kuchyně · recepty

Lososovo batátový koláč s koprem (bez lepku a laktózy)

Tento koláč dělám nejčastěji když někam jedeme, chci pohostit návštěvu nebo ho vzít s sebou na výlet. Je skladný, rychlý na přípravu a energii vám dodá kdykoliv a kdekoliv. A když jsem před pár lety ještě vařila se stánkem na food akcích, byl vždycky tím prvním po čem se jen zaprášilo!

Navíc je plný omega 3 mastných kyselin (díky lososu), neobsahuje lepek ani laktózu takže ho uvítají i ti, kdo mají nějakou potravinovou alergii. Teď do něj navíc můžete použít čerstvý kopr ze zahrádky nebo si ho koupit třeba na farmářských trzích.

Ingredience:

  • 2 menší nebo 1 větší batát
  • 300 g lososa
  • 4 vejce
  • hrst čerstvého nasekaného kopru (může být i sušený)
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Batáty nakrájím na co nejtenčí kolečka.
  2. Mísu na zapékání nebo třeba dortovou formu vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem.
  3. Dospod naskládáme dokolečka plátky batátů. Na něj navrstvíme na kostičky nakrájeného lososa.
  4. Přidáme další vrstvu batátových koleček.
  5. Ve větším hrnku si vyšleháme vejce spolu s nasekaným koprem a zarovnanou lžičkou soli a trochou pepře. Výslednou směsí zalejeme celý koláč.
  6. Dáme péct na 180 stupňů asi na 35 minut.
  7. Po vytažení z trouby necháme vychladnout. U nás ho máme nejraději se lžičkou tatarky (nejlépe domácí) a zeleninovým salátkem nebo nakládaným kimchi.

Tak dobrou chuť! 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..