S podzimem jsou neodmyslitelně spjaty kaštany. Právě v tuto dobu začíná jejich sezóna. Jsou jedlé i nejedlé. Vyznáte se v obou druzích? Víte, jaké benefity pro zdraví má konzumace těch, které můžeme jíst a slyšeli jste už o magické schopnosti nejedlých kaštanů? S námi se dozvíte, že se nejedná pouze o dekorační podzimní prvek, či materiál pro výrobu zvířátek pro děti do školky. Tyto plody skrývají mnoho zajímavostí!
Kaštan koňský, neboli jírovec maďal je v naší zemi hojně rozšířený strom, který dorůstá výšky až 20 metrů. Jeho koruna působí majestátně a ve větším počtu vytváří v parcích nádherné aleje. Kvete od května do června a v říjnu můžeme pozorovat zelené obaly s bodlinkami, které při zrání prasknou a objeví se leský, hnědý, na omak velice příjmený plod. POZOR: Plody jírovce jsou nejedlé. Za účelem konzumace sbíráme pouze plody kaštanovníku. Jedlý kaštan poznáme od toho nejedlého spolehlivě podle obalu. Jedlý plod se nachází v obalu pokrytém spoustou tenkých štětin.
Jedlý kaštan vlevo, vpravo plod kaštanu koňského.
Zdroj: Freepik
Proč jsou kaštany tak zdravé?
- Posilují imunitní a nervový systém
- Detoxikují organismus
- Čistí játra od jedovatých zplodin
- Působí proti úzkosti a ostatním psychickým poruchám
- Snižují vysoký krevná tlak, tudíž jsou dobré pro srdce
- Vhodné pro diabetiky díky nízké hladině cukru
- Obsahují minerální látky jako je např. hořčík, draslík, fosfor, měď, zinek, železo, mangan, síra, fosfor, sodík, chlorid
- Jsou bohaté na vitamíny skupiny B rozpustné v tucích, které se podílejí na tvorbě červených krvinek a podporují mozkové funkce
- Snižují riziko vzniku srdečních chorob a rakoviny
- Jsou skvělým pomocníkem při hubnutí, díky obsažené vláknině prodlužují pocit nasycení a snižují chuť k jídlu
- Přispívají k dobrému trávení a pomáhají udržet střeva zdravá
- Jsou přirozeně bezlepkové, velice oblíbená a zdravá je kaštanová mouka, která výborně dokáže nahradit bílou pšeničnou
- Představují skvělou svačinku a díky nasládlé chuti také dokáží uspokojit vás mlsný jazýček
- Neobsahují oproti svým ořechovým příbuzným téměř žádný tuk
Na kaštanech si můžete pochutnat na spoustu různých způsobů, jednoduchou přípravu představuje pečení v troubě. Postačí 20 minut na 180°C. Slupku předem narýhujte do kříže. Kaštany se však dají i smažit, použít jako nádivka, nebo z nich připravíte výtečnou zahřívací podzimní polévku.
TIP!: Krémová kaštanová polévka:
Suroviny:
- 200 g jedlých kaštanů
- 100 g celeru
- 1 šalotka
- 1 lžička másla
- 50 ml smetany 33%
- 500 ml vývaru
- 1 stroužek česneku
- Kořen petržele
- Sůl, pepř, muškátový oříšek
- 2 lžičky zakysané smetany
Postup:
- V předehřáté troubě na 220 °C upečeme naříznuté kaštany zhruba 20-30 minut
- Kaštany po vychladnutí oloupeme
- Oloupeme a nakrájíme na kostičky šalotku, celer, česnek a petržel, vše krátce orestujeme na másle a přidáme upečené kaštany
- Zalijeme vývarem a necháme zhruba 25 minut provařit
- Několik kaštanů vyjmeme na ozdobu talíře a zbylou zeleninu i s kaštany rozmixujeme na pyré, přidáme smetanu a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a celé ještě necháme provařit do zhoustnutí
- Servírujeme s celými kaštany, zakysanou smetanou a oblíbenými bylinkami
- Příprava Vám zabere přibližně hodinu a z 1 porce se nají 2 osoby
„Jeho plod je užitečný proti každé slabosti, která je v člověku.
Jez ho často, denně, před a po jídle, a tvůj mozek poroste a bude se naplňovat,
tvé nervy zesílí a slabost bude ustupovat.“ (Lidové léčitelství)
A proč sbírat kaštany nejedlé?
Jejich magická síla nás přímo pobízí, abychom je posbírali! Je velice těžké popřít jejich krásu, zejména když mají být součástí pěkné podzimní dekorace. Působí elegantním dojmem, ale kaštany v sobě mají něco víc. Jsou ceněny pro svůj blahodárný vliv na psychickou pohodu a celkové zdraví. Už naše babičky nedaly dopustit na životodárnou sílu podzimních plodů. Kaštany měly pohlcovat negativní energii a hromadit ji v sobě, aby se nemohla volně toulat po domě. Po měsíci však bylo nutné kaštany vyhodit a nahradit je novými. Říká se také, že dokáží pohlcovat elektromagnetické záření v domácnosti. Není tedy od věci, rozmístit je jako dekoraci po místnostech v celém domě, zejména vedle televize nebo počítačů.
Také stojí za to, mít je neustále v kapse. Říká se, že kaštany dokáží pohltit špatnou energii z lidského organismu. Mnozí si je také dávají pod svou postel, neboť hromádka kaštanů pod lůžkem prý dokáže odrušit geopatogenní zóny. Pro tento účel ale musí být kaštany čerstvé, ne vyschlé. Při pozvolném vysychání kaštanů ucítíte, jakoby jejich energie přecházela přímo do vás.
Tak vzhůru na kaštany!