V dnešním článku se společně mrkneme na to, jak si upéct velice rychlý, jednoduchý a vynikající koláč, po kterém se utlučou nejen vegani. Ať už vy nebo někdo z vašich blízkých trpí na intoleranci laktózy, alergii na bílkovinu kravského mléka nebo vajec, je tento recept právě pro vás. Nejen že nepoznáte rozdíl mezi klasickou variantou z másla a vajec, ale zároveň odhalíte, jak zábavné, jednoduché a chutné je péct pouze ze surovin rostlinného původu.
Potřebovat budeme:
300 g hladké mouky
200 g rostlinného tuku + kousek na vymazání kulaté formy
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
citronová kůra z jednoho bio citronu
2-3 lžičky citronové šťávy
Zhruba 200 g ovoce: my jsme použili právě dozrávající rybíz, angrešt, a několik malin.
Postup:
- Změklý rostlinný tuk smícháme s cukrem a prosátou moukou. Přidáme citronovou kůru a šťávu a vše důkladně promícháme.
- Těsto dáme zhruba na půl hodiny odpočinout do chladničky.
- Ovoce si omyjeme a necháme okapat. (Tip: lze použít i ovoce rozvařené, z mrazáku nebo ve formě marmelády)
- Z těsta oddělíme 1/3 kterou vrátíme do lednice.
- Zbylé 2/3 nastrouháme do předem vymazané kulaté formy a rovnoměrně rozprostřeme.
- V dalším kroku naklademe ovoce
- A nakonec nastrouháme zbylou 1/3 těsta
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 30 minut na 170°C.
- Koláč necháme vychladnout a poté krájíme a můžeme vychutnat.