Tento koláč dělám nejčastěji když někam jedeme, chci pohostit návštěvu nebo ho vzít s sebou na výlet. Je skladný, rychlý na přípravu a energii vám dodá kdykoliv a kdekoliv. A když jsem před pár lety ještě vařila se stánkem na food akcích, byl vždycky tím prvním po čem se jen zaprášilo!
Navíc je plný omega 3 mastných kyselin (díky lososu), neobsahuje lepek ani laktózu takže ho uvítají i ti, kdo mají nějakou potravinovou alergii. Teď do něj navíc můžete použít čerstvý kopr ze zahrádky nebo si ho koupit třeba na farmářských trzích.
Ingredience:
- 2 menší nebo 1 větší batát
- 300 g lososa
- 4 vejce
- hrst čerstvého nasekaného kopru (může být i sušený)
- sůl
- pepř
Postup:
- Batáty nakrájím na co nejtenčí kolečka.
- Mísu na zapékání nebo třeba dortovou formu vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem.
- Dospod naskládáme dokolečka plátky batátů. Na něj navrstvíme na kostičky nakrájeného lososa.
- Přidáme další vrstvu batátových koleček.
- Ve větším hrnku si vyšleháme vejce spolu s nasekaným koprem a zarovnanou lžičkou soli a trochou pepře. Výslednou směsí zalejeme celý koláč.
- Dáme péct na 180 stupňů asi na 35 minut.
- Po vytažení z trouby necháme vychladnout. U nás ho máme nejraději se lžičkou tatarky (nejlépe domácí) a zeleninovým salátkem nebo nakládaným kimchi.
Tak dobrou chuť! 😉