kuchyně · zdraví

Šípky. Jejich vliv na naše zdraví a recept na nejrychlejší šípkový čaj

Šípek známe asi všichni. Je to jedna z vůbec nejužitečnějších plodin podzimu. Šípky jsou navíc lokální a na podzimních toulkách přírodou na něj někdy narazí asi každý. Proč si je rozhodně nenechat ujít, jak je sbírat a jak nejlépe zpracovat tak, aby sloužily naplno našemu zdraví si povíme v dnešním článku.

Šípky a jejich vliv na naše zdraví

Již staří Řekové považovali šípek za přírodní lék a nazývali ho božským plodem. Asi každý ví, že šípky jsou především velkým zdrojem vitamínu C. Pokud nepočítáme rakytník, žádný jiný plod neobsahuje tolik vitamínu C jako šípky. Jsou proto tím nejlepším posilovačem naší imunity během zimních měsíců.

Málo kdo asi tuší, že šípky mají také vliv na potenci a naše libido. Dále dodávají tělu vitamín B1, vápník, který je důležitý pro naše kosti a zuby a také železo. To je pro naše tělo důležité z důvodu krvetvorby a zásobení buněk kyslíkem.

Na sběr šípků se vydávejte vždy s rukavicemi a ve starém oblečení, které kryje většinu těla tak, abyste se ochránili před ostrými trny.

Kombinace vápníku, rutinu a vitamínu C z něj zase dělá jednu z nejúčinnějších rostlin v boji s paradontózou a zánětů dásní. Šípky a šípkový čaj dále podporuje funkci ledvin, je výborný na močové cesty, odvádí tekutiny z těla a některé zdroje udávají, že snižuje i cholesterol v krvi. Dále má výborný vliv i na ženské hormony, stabilizuje menstruační cyklus a pomáhá proti příznakům menopauzy.

Šípek můžeme používat dlouhodobě, žádné nežádoucí účinky při dlouhodobém užívání nebyly prokázány.

Jak sbírat a konzumovat šípky

Sběr šípků:

  1. Na sběr šípků se vydáváme vždy v rukavicích a starém, dlouhém oblečení abychom se ochránili před ostrými trny. Sběr šípků není žádné peříčko, ale jak už to tak bývá, k těm nejhodnotnějším plodinám v přírodě vede často (tady doslova) trnitá cesta.
  2. Sbírejte pouze plody, které jsou nepoškozené, mají tvrdou slupku a nejsou napadené škůdci nebo plísní. Po jejich rozpůlení byste měli vidět krásná žlutá semínka.
  3. Ideální ke sběru šípku jsou měsíce září a říjen. Na sběr se vydejte v době, kdy ještě neudeřily první mrazíky a současně už plody stačily dostatečně uzrát. Jestliže plody zmrznou, ztrácejí cenné vitamíny a není je možné sušit.

Zpracování a uchování šípků:

  1. Šípky nejdříve proberte a zbavte lístků, stopek a větviček.
  2. Pro sušení zvolte ten nejšetrnější způsob. Můžeme sušit v sušičce, případně troubě rozpálené maximálně na 80 stupňů. Sušit šípky můžete také na slunci nebo v blízkosti zdroje tepla (topení, kamna). Vyhněte se však v tomto případě pomalému sušení díky kterému plody plesniví a znehodnocují se. 
  3.  Dobře usušené plody poznáte podle oranžové až tmavě hnědé barvy, nakysle sladké chuti a ovocné vůně. Při doteku se velmi snadno drolí.
  4. Usušené šípky skladujte ve vzduchotěsné nádobě, kde vám vydrží až do příští sezóny. Nebo si z nich můžete rovnou připravit prášek na výrobu nejrychlejšího šípkového čaje (viz. dále).
šípkový čaj

Recept na nejrychlejší šípkový čaj

Když jsem byla mladší, byla jsem zvyklá od své babičky na šípkový čaj z celých, přes noc macerovaných šípků. Plody se přes noc jednoduše nechaly namáčet ve vodě a ráno se voda z nich ohřála. Tento způsob je však dost zdlouhavý a z šípků nezískáte tolik chuti i cenných látek jako když je podrtíte. Když jsem si pak jednou objednávala šípkový prášek na imunitu napadlo mě, že si stejný prášek můžu snadno vyrobit sama doma.

Ingredience (na 1 hrníček šípkového čaje):

  • 2 lžičky sušeného prášku ze šípků (výroba viz. postup)
  • 3 dcl vody
  • med podle chuti

Postup:

  1. Usušené šípky vložíme do vysokorychlostního mixéru a rozmixujeme na co nejjemnější prášek.
  2. Prášek přesyjeme přes co nejjemnější sítko (jedině tak se zbavíme ostrých chloupků, které plody obsahují).
  3. 2 lžičky prášku přelijeme horkou (nikdy ne vařící vodou jinak bych zničili cenné látky!) a necháme 10 minut louhovat.
  4. Můžeme nebo nemusíme přecedit (záleží na struktuře vašeho prášku) a podle chuti dosladíme medem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..