysokorychlostním mixéru).

A proč vlastně jíst pohanku? Jednak je bezlepková, jednak velmi zdravá. Obsahuje kouzelný rutin, který zvyšuje pružnost a pevnost cév a také z výživového hlediska a obsahu živin se jedná o superpotravinu. Více o pohance i o tom jak ji správně připravit si můžete přečíst v článku Jak na pohanku aby chutnala i uzdravovala.

Ingredience:

  • 0,5 kg kvalitní čerstvé pohankové mouky (nebo pohanky lámanky, kterou si umixujete ve výkonnějším mixéru na mouku)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžíce psyllia
  • 2 lžíce pohanky lámanky (přidává se pro lepší kynutí, ale můžete vynechat)
  • 2 lžíce mletého lněného semínka (můžete vynechat)
  • 2 lžíce loupaných slunečnicových semínek (můžete vynechat)

Postup:

  1. Lněné semínka rozemelte nebo rozdrťte v hmoždíři. Slunečnicové můžete nechat vcelku nebo taky klidně nasekat na menší kousky. Všechny ingredience smíchejte ve větší míse. Přidávám asi 700 – 900 ml vlažné vody (přilívejte postupně). Vezměte vařečku a uhněťte těsto. Bude vám to trvat asi 10-15 minut. Mělo by vám vzniknout hladké těsto hustší konzistence.
  2. Přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo na 24 hodin kynout. Pokud jste zvolili kvalitní a čerstvě namletou mouku, chleba sám o sobě zkvasí a začne kynout. Ne moc (nečekejte dvojnásobné zvětšení jako u lepkové chleba, spíš se těsto jen trochu nazvedne a chytne nakyslou chuť i vůni).
  3. Po 24 hodinách vyklopte těsto do (pokud možno uzavíratelné) formy na chleba nebo třeba zapékací mísy (já používám klasickou kovovou podélnou pečicí formu a vykládám ji pečicím papírem). Nahoru můžete chleba ještě posypat semínky.
  4. Předehřejte si troubu na 230 stupňů. Do vyhřáté trouby vložte chleba a pečte zakryté (alespoň plechem nebo třeba alobalem) hodinu.
  5. Po hodině odkryjte a pečte ještě 15 minut. Měla by se vám na povrchu udělat hezká, křupavá kůrka.
  6. Vytáhněte, nechte vychladnout a pak už se do něj můžete pustit. Chleba tvrdne rychleji než klasický lepkový chleba, tak pokud ho nespotřebujete hned, doporučuju část zamrazit. Já si ho vždycky nakrájím na jednotlivé plátky a vyndávám z mrazáku podle potřeby.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..