Ačkoliv nás počasí ještě stále rozmazluje a my si vychutnáváme neobvykle teplé počasí, s příchodem zimního času se denní režim mění. Během kratších dnů si sluníčka užijeme o poznání méně. To může vést i k oslabení imunity a poklesu nálady. Právě v těchto dnech je potřeba myslet na to, čím organismus zahřát, aby byl odolnější a zima si na něj jen tak nepřišla. Pokud milujete pikantnější chuť, pojďte s námi trochu zaexperimentovat a přidejte do pečení chilli papričku. Prozradíme vám, proč se vyplatí ji zařadit do jídelníčku. Zároveň si můžete podle receptu připravit skvělé mini dezerty, do kterých jsme tuto pikantní surovinu přidali. Pojďme na to!
Existuje několik druhů papriček různých intenzit pálivosti, které jsou meřeny tzv. Scovilleho stupnicí. Vyberte si dle libosti, které jsou pro vás pikantní jen lehce nebo se pusťte do poznávání ostřejších druhů.
Proč jíst pálivé papričky?
- Konzumace papriček nabitých kapsaicinem má hřejivé účinky na náš organismus. Oceníme to zejména v chladnějším období.
- Podporují obranyschopnost díky významnému obsahu vitamínu C. Dalo by se říct, že pro jeho pokrytí vám stačí sníst jednu středně velkou papričku denně. Oceníte její sílu v podzimním období, kdy přichází tělo do styku s nachlazením a respiračními viry. Od rýmy si můžete ulevit pikantní polévkou, která výborně rozpustí hleny.
- Pomáhají hubnout díky obsaženým bílkovinám a zrychlují metabolismus.
- Působí preventivně proti rakovině.
- Podporují krevní oběh.
- Působí proti bolesti.
- Obsahuje důležité minerální látky jako jsou železo, draslík, měď, hořčík, mangan.
- Kapsaicin se chová jako přírodní antibiotikum.
- Stimulují trávení.
- Jsou vhodné pro diabetiky – díky obsažené vláknině zpomalují vstřebávání cukru do těla a dokáží snížit množství inzulínu po jídle.
- Snižují cholesterol.
- Působí močopudně a pomáhají detoxikovat játra.
- Bojují proti zácpě i nadýmání.
- Stimulují krevní oběh a předchází vzniku trombózy.
- Pomáhají při nízkém krevním tlaku.
- Doporučují se při bolestech hlavy a migrénách.
- Jejich konzumace vyplavuje hormony štěstí a tudíž v nás mohou vyvolat i lehkou euforii.
Budete-li přidávat chilli papričky, zejména v podzimním období, do jídla každý den, pocítíte jejich blahodárné účinky na organismus velmi brzy.
Recept na čokoládové minidezerty
Péct budeme dnes netradičně – s chili a z mandlové mouky. Pojďte s námi vyzkoušet tento neobyčejně výborný bezlepkový čokoládový korpus, který ocení milovníci zdravějších variant pečení.
Potřebovat budeme:
Na korpus:
- 3 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 60 g rostlinného tuku nebo másla
- 160 g mandlové mouky
- 40 g kakaa
- 1-2 menší chilli papričky nebo 1-2 lžičky sušeného prášku
- 1 lžička prášku do pečiva (8 g)
- 80 ml mléka, my jsme použili rostlinné mandlové mléko
- Špetka soli
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 polévkové lžíce cukru (moučkový, vanilkový,…)
- Dle chuti vanilkový lusk
Na ozdobu:
- Borůvky
- Chilli paprička
Postup:
- Předehřejte troubu na 165 °C.
- Připravte si dortovou formu o průměru 25 cm a vyložte pečicím papírem.
- Vyšlehejte vejce s cukrem.
- Tuk nechte rozpustit a poté zchládnout.
- Chilli papričku si nasekejte na drobno.
- Promíchejte mandlovou mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl a přisypejte k vaječnému základu, přidejte chilli, tuk a mléko a ručně či pomocí kuchyňského robota důkladně promíchejte.
- Vlijte do formy a pečte zhruba 20 minut do suché špejle.
- Než bude korpus upečený, vyšlehejte smetanu s mascarpone, cukrem a vanilkou a připravte krém do zdobicího sáčku.
- Korpus nechte vychladnout a vykrájejte z něj pomocí kulatého vykrajovátka mini dortíčky, které budete zdobit krémem.
- Z odkrojků vám zbyde materiál na dezerty do mističek, se kterými spolu s pěkným prostíráním okouzlíte nejednoho hosta.
Dobrou a peprnou chuť! 😊