kuchyně · recepty

Mini Pavlova – luxusní dezert pro každou příležitost

Neexistuje snad jednodušší recept na dezert, který je tak nenáročný na suroviny a který vyvolá dokonalý wow efekt, jako je právě mini Pavlova. Zároveň ideálním způsobem využijete zbylé bílky a užijete si báječný fresh dezert pro různé příležitosti. Sněhový korpus mini Pavlova dotváří chutný krém z mascarpone a dozdoben bývá ovocem, které je zrovna k dostání. Pokud rádi pečete, tak s chutí do toho.

Zdroj: freepik.com

Původně je Pavlova znám jako větší dort, který poprvé zhotovil kuchař z Wellingtonu, inspirací mu byla baletka jménem Anna Pavlova. Znázorněna měla být lehkost, s jakou je baletka vznášena.

 Pavlova je neuvěřitelně univerzální dortík, který se dá variovat i dle ročního období, například na jaře může sloužit jako základna velikonoční dobroty a být dozdobena mini čokoládovými vajíčky. V létě je experimentování s aktuálně dozrávajícími plody více než jasné, na podzim rádi kombinujeme chuť skočice a jablek a v zimním období využíváme zmrazené plody nebo z nich připravujeme rozvar, který se s lahodně křupavou Pavlovou taktéž výborně snoubí.

Na zhruba 13 ks mini dortíčků budete potřebovat:

  • 4 bílky (ca. 120 g)
  • 200 g cukru krupice
  • ½ lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžičku jablečného octa
  • špetku soli
  • ½ vanilkového lusku

Na krém:

  • 1 kelímek mascarpone (250 g)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr

Na dozdobení:

Ovoce, čokoláda nebo rozvar dle libosti

 Postup:

  • Troubu si předehřejte na 120 °C
  • Bílky pokojové teploty vyšlehejte se špetkou soli, nejprve při nižších otáčkách, až po vytoření bílé pěny zašleháváme cukr, ideálně ve čtyřech dávkách. Prošlehejte při středních otáčkách a ke konci zvyšte otáčky na maximum, aby ve sněhu nezůstaly krystalky cukru.
  • Nakonec jen lehce přimíchejte jablečný ocet, škrob a vanilku a důkladně propojte.
  • Pokud chcete mít všechny kousky stejně velké, obkreslete si na pečicí papír pomocí skleničky kolečka.
  • Sněhovou hmotou naplňte cukrářský sáček a krouživým pohybem nastříkejte dortíky na plech, snažte se uprostřed ponechat prázné místo, do kterého naplníte krém. Dno naopak musí zůstat celistvé.

  • Plech vložte do vyhřáté trouby, nechejte zhruba 15 minut péct a poté stáhněte na 100 °C a už jen sušte po dobu 1,5-2 hodiny. Pečete-li více plechů najednou, použijte program horkovzduch, snižte teplotu na 90 °C a alespoň jednou plechy v troubě prohoďte. Pamatujte, že každá trouba peče jinak, důležité je, aby mini Pavlova zůstala sněhově bílá. Bývá také zvykem nechat Pavlovy po upečení v troubě do vychladnutí, zejména pokud budete péct navečer, klidně je tam nechte odpočívat až do rána.
  • Je dobré připravit si korpus den předem a druhý den plnit krémem a zdobit.
  • Krém jednoduše vytvořte vyšleháním smetany a poté přidejte po částech mascarpone a vanilkový cukr. Až vám vznikne hladký krém, naplňte jej do zdobicího sáčku a opět krouživými pohyby stříkejte do korpusu Pavlov.
  • Dozdobte dle vaší fantazie, libosti nebo zásob v lednici či mrazáku.
  • Ihned podávejte!

 

Dobrou chuť 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..