Slunečné a teplé zářijové dny se postaraly o houbařské žně. Patříte-li mezi vášnivé houbaře a zbožňujete houbovou chuť, musí vaše srdce plesat nadšením. Houby jsou nejen velice chutné, ale příznivě ovlivňují naše celkové zdraví. Pokud se chcete dozvědět více a vyzkoušet si nový recept, čtěte dál!
Houby jsou takové malé nutriční zázraky, neobsahují skoro žádné sacharidy ani tuk a jsou tvořeny z více než 90% vodou, přesto dokáží skvěle a na dlouho zasytit.
Proč jsou houby cennou součástí zdravé výživy?
Houby jsou úžasným doplňkem našich jídelníčků a mají pro naše zdraví spoustu výhod:
- Neobsahují žádnou sůl, jsou nízkokalrické a nízkotučné
- Jsou důležitým zdrojem bílkovin, vitamínů, minerálních látek, vlákniny a stopových prvků. Pro svůj vysoký obsah bílkovin jsou tedy výbornou a hodnotnou alternativou nejen pro vegetariány a vegany, ale také pro všechny, kteří se musí vyhýbat potravinám s vysokým obsahem purinů. Ty mohou za onemocnění jako je revmatismus či dna kvůli zvýšené hladině kyseliny močové
- Houby jsou bohaté obzvláště na vitamíny skupiny B: riboflavin, biotin, niacin, kobalamin a kyselinu pantotenovou. Obsahují také vitamín D, který má blahodárný vliv na naše kosti
- Co se minerálů týče, nabízejí jedlé lesní houby spoustu draslíku, fosforu, hořčíku, zinku, železa, selenu a mědi
- Je to ideální potravina pro štíhlou linii. Neobsahují žádný cholesterol, a pyšní se extrémně nízkým obsahem kalorií, tuku a téměř nulovým glykemickým indexem. Oproti zelenině jsou houby nabité širším spektrem živin a díky vysokému obsahu vlákniny jsou houby dobré pro naše trávení, neboť pomáhají zvýšit pohyblivost tlustého střeva a působí pozitivně proti zácpě. Zároveň zajišťuje vláknina déletrvající pocit sytosti.
O houbách, jejich druzích, způsobech zpracování, uchování a nespočtu vynikajících receptů by se dalo napsat mnoho řádků. Pro dnešek jsme vypíchli jeden klasický, ale generacemi oblíbený pokrm, houbový guláš. S přicházejícím podzimem náš organismus zahřeje a dodá spoustu cenných látek. Mrkněme pod pokličku!
Na houbový guláš budeme potřebovat:
Suroviny:
- Cca 1 kg lesních hub
- 3 malé šalotky
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla nebo rostlinného oleje
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 lžičky drceného kmínu
- 2 lžíce červené mleté papriky (sladká nebo ostrá)
- 2 lžíce hladké mouky + 1 dcl vody na přípravu jíšky
- 1 lžíce sušené majoránka
- 1 bobkový list
- tymián dle libosti
- Petrželka a šalotka na ozdobu
- Sůl a pepř dle vaší chuti
Postup:
- Nejprve si očistíme houby a nakrájíme na vetší kousky, cibuli na jemno. V hrnci rozehřejeme sádlo či olej a dozlatova opražíme cibuli.
- Zarestujeme do základu houby. Opékáme 5 minut
- Přidáme kmín, papriku, bobkový list a tymián. Následně promícháme a přidáme vývar.
- Dusíme pod pokličkou na mírném ohni zhruba 30 minut.
- Ke konci dušení přidáme prolisovaný česnek, majoránku, sůl a pepř.
- Z mouky a vody připravíme jíšku kterou přidáme ke guláši a ještě krátce provaříme.
- Servírujeme dozdobené čerstvou petrželou a šalotkou. Jako přílohu můžeme zvolit pečivo, knedlík nebo těstoviny.
- Dobrou chuť :]