Galette je francouzský tenký koláč, obvykle s ohnutými okraji a různými náplněmi (sladkými i slanými), který dá krásně vyniknout náplni. Připravila jsem dnes pro vás základní recept (i v bezlepkové verzi), který můžete různě obměňovat podle sezónnosti ovoce a vaší fantazie. Skvělá bude galetka třeba s meruňkami, jahodami nebo s jablky. Ve slané verzi pak můžete použít například řepu a kozí sýr s rukolou a vlašskými ořechy.
Jedná se o jednoduchý recept, jehož základem je křehké těsto. V bezlepkové verzi se s jeho válením možná trochu natrápíte (stejně jako já), ale pokud omezujete lepek ať už ze zdravotních nebo jiných důvodů, přidávám verzi i na něj. Já ho tentokrát pekla v bezlepkové variantě a až na trochu námahy s válením (doporučuju válet rovnou na pečícím papíře) si s klasickou verzí z hladké mouky může směle podat ruce!
Ingredience:
Na těsto:
- 200 g hladké mouky (pro bezlepkovou verzi můžete použít 100 g čirokové a 100 g pohankové mouky)
- 150 g másla
- 50 g třtinového cukru
- 2 žloutky
Na náplň:
- 140 g máku
- 1 dcl mléka
- 50 g třtinového cukru
- 2 lžíce povidel
- 50 g cukru
- 1 lžička skořice
- šťáva z 1/2 citrónu
- 800 g švestek
Postup:
- Nejdříve si připravíme křehké těsto. V míse smícháme mouku s cukrem, přidáme na malé kostičky nakrájené studené máslo a 2 žloutky.
- Lehce zpracujeme v kompaktní těsto (snažíme se zpracovávat co nejkratší dobu a těsto příliš nezahřívat) a uložíme alespoň na 1 hodinu odpočinout do lednice.
- Mezitím si připravíme náplň. Mák umeleme (pokud nemáme koupený již mletý) a dáme do rendlíku. Přilijeme mléko, přidáme povidla, cukr a skořici.
- Celou směs povaříme do mírného zhoustnutí asi 5 minut. Pak odstavíme a vlijeme citrónovou šťávu.
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
- Vyndáme si těsto z lednice a rozválíme ho na plát o tloušťce asi 0,5 cm.
- Těsto potřeme makovou náplní tak aby vznikly asi 3 cm široké okraje.
- Na náplň navrstvíme na poloviny nebo čtvrtiny nakrájené a vypeckované švestky.
- Nakonec zahneme okraje těsta směrem dovnitř a koláč opatrně přeneseme na plech.
- Okraje těsta potřeme rozšlehaným bílkem.
- Pečeme na 180 stupňů asi 25 minut dozlatova. Podáváme zcela vychladlé.
Tak dobrou chuť! 😉