Pohanka patří mezi zahřívací potraviny. Obsahuje také mnoho cenných živin a žádný lepek. To z ní dělá doslova zimní královnu. V našem jídelníčku na ní však trochu zapomínáme což je velká škoda. V čem všem vám může pohanka prospět a jak ji konzumovat aby nám opravdu chutnala? Spousta lidí se pohance vyhýbá z důvodu její pachuti, kterou může mít někdy po uvaření. Druzí zase netuší jak ji připravit. Na obojí se dnes proto zaměříme. Ale nejprve si řekneme, proč je vlastně tak zdravá a prospěšná.
Proč je tak zdravá?
Je bezlepková
Pohanka se řadí mezi takzvané pseudoobiloviny. Má lehce oříškovou chuť a je vhodná pro celiaky i pro všechny, kdo se snaží lepek ve své stravě omezit. Navíc je velmi lehce stravitelná takže vaše zažívání nezatíží na dlouhou dobu jako kupříkladu zmiňovaný lepek.
Obsahuje zázračný rutin
Rutin neboli vitamín P patří mezi rostlinné flavonoidy. Rutin může pomoci při mnoha zdravotních problémech, které souvisí s cévami jelikož zvyšuje jejich pružnost a pevnost. Takže například při křečových žílách, popraskaných žilkách v obličeji, sklonu ke krvácení a dokonce při příliš silné menstruaci, kterou může údajně dokonce oddálit a zkrátit. Díky obsahu rutinu se doporučuje konzumace pohanky všem starším lidem. V těle funguje v kombinaci s vitamínem C, který je přírodním antioxidantem takže je dobré zaměřit se na příjem obojího zároveň.
Obsahuje vitamíny a minerály
Z výživového hlediska se jedná o superpotravinu. Obsahuje totiž velké množství cenných látek a velký obsah tělu využitelných bílkovin (11%). Z obilovin obsahuje víc bílkovin už jen oves. Z vitaminů obsahuje hlavně B1, B2, B3 (niacin), E a C. Pohanka je také důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu a manganu. Snižuje též krevní tlak díky obsahu hořčíku a chrání před astmatem u dětí (díky vitaminu E a hořčíku) a zabraňuje tvorbě žlučových kamenů díky nerozpustné vláknině. Pohanka dokonce pomáhá při hubnutí, protože neobsahuje nasycené tuky ani cholesterol, a je bohatá na vlákninu a proteiny. Potlačuje tedy chuť k jídlu a reguluje hladinu cukru v krvi.
Jak zachovat rutin v pohance?
Tepelnou úpravou obsah rutinu v pohance klesá. Proto se doporučuje pohanku propláchnout, spařit a zakrytou nechat až dvě hodiny dojít. Nejlepší úpravou je pak máčení například přes noc. Stejně jako u ořechů tím dojde k aktivaci enzymů a celkově lepší chuti.
Tepelná úprava také souvisí s vitaminem C, který pohanka obsahuje. Ten je teplotně poměrně nestálý. Každých 5 minut vaření potraviny dochází k úbytku vitaminu C asi o 10 %. Zajímavost: na vzduchu a světle oxiduje, proto pohanku skladujte raději na tmavém místě.
Jak si ji uvařit?
Nejčastěji seženete pohankové kroupy a pohankovou lámanku. Použít ji můžete na sladko i na slano. Pohankové kroupy se nejvíce hodí jako příloha. I po uvaření krásně drží konzistenci oddělených zrnek. Lámanku zase využijete nejlépe do ranních snídaňových kaší, na placky nebo zahušťování polévek. Sehnat můžete i pohankovou mouku, která je skvělá na pečení.
Pečení z pohankové mouky
Je to vůbec moje nejoblíbenější bezlepková mouka a všechno pečení se mi s ní (zatím:) vždy povedlo. Upéct si z ní můžete sladké moučníky ale třeba i chleba. Můj nejoblíbenější recept je Bezlepkový pohankový banánový chleba, který upečete za pár minut a zvládne ho opravdu každý. Pokud chcete opravdu dobrý výsledek, sáhněte vždy po čerstvé mouce. Tu si můžete vyrobit i doma jednoduchým rozmixováním pohankových krup (či lámanky) ve vysokorychlostním mixéru za několik sekund.
Vaření z pohanky
Jak se vyhnout typické pachutí pohanky při vaření díky které se ji mnoho z nás vyhýbá? V obchodech můžeme narazit na dva druhy pohanky: pohanku, jejíž slupka se loupe mechanicky, nebo pomocí vysokého tepla. Pokud vám někdy pohanka fakt nechutnala nebo nevoněla, pravděpodobně jste narazili na tu loupanou vysokým teplem. Tu mechanicky loupanou poznáte podle světle zelené barvy. Pokud si nejste jistí, jakou pohanku zrovna držíte v ruce, zvolte tu z řemeslného mlýna. U té máte jistotu, že výrobce pohanku loupe tradiční mechanickou cestou.
Při vaření pohanky ji vždy nejdříve dobře několikrát propláchněte. Pokud můžete, pohanku spařte vroucí vodou a nechte hodinu až dvě dojít pod pokličkou. Pokud ji musíte vařit, přijdete sice o u většinu rutinu a vitaminu C, ale zůstanou vám stále makroživiny a vláknina. Právě dlouhé vaření a zahřívání dodává pohance typickou pachuť takže se snažte vařit ji podobně jako třeba rýži – delší dobu a pomalu. Nechte ji přivést k varu, vařte 10 minut. Poté ji nechte 15 minut pod pokličkou dojít. Pohance lámance stačí mnohem kratší tepelná úprava, zhruba dvě až tři minuty
A co si z pohanky ukuchtit?
Z pohankových krup je skvělé pohankové rizoto, které připravíte podobně jako to z klasické rýže. Pohanku lámanku pak nejlípe využijete k zahušťování polévek nebo si z ní můžete vykouzlit slané pohankové placky.
Skvělá je i jako příloha všude tam, kde byste jinak použili rýži nebo bulgur. Jako přílohu můžete uvařit kroupy i lámanku, záleží jen na vás. Koupit můžete kromě pohankové mouky také pohankové těstoviny a z těch si ukuchtit například těstovinový salát. Skvěle se hodí pohanka i jako náplň – do plněných paprik nebo rajčat.
Pohanka je výborná i na sladko. Spolu se skořicí, mlékem a medem z ní ráno vykouzlíte výbornou kaši. Můžete ji doplnit o čerstvé ovoce a oříšky. Z pohankové mouky pak usmažíte lívance či palačinky nebo již zmiňovaný banánový chleba.