recepty

Chutný houbový guláš: zdraví z lesa nasbíráno do košíku

Slunečné a teplé zářijové dny se postaraly o houbařské žně. Patříte-li mezi vášnivé houbaře a zbožňujete houbovou chuť, musí vaše srdce plesat nadšením. Houby jsou nejen velice chutné, ale příznivě ovlivňují naše celkové zdraví. Pokud se chcete dozvědět více a vyzkoušet si nový recept, čtěte dál!

Houby jsou takové malé nutriční zázraky, neobsahují skoro žádné sacharidy ani tuk a jsou tvořeny z více než 90% vodou, přesto dokáží skvěle a na dlouho zasytit.

Proč jsou houby cennou součástí zdravé výživy?

Houby jsou úžasným doplňkem našich jídelníčků a mají pro naše zdraví spoustu výhod:

  • Neobsahují žádnou sůl, jsou nízkokalrické a nízkotučné
  • Jsou důležitým zdrojem bílkovin, vitamínů, minerálních látek, vlákniny a stopových prvků. Pro svůj vysoký obsah bílkovin jsou tedy výbornou a hodnotnou alternativou nejen pro vegetariány a vegany, ale také pro všechny, kteří se musí vyhýbat potravinám s vysokým obsahem purinů. Ty mohou za onemocnění jako je revmatismus či dna kvůli zvýšené hladině kyseliny močové
  • Houby jsou bohaté obzvláště na vitamíny skupiny B: riboflavin, biotin, niacin, kobalamin a kyselinu pantotenovou. Obsahují také vitamín D, který má blahodárný vliv na naše kosti
  • Co se minerálů týče, nabízejí jedlé lesní houby spoustu draslíku, fosforu, hořčíku, zinku, železa, selenu a mědi
  • Je to ideální potravina pro štíhlou linii. Neobsahují žádný cholesterol, a pyšní se extrémně nízkým obsahem kalorií, tuku a téměř nulovým glykemickým indexem. Oproti zelenině jsou houby nabité širším spektrem živin a díky vysokému obsahu vlákniny jsou houby dobré pro naše trávení, neboť pomáhají zvýšit pohyblivost tlustého střeva a působí pozitivně proti zácpě. Zároveň zajišťuje vláknina déletrvající pocit sytosti.

O houbách, jejich druzích, způsobech zpracování, uchování a nespočtu vynikajících receptů by se dalo napsat mnoho řádků. Pro dnešek jsme vypíchli jeden klasický, ale generacemi oblíbený pokrm, houbový guláš. S přicházejícím podzimem náš organismus zahřeje a dodá spoustu cenných látek. Mrkněme pod pokličku!

Na houbový guláš budeme potřebovat:

Suroviny:

  • Cca 1 kg lesních hub
  • 3 malé šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla nebo rostlinného oleje
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 2 lžíce červené mleté papriky (sladká nebo ostrá)
  • 2 lžíce hladké mouky + 1 dcl vody na přípravu jíšky
  • 1 lžíce sušené majoránka
  • 1 bobkový list
  • tymián dle libosti
  • Petrželka a šalotka na ozdobu
  • Sůl a pepř dle vaší chuti

Postup:

  • Nejprve si očistíme houby a nakrájíme na vetší kousky, cibuli na jemno. V hrnci rozehřejeme sádlo či olej a dozlatova opražíme cibuli.
  • Zarestujeme do základu houby. Opékáme 5 minut
  • Přidáme kmín, papriku, bobkový list a tymián. Následně promícháme a přidáme vývar.
  • Dusíme pod pokličkou na mírném ohni zhruba 30 minut.
  • Ke konci dušení přidáme prolisovaný česnek, majoránku, sůl a pepř.
  • Z mouky a vody připravíme jíšku kterou přidáme ke guláši a ještě krátce provaříme.
  • Servírujeme dozdobené čerstvou petrželou a šalotkou. Jako přílohu můžeme zvolit pečivo, knedlík nebo těstoviny.
  • Dobrou chuť :]

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..