Po Vánocích se možná řada z nás pustila do novoročních předsevzetí. Jako každý rok v jeho čele panuje to o hubnutí a zdravé stravě. Není se čemu divit, Vánoce nám většinou co do počet kil dávají pěkně zabrat. Nemusíme se však hned vrhat do zběsilých diet a každý druhý večer trávit ve fitness centru. Stačí když mírně ubereme na jídle, přidáme na jeho kvalitě a navrch navýšíme jemně nějaký ten pohyb navíc. I tak se můžou dít zázraky.
Co bychom však neměli podceňovat nejen na nový rok, je zdravá a výživná snídaně. Je vědecky dokázáno, že lidé kteří snídají mají během dne o poznání nižší kalorický příjem. Zkuste taky pravidelně snídat s mým dnešním tipem na zdravou snídani do skleničky v podobě chia kaše s ovocem, kterou si navíc můžete vzít kamkoliv s sebou. Jako pochoutku navíc přidáme i křupavou ořechovou granolu, kterou vykouzlíte doma za pár minut.
SNÍDAŇOVÁ CHIA KAŠE DO SKLENIČKY
Ingredience:
- 2 lžíce chia semínek
- 2 dcl mléka (kokosového, mandlového, ovesného či klasického kravského)
- ovoce podle sezóny a stavu ledničky nebo ovocné pyré (například rozmixované mango)
- 2 lžíce domácí granoly
- uzavíratelná sklenička
Postup:
1. Večer mléko nalijeme do skleničky a přisypeme dvě lžíce chia semínek. Zavřeme, protřepema a dáme do lednice.
2. Ráno jen přidáme nakrájené ovoce (nebo ovocné pyré). Můžete si přidat lžičku marmelády nebo třeba agávového sirupu či medu. Kaše a ovoce i granola jsou však sladké sami o sobě, takže to není vůbec třeba. Nakonec posypeme domácí granolou (viz. dále).
3. Zavíčkujeme a můžeme cestovat spolu s kaší kamkoliv pokud nemáte zrovna čas na snídani doma.
DOMÁCÍ OŘECHOVÁ GRANOLA
Domácí granolu si připravíme dopředu hezky do zásoby klidně na pár měsíců dopředu. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží opravdu dlouho. Je to jednoduché a můžete do ní přidat co chcete podle toho, co máte rádi. Navíc je to zdravá (i když tučná!) laskomina, na kterou možná budete chodit do spíže častěji, než byste chtěli.
Ingredience:
- ořechy (dejte, co máte rádi. Já dala pekanové, lískové, vlašské, kešu a mandle). Od každého asi půl hrnku.
- kokosové lupínky (taky půl hrnku)
- 3 lžíce kokosového oleje
- 3 lžíce medu (nebo agáve či javorového sirupu)
Postup:
1. Oříšky si nejdřív lehce rozsekáme (jen trochu, ať nemáme úplnou drť). Můžete použít obyčejné kuchyňské prkýnko a nůž nebo
kuchyňský robot.
2. V kastrůlku rozpustíme kokosový olej s medem. Na plech s pečícím papírem vložíme ořechy, kokosové lupínky a celé to zalijeme kokosovým olejem s medem. Promícháme a dáme péct na 140 stupňů na max. 45 minut. Alespoň dvakrát během tohoto času promícháme.
3. Granola bude možná zprvu vypadat nedodělaně, ale opravdu ztvrdne, jakmile vychladne. Ke konci je opravdu potřeba hlídat, ať se vám granola nepřepálí. Během chladnutí můžeme směs také občas zamíchat.
4. Po vychladnutí zavíčkujeme do sklenice a uložíme ve spíži. Teď máme tak trochu nebezpečnou křupavou chuťovku, kterou v tom ideálním případě budeme sypat jen do snídaně (ale nezaručuju vám to neb kombinace medu a pražených oříšků je velmi návyková:).
TIP: Do granoly můžete přidat i různé sušené ovoce. Pokud chcete ovesnou granolu, můžete přidat také celé ovesné vločky v poměru zhruba 1:1 k ořechům.